Ramazan'a Özel Tescili Lezzet Tezgahlardaki Yerini Aldi

Tokat’ta, Ramazan ayina özel lezzetler arasinda yer alan nohut mayali çörek, tezgahlardaki yerini aldi.

Ramazan'a Özel Tescili Lezzet Tezgahlardaki Yerini Aldi
Tokat’ta, Ramazan ayina özel lezzetler arasinda yer alan çörek, tuzsuz ve sekersiz olarak dogal nohut mayasinda yapilmasi nedeniyle tercih ediliyor. Geçtigimiz yil Türk Patent ve Marka Kurumu tarafindan tescillenerek cografi isaret alinan Tokat çöregi Ramazan aylarinda ilgi görüyor. Yaklasik 12 saatte hamuru hazir hale geldikten sonra yogrularak açilan çörege sekil verilerek tavalara konuluyor. Tas firinlarda yaklasik 15 dakikada pisirilen çörekler tezgahlardaki yerini aliyor. Iftar yemeginden birkaç saat sonra tüketilen çörek hazmi kolaylastiriyor. Sade, cevizli ve kuru üzümlü olarak çesitli boylarda satiliyor. Ramazan çöregi küçük, orta ve büyük boy olarak 12, 18, 24 liradan satiliyor. Il disindan gelen siparisler kargo veya otobüslerle gönderiliyor.

Nohut mayasindan yapiliyor

Yaklasik 15 yildir çörek ustaligi yapan Bülent Kurt, Tokat çöreginin Ramazan ayinin vaz geçilmez lezzetlinden oldugunu söyledi.

Nohut mayasi ile un disinda içinde basla bir katki maddesi olmamasi nedeni ile tercih edildigini ifade eden Kurt, çöregin yapiminin oldukça zahmetli oldugunu söyledi.

12-14 saat arasinda nohudun mayalandiktan sonra unla birlikte sicak su ile yogurduklarini belirten Kurt, “Nohut mayasi ile yogrulan hamur yaklasik 3 saatte kabariyor. Gramajlarina göre kesilen hamur açilarak tepsilere konuluyor. Çöregin üzerini nakis yapar gibi süsülüyoruz. Tas firinda yaklasik 15 dakikada pisirilen çörek vitrinlere konuluyor” dedi.



Yogun talep var

Il disina talebe göre kargo ile çörek gönderdiklerini ifade eden Kurt, “Ramazan ayida Tokat çöregine yogun bir talep oluyor. Sanki herkes Ramazan ayi gelsin de çörek yiyelim diye bekliyor. Misafirlige giderken çörek alip götürüyor” diye konustu.



Sadece Tokat il merkezide üretiliyor

Nohut mayali çöregin sadece ilk merkezinde yapildigina dikkat çeken Kurt, “Ramazan çöregi Tokat’in ilçeleri ve baska illerde yapilmaz. Diger iller de bu lezzet çok fazla bilinmez Sadece Tokat’a özel bir üründür” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA