Japon Bilim Adamlarindan Dünyada Ilk Açiklamasi Ips Hücresi Tabanli Kornea Nakli

Japon bilim adamlari, indüklenmis pluripotent kök hücrelerinden (iPS) elde edilen kornea dokularini ileri derecede görme kaybi yasayan 4 hastaya basarili bir sekilde naklederek dünyada bir ilke imza atti.

Japon bilim adamlari, ileri derecede görme kaybi vakalarinin tedavisinde çigir açacak bir çalismaya imza atti. Osaka Üniversitesi’nden yapilan açiklamada, indüklenmis pluripotent kök hücrelerinden (iPS) elde edilen kornea dokularinin korneayi üreten göz hücrelerinin kaybindan kaynaklanan bir hastalik olan kornea epitel kök hücre eksikliginden muzdarip 30 ila 70 yaslarindaki 4 hastaya basarili bir sekilde nakledildigi bildirildi.

Dünyada ilk olan basarili denemenin ardindan nakil yapilan hastalarin hiçbirinin yeni hücreleri reddetmedigi ve tümör gelistirmedigi ifade edilirken, hastalarin görme yeteneginde iyilesme saglandigi belirtildi. Ekip, bir sonraki adimin söz konusu tedaviyi pratik kullanima sunmayi amaçlayan ve 2023 yilinda baslayacak bir klinik deney sürecini kapsayacagini açikladi.

Pratik kullanima sunulmasi halinde iPS hücrelerinden kornea dokusu nakli, donör yetersizligi ve nakil ardindan vücudun organi reddetmesi gibi sorunlara çare olmasi bekleniyor. Mart 2021 sonu itibariyla Japonya’da yaklasik bin 700 hastanin kornea bagisi bekledigi belirtiliyor. Yaklasik 11 milimetre çapinda ve 0,5 milimetre kalinliginda seffaf bir zar olan kornea, gözün en distaki koruyucu tabakasi olarak yabanci maddelere karsi bir lens ve bariyer görevi görüyor.

Kyoto Üniversitesi Profesörü Shinya Yamanaka’ya 2012 yilinda Nobel Tip Ödülü’nü kazandiran iPS hücreleri, vücudun diger hücrelerinden elde edilip, herhangi bir insan hücresine dönüsecek sekilde programlanabiliyor.
Kaynak: İHA