Gelibolu Tarihi Su Alti Parki'na Bu Yil Ziyaretçi Akini Bekleniyor

Çanakkale Tarihi Gelibolu Yarimadasi’nda 107 yil önce batirilan Ingiliz Kraliyet Zirhlisi ’HMS Majestic ve diger 14 batik, ‘Gelibolu Tarihi Su Alti Parki’ ile birlikte dalis tutkunlarinin yeni gözdesi olmayi bekliyor. Pandemi sürecinin de azalmasiyla birlikte bu yil Çanakkale ve Gelibolu Yarimadasi’nda ziyaretçi akini yasanacak.

Gelibolu Tarihi Su Alti Parki'na Bu Yil Ziyaretçi Akini Bekleniyor
Derinliklerinde pek çok hikaye saklayan Çanakkale’nin destansi batiklari, 1. Dünya Savasi temali ilk su alti parki özelligini tasiyor. 107 yil önce Seddülbahir Kalesi açiklarinda batirilan Ingiliz Kraliyet Zirhlisi ’HMS Majestic’in de aralarinda bulundugu 14 batik geminin gizemleri geçtigimiz yil Ekim ayinda Seddülbahir Kalesi’nde gerçeklestirilen törenle dalis meraklilarina açilmisti.

Ege ve Marmara denizlerinin bulusma noktasi olan ve sahip oldugu su alti hazineleri ile tüm dünyanin ilgisini çeken Gelibolu Tarihi Sualti Parki’nin tamamlanan tüm hazirliklariyla birlikte ziyaretçilerini bekliyor.

“Çanakkale, dünyada dalis dendigi zaman akla gelecek ilk 5 destinasyondan birisi olaca”

Dalis turizmi ve su alti parki konusunda dünyada büyük bir yanki uyandirdiklarini belirten Çanakkale Savaslari Gelibolu Tarihi Alan Baskani Ismail Kasdemir, “HMS Majestic Zirhlisi ve Gelibolu Tarihi Su Alti Parki daha dogru bir ifadeyle Çanakkale Dalis Merkezi geçtigimiz yil ziyarete açilarak, faaliyete basladi.

Tabii, pandemi kosullari nedeniyle çok fazla gelis ve ziyaretçi olmamisti fakat Türkiye ve dünyadaki pandemi sürecinin sona erdigini düsündügümüz yakin bir zaman içerisinde Çanakkale, dünyada dalis dendigi zaman akla gelecek ilk 5 destinasyondan birisi olacak. Çünkü, Çanakkale sularinin altinda adeta tarihe bir yolculuk yapiliyor. Dalis camiasi Çanakkale’yi çok merak ediyor. Biz de hem dalis merkezi hem de su alti parki çalismamizi tamamladik ve gelen ziyaretçilerimize de daha iyi sartlarda zaman geçirmeleri için Tarihi Alan Baskanligi olarak çalisiyoruz. Dalis turizmi ve su alti çok iddiali ve vizyonel bir proje ve dünyada çok yanki uyandirdi. Dünyanin en önemli basin kuruluslari burayi haber yapti. Burasi dünyada birçok noktada bilinen ve taninan bir yer haline geldi” dedi.



“Suyun altindaki bu hazineler dalis meraklilarini bekliyor”

Baskan Kasdemir açiklamasinin devaminda, “Bu dalis noktalarinda ve su alti parkinda en çok merak edilen Majestic Zirhlisi idi. Çünkü Majestic, savas sirasinda Ingiliz Kraliyet ailesine ait bir karargah gemisiydi. Bir denizaltimiz tarafindan batirilarak savas disi kalmisti. Biz bu suyun altindaki batiklari dalis turizmine kazandirmak için de çalismalarimizi tamamlamistik. Simdi suyun altindaki bu hazineler dalis meraklilarini bekliyor. Çünkü, Çanakkale’de sadece bir suya dalmak degil, adeta bir tarihe dalmak, tarihe yolculuk yapmak gibi bir durum haline geldi. Sunu özellikle belirtmek isterim ki, bu batiklari biz özellikle koruyarak turizme açtik. Suyun altindaki bu batiklarin ne kadar degerli oldugunu, hatiralarinin ne kadar önemli oldugunu çok iyi biliyoruz ve burada tamamen bizim kontrolümüz altinda, çok dikkat edilerek, eserlerin zarar görmemesi için de tüm tedbirlerimizi aldik. Korunakli, dikkatli ve herkesin merak ettigi bir yer haline gelmis su alti parkinda gelen ziyaretçilerimizle yakin zamanda bulusmayi düsünüyoruz. Çanakkale’yi dalis camiasinda bir bulusma noktasi haline getirecegiz ve dünyanin en önemli dalis merkezlerinden bir tanesi de burasi olacak” diye konustu.

Kaynak: İHA