Alerjik Astim Hastalarina Baharda Polen Uyarisi

Gögüs Hastaliklari Uzmani Dr. Ayhan Deger, astim hastalarinin alerjik bir dönem olan bahar aylarinda dikkatli olmalarini isteyerek, "Bahar aylarindan yaza dogru geçerken, bütün alerjenler, agaç polenler, otlar, çimenler havaya karisarak astim hastalarinda alerji olustururlar. Kavak, çinar kizil agaç gibi agaçlarin polen mevsimidir, bu dönemde astim hastalarinin dikkat etmesi gerekir. Polenlere alerjisi tespit edilen astim hastalarinin, bu mevsimde disari çok çikmalarini, pencereyi açmalarini istemeyiz" dedi.

Alerjik Astim Hastalarina Baharda Polen Uyarisi
Memorial Antalya Hastanesi Gögüs Hastaliklari Uzmani Dr. Ayhan Deger, astimin hava yollarinin kronik inflamatuvar bir hastaligi oldugunu belirtti.

Astim hastalarinin daha çok öksürük, hiriltili solunum ve gögüste tikaniklik hissi ile kendilerine basvurdugunu dile getiren Deger, “ Astimli hastalarda ilk zamanlarda bir süre sonra tedaviyle yada tedavisiz kendiliginden geçebilir. Ama genellikle tekrarlar ve kronik bir hastaliktir” diye konustu.

Deger, astimin çogunlukla alerjik nedenlerle olusan bir hastalik oldugunun altini çizerek, kismen de mesleki risklerle ortaya çikabildigini ifade etti.



"Alerjiye dikkat"

Antalya’nin bitki örtüsü çesitliligi nedeniyle alerjenlere çok daha dikkat edilmesi gerektigini vurgulayan Deger, “Bahar aylarindan yaza dogru geçerken, bütün alerjenler, agaç polenler, otlar, çimenler havaya karisarak astim hastalarinda alerji olustururlar. Bu mevsimde kavak agaci, kizil agaç, çinar gibi agaçlarin polen mevsimidir, bu dönemde astim hastalarinin dikkat etmesi gerekir. Polenlere alerjisi tespit edilen astim hastalarinin, bu mevsimde disari çok çikmalarini, pencereyi çok açmalarini istemeyiz. Disari çikmak zorunda kalan kisilerin fazla kalmamalarini ev eve geldikleri zaman kiyafetlerini hemen çikarmalarini ve dus almalarini öneririz. Gözlük takmalilar, otomobillerindeki polen fitlerini siklikla degistirmelidirler” ifadelerine yer verdi.

"Astimda genetik önemli"

2016 verilerine göre Türkiye’de 3.5 milyon astimli hastanin oldugunu aktaran Deger, bu sayinin giderek arttigina dikkat çekti.

Astimin kalitsal bir hastalik oldugunu ifade eden Ayhan Deger, “ Bir çocugun anne babasinda astim varsa, yüzde 60-70 oraninda astimli dogmaktadir. Anne babadan biri astimliysa, yüzde 20-30 gibi bir oranda çocukta astim gelisir. O nedenle genetik astimda çok önemlidir” dedi.



"250 ölümden biri astim"

Astimda ilk baslarda düzelmeler olsa bile tekrarlama oraninin çok yüksek oldugunun altini çizen Deger, “Tedavi etmediniz zaman kronik hale gelir. Artik o arada nefeslerin düzeldigi periyotlar yok olmaya baslar, hasta devamli sikayet eder ve hastalik sürekli ilerler. Çalismalar göstermistir ki dünyada 250 ölümden bir tanesi astimdan oluyor. Tedavide iki çesit ilaç grubunu kullaniyoruz. Bir tedavi ediciler, iki belirtileri gideren ilaçlar” diye konustu.



"Ilaçlar düzenli kullanilmali"

Deger, astim ilaçlarinin düzenli ve dogru kullanilmasi gerektiginin altini çizdi.

Kirli hava yada yangina maruz kalan bir astim hastasinin ciddi bir solunum sikintisi çekecegini dile getiren Ayhan Deger, “ Bir kere hastamizi o ortamdan uzaklastirmali, sakinlestirmeli ve 112’yi aramaliyiz. Hastanin yaninda ilaci yoksa o anda ona verebilecek ilacimiz yok” dedi.



"Sigara direk etken degil"

Astimda sigaranin direk bir etken olmadigini Deger, “Genetiktir astim, mesleki riskle olusur. Obezite risklidir astim hastalarinda, sigara tetikleyicidir. Astimli hasalarin o nedenle sigara içmemesi gerekir. Anne hamileyken sigara içiyorsa, çocuklarda ileride astim olma ihtimalinin fazla oldugu görülmektedir. Hamilelerin sigara içmemesini istiyoruz” diye konustu.



"Hamilelere önemli uyari"

Astimli hamilelerin tedavilerini kesinlikle aksatmamasi gerektigini vurgu yapan Deger, “ Hakli olarak annelerimiz bebege zarar gelmemesi için ilaçlarini kesiyorlar. Bazi ilaçlar sakincalidir, onlari doktoru ile görüserek birakabilir. Ama bazi ilaçlari ise vermek zorundayiz. Eger bir ilaç çocuga bir birim zarar veriyorsa, anne ilaç kullanmadigi durumda vücut oksijensiz kalip çocugun zarar görecegi için onun verdigi zarar daha fazladir. Bunu bir kefeye koyarsak kesinlikle ilaç tarafi agir basar. Kesinlikle tedaviye devam etmek gerekir” ifadelerine yer verdi.

"KOAH ve astim farki"

Deger, anne sütü ve Akdeniz tipiyle beslenen insanlarda astimin daha az siklikla görüldügünü sözlerine ekledi.

KOAH’la astimin toplumda siklikla karistirildigina degine Ayhan Deger, “ Astim çocuklukta, KOAH orta ve ileri yasta baslar. Astim kadinlarda, KOAH sigara içen erkeklerde fazladir. Alerji astimda agir basarken, KOAH’ta direkt bir baglanti yoktur. KOAH’in en büyük nedeni sigara, astimda sadece tetikleyicidir. Astimda alerji test pozitif, KOAH’lilarda yoktur. Akciger filmi çekilse astimlarda hiçbir sey görünmezken, KOAH’ta amfizem gibi konulari görebiliyoruz” açiklamalarinda bulundu.
Kaynak: İHA