Adilcevaz Cevizinde Asi Dönemi Basladi

Bitlis’in Adilcevaz ilçesinde yetistirilen dünyaca ünlü kaliteye sahip cevizlerin asilama ile çogaltma çalismalari basladi.

Adilcevaz Cevizinde Asi Dönemi Basladi
Ilçede büyük ve küçük çapli ceviz yetistiriciligi yapan üreticiler, mevsim sartlarinin uygun hale gelmeye baslamasiyla beraber seralarda Adilcevaz13 ve Kazankaya cevizleri basta olmak üzere kaliteli ceviz çesitlerini asilamaya basladi.

Ceviz üretiminde önemli bir yere sahip olan Adilcevaz’da, sürdürülen çalismalarda Adilcevaz13 ve Kazankaya isimleri ile tescillenen ceviz fidanlarindan her yil binlerce adet üretilerek ülkenin birçok yerine gönderiliyor.

Ilçeye bagli Bahçedere köyünde serada asili ceviz fidani yetistiriciligi yapan 50 yasindaki Erdal Günay, asili ceviz türleri ile meshur Adilcevaz cevizine talebin oldukça arttigini ve üreticiler olarak ülke genelinden gelen talebi karsilamaya çalistiklarini söyledi.

Asili ceviz fidanlarinin ilçe ekonomisine önemli bir katki sagladigini ifade eden Günay, “Sera ortaminda Adilcevaz’in asili cevizinin üretimini yapiyoruz. Yaklasik 10 yildir bu isi yapiyorum. Her sene nisan ayinin baslarinda cevizlerimizi asilama çalismalarina basliyoruz ve bu çalismalarimiz yaklasik 15 gün devam ediyor. Yillik ortalama 15-20 bin civarinda asili ceviz üretimi yapmaktayiz. Asi kalemlerimizi 15 dönüm arazi üzerine kurdugumuz gen bahçesinden karsilamaktayiz. Gen bahçemizde Adilcevaz13 ve Kazankaya cevizleri basta olmak üzere Adilcevaz cevizinin en kaliteli çesitleri mevcuttur” dedi.

Artik cevizin nereye ekilecegini, nerede daha iyi yetisebilecegini ögrendiklerini aktaran Günay, “Adilcevaz cevizi, içi beyaz ve ince kabukludur. Çok muhtesem bir cevizdir. Asili cevizlerimizi Türkiye’nin her yerine gönderiyoruz. Cevizimiz soguk yerleri seven bir cevizdir. Rakimi bin 500’ün üzerinde olan her yerde Adilcevaz cevizi çok rahatlikla ve mükemmel bir sekilde yetisir” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA