Eve Geç Giden Koca Simdi Yandi

Bir bosanma davasinin temyiz müracaatini degerlendiren Yargitay, eve geç saatlerde gelen, ev ile ilgilenmeyen ve evinin ihtiyaçlarini karsilamayan kocayi tam kusurlu buldu. Yüksek Mahkeme, rahatsizlanan esini hastaneye de götürmeyen kocanin manevi tazminat ödemesi gerektigine hükmetti.

Geçimsizlik yasayan genç çift, karsilikli bosanma davasi açti. Mahkeme, davali karsi davaci kadinin davasini kabul etti. Davaci karsi davali erkek, kadinin davasinin kabulü, kendi davasinin reddi, kusur belirlemesi, kadin yararina maddi tazminata ve tedbir nafakasina hükmedilmesine yönelik karari temyiz etti. Yargitay 2. Hukuk Dairesi, emsal nitelikte bir karara imza atti. Eve geç gelen kocanin tam kusurlu olduguna hükmeden Yargitay, rahatsizlanan esi hastaneye götürmeyen kocanin da tazminat ödemesi gerektigine dikkat çekti. Kararda söyle denildi:

"Eve geç saatlerde gelme, eviyle ilgilenmeme ve evinin ihtiyaçlarini karsilamama seklindeki kusurlu davranislari nedeniyle bosanmaya sebebiyet veren olaylarda davaci-karsi davali erkegin tam kusurlu oldugu anlasilmaktadir. Mahkeme ve bölge adliye mahkemesi davaci-karsi davali erkegin gerçeklesen bu kusurlu davranislarinin kadinin kisilik haklarina saldiri niteliginde olmadigina hükmetmistir. Ancak dosya çerçevesinde toplanan delillerden, davaci-karsi davali erkegin gece hastalanan esini hastaneye götürmedigi, kadini bir akrabasinin hastaneye götürdügü, bu suretle eviyle ve esiyle ilgilenmedigi anlasilmaktadir. Davaci-karsi davali erkegin kabul edilen bu kusurlu davranisi kadinin kisilik haklarina saldiri teskil eder niteliktedir. O halde davali-karsi davaci kadin yararina manevi tazminat kabulüne karar verilecek yerde, yazili sekilde talebin reddine karar verilmesi dogru görülmemis, bozmayi gerektirmistir."
Kaynak: İHA