Avrupali Liderlerden Bucha'daki Vahsete Tepki

Ukrayna’nin Bucha kentinde Rusya’nin sivillere yönelik saldirilarinin ortaya çikmasinin ardindan Avrupali liderler, Rus ordusunun sorusturulmasi çagrisinda bulundu. Ingiltere Basbakani Boris Johnson, Bucha’daki saldirilari, "Putin ve ordusunun Ukrayna’da savas suçlari islediginin baska bir kaniti" olarak nitelendirdi.

Avrupali Liderlerden Bucha'daki Vahsete Tepki


Ukrayna’nin baskenti Kiev’in kuzeybatisinda yer alan Bucha kentinde Rus güçlerinin bölgeden çekilmesinin ardindan çok sayida sivilin cansiz bedenlerinin bulunmasi Avrupali liderler tarafindan kinandi. Liderler, Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin ve ordusunun savas suçu isledigini söyleyerek, Rus ordusu hakkinda sorusturma açilmasi çagrisinda bulundu. Ingiltere Basbakani Boris Johnson, Ukrayna’daki olaylari kinadigini belirterek, "Rusya’nin Irpin ve Bucha’daki masum sivillere yönelik alçak saldirilari, Putin ve ordusunun Ukrayna’da savas suçlari islediginin baska bir kanitidir" dedi.

Johnson, "Kremlin’den gelen hiçbir inkar veya yanlis bilgi, hepimizin dogru oldugunu bildigimiz gerçegi degistiremez. Putin çaresiz, isgali basarisiz oluyor ve Ukrayna’nin kararliligi hiç bu kadar güçlü olmamisti. Putin’in savas makinesini güçsüz birakmak için elimden gelen her seyi yapacagim. Yaptirimlarimizi ve askeri destegimizi artirmanin yani sira, sahada ihtiyaci olanlara yardim etmek için insani destek paketimizi güçlendiriyoruz" dedi.

Johnson ayrica, Ingiltere’nin Ukrayna’ya yönelik destegin ön sahalarinda yer aldigini söyleyerek, Uluslararasi Ceza Mahkemesi’nin (ICC) Ukrayna’da islenen suçlarla ilgili sorusturma yapacagini ve Ingiltere Adalet Bakani Dominic Raab’in konuyla ilgili ek mali destegin saglanmasina ve uzmanlarin görevlendirilmesine yetki verdigini söyledi.



“Rus birlikleri geri çekilmeye zorlandikça, Irpin ve Bucha gibi kasabalardaki korkunç eylemlerinin arttigini görüyoruz”

Ingiltere Disisleri Bakani Liz Truss ise Rus güçlerini Ukrayna’nin Bucha ve Irpin kasabalarinda "korkunç eylemler" yapmakla suçlayarak, bu eylemlerin savas suçu olarak sorusturulmasini talep etti. Truss, yaptigi açiklamada, "Rus birlikleri geri çekilmeye zorlandikça, isgalci güçlerin Irpin ve Bucha gibi kasabalardaki korkunç eylemlerinin arttigini görüyoruz. Rusya’nin Ukrayna’yi yasadisi ve haksiz isgali sirasinda masum sivillere yönelik ayrim gözetmeksizin yaptiklari saldirilar, savas suçu olarak sorusturulmali" dedi.

Truss, "Rusya’nin sinik dezenformasyon yoluyla bu vahseti isledigini örtbas etmesine izin vermeyecegiz. Ingiltere bunun olmamasini saglamak için üzerine düseni yapacak" ifadelerini kullandi.

Truss, Ingiltere’nin savas suçlarini sorusturma yetkisine sahip birincil kurum olan Uluslararasi Ceza Mahkemesi (ICC) tarafindan yapilacak herhangi bir sorusturmaya tam destegi taahhüt ettigini belirterek, 24 Mart’ta Ingiltere’nin ICC’ye Rus savas suçlarini sorusturma çabalarina yardimci olmak için 1 milyon sterlinlik ek bir fon teklif ettigini söyledi.



"Savas suçlarinin failleri hesap verecek”

Avrupali liderler, Bucha’daki olaylara iliskin tepki gösterirken Avrupa Komisyonu Baskani Ursula von der Leyen, savas suçlularinin hesap vermesi gerektigini ifade etti.

Leyen, Bucha’daki olaylara iliskin yaptigi açiklamada, "Rusya’nin çekildigi bölgelerde tarif edilemez dehset raporlari karsisinda dehsete düstüm. Acilen bagimsiz bir sorusturmaya ihtiyaç var. Savas suçlarinin failleri hesap verecek” dedi.



"Failler ve komutanlari adalete teslim edilmelidir"

Avrupa Parlamentosu Baskani Roberta Metsola, Bucha ve Ukrayna’daki Rus ordusundan kurtarilmis diger bölgelerden gelen görüntülerin "soguk gerçegi gösterdigini" söyledi.

Metsola, Putin’in savas suçlari isledigini söyleyerek, "Dünyanin Ukrayna’da olup bitenlerden haberdar edilmesi ve Rusya'ya daha sert yaptirimlar uygulanmasi gerektiriyor. Failler ve komutanlari adalete teslim edilmelidir" dedi.



"Rus ordusu tarafindan islenen bu suçlar sorusturmalidir"

Almanya Basbakani Olaf Scholz ise, Bucha’daki saldiri görüntülerini "korkunç ve dehset verici" olarak nitelendirdi. Scholz, "Rus ordusu tarafindan islenen bu suçlari amansiz bir sekilde sorusturmaliyiz. uluslararasi örgütlere vahseti bagimsiz olarak belgeleyebilmeleri için bu alanlara erisim izni verilmesini talep ediyorum. Failler ve onlari görevlendirenler yargilanmali" dedi.



"Rusya’ya yönelik yaptirimlari sikilastiracagiz"

Almanya Disisleri Bakani Annalena Baerbock ise, “Putin’in siddeti masum aileleri yok ediyor ve sinir tanimiyor” ifadelerini kullanarak, "Savas suçlarindan sorumlu olanlardan hesap sorulmalidir. Rusya’ya yönelik yaptirimlari sikilastiracagiz ve Ukrayna’yi savunmasiyla daha da destekleyecegiz" dedi.



"Rusya hesap vermeli"

Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron, Bucha’daki görüntüleri "dayanilmaz" olarak nitelendirerek, "Rus makamlari bu suçlarin hesabini vermek zorunda kalacak” dedi.



“Rusya’ya yönelik baskilar artirilmali”

Fransa Disisleri Bakani Jean-Yves Le Drian, Buça kentindeki saldirilarin savas suçlarina dönüsmesi halinde sorumlularin yargilanip mahkum edilecegi konusunda uyarida bulundu. Bakan Le Drian,“Rus ordusunun Ukrayna’ya karsi baslattiklari ve etkisi her geçen gün daha da artiran saldirilari sona erdirmek için Rusya’ya yönelik ekonomik ve uluslararasi baski artirilmalidir” dedi.



“Silahsiz sivillere yönelik katliamlarin vahseti korkutucu ve dayanilmaz“

Italya Basbakani Mario Draghi, Rusya’nin Bucha’daki sivillere yönelik siddet iddialarini kinarken, basin ofisinden yapilan açiklamada, "Bucha’da ve Ukrayna ordusunun özgürlestirdigi diger bölgelerde islenen suçlarin görüntüleri bizi dehsete düsürdü. Silahsiz sivillere yönelik katliamlarin vahseti korkutucu ve dayanilmaz. Rus makamlari düsmanligi derhal durdurmali, sivillere yönelik siddeti durdurmali ve yasananlarin hesabi vermelidir" dedi.



“Islenen savas suçlari cezasiz kalamaz”

Ispanya Basbakani Pedro Sanchez, Bucha’da öldürülen sivillerin görüntülerini gördükten sonra "korku, aci ve öfke" duydugunu ifade ederek, “Islenen savas suçlari cezasiz kalamaz. Tüm dayanismamiz ve destegimiz Ukrayna halkiyla” dedi.



BM’den bagimsiz sorusturma çagrisi

Birlesmis Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres sosyal medya hesabindan yaptigi açiklamada, “Ukrayna’nin Bucha kentinde öldürülen sivillerin görüntüleri beni derinden sarsti. Bagimsiz bir sorusturmanin etkili bir hesap verebilirlige yol açmasi esastir” dedi.

Kaynak: İHA