Kayseri'de Bayram Yogunlugu

Kayseri’de Ramazan ayinin bitmesine günler kalmasiyla birlikte alisverise çikan vatandaslar sekercilerde, magazalarda ve kuruyemisçilerde yogunluk olusturdu.

Kayseri'de Bayram Yogunlugu
Bayrama günler kala kentin islek cadde ve sokaklarinda alisveris yapan vatandaslar yogunluk olusturdu. Bayram için alisverise çikan vatandaslar seker, çikolata, lokum ve kolonyaya büyük ilgi gösterdi. Bu bayramin pandeminin etkisi altinda kalmadigini ve vatandaslarin pandemisiz bayrami özlediklerini dile getiren sekerci Hamdi Çarsibasi, “Artik Ramazan ayinin son günleri bayram yaklasti. Bizim Kayseri’de adetlerimizde misafirlerimizi iyi agirlamamiz gerekiyor. Onlar bizim basimizin taci, onlari agirlarken de seker, kahve ve kolonyayla ile agirlamamizi taçlandiriyoruz. Ramazan ayinin son günleri daha önce pandemi yasandik ve bayramlar olmadi. Vatandaslar bayrami kucaklamak istiyorlar. Büyüklerinin ellerinden öpmek istiyorlar, ziyarette bulunmak istiyorlar. Bunun içinde ziyaretlerin olacagini düsünüyoruz. Bayraminda daha iyi geçecegini düsünüyoruz. Bizim istedigimiz insanlar birbirlerine gitsinler sevgi ve saygilarini birbirlerine sunsunlar. Büyüklerini özellikle ziyaret etsinler. Çünkü onlarin yalniz olmadiklarini hissetmeleri gerekiyor” dedi.

Seker fiyatlari hakkinda bilgiler veren Çarsibasi, “Sekerde geçen seneye göre ufak da olsa bir fiyat farki oldu. Maliyetlerin ve giderlerin artmasindan dolayi fiyat farki olustu. Bu dünya pazarinda da bu sekilde, seker fiyatlarimiz 25 TL’den basliyor 300 TL’ye kadar seker ve çikolata grubumuz var. 20 TL’den 150’ye kadar da lokum fiyatlarimiz var. Lokum ve çikolatada tazelik önemli, çünkü gelen misafire tutuyorsunuz ya da çocuklarimiz, kendimiz yiyoruz. Hiçbir zaman bu ucuzmus bu iyiymis diye bir sey yok. Merdiven altindaki firmalardan alisveris yapmasinlar. Mamulün ambalajinin deforme olmadigina dikkat etsinler. Imal ve son kullanma tariklerine dikkat etsinler. Günes altinda muhafaza edilen ve disarida satilan seker ve çikolatalara itibar etmesinler. Kayseri’nin ve tüm Islam aleminin bayramini en içten dileklerimle kutlar herkese saglikli ve sihhatli iyi bayramlar dileriz” ifadelerini kullandi.

Bayram canliligini basladigini söyleyen esnaf Ahmet Duran Ertunç da, “Bayramin gölgesi çok sükür çöktü. Bayramin canliligi da var. Biz özellikle cevaz, nisasta ve kuruyemislerimizi satiyoruz. Satislarimizda iyi çok sükür memnunuz. Eski bayramlar yok. Insanlardaki o eski ziyaretler bitti. Eskiden 4 tepsi baklava yapilirdi simdi 1 tepsi ancak yapiliyor. Ancak su anda da yine adetler üzerine yapiliyor. Baklavaya olacak iyi cevizin kilosu 130 TL, nisastanin kilosu da 22 TL’den satiliyor. Esasa önemli olan bunlarin taze olmasidir. Birde isçilik çok önemli, bunlarin disinda biz satislardan memnunuz” diye konustu.

Kaynak: İHA