Kastamonu'da Ihracat Azaldi

Türkiye Istatistik Kurumu Baskanligi Dis Ticaret Istatistikleri verilerine göre Kastamonu’da ihracat geçen yilin Mart ayina göre yüzde 4,6 azaldi.

Türkiye Istatistik Kurumu (TÜIK) Kastamonu’nun Mart 2021 ihracat verilerini açikladi.

Dis ticaret istatistiklerine göre Kastamonu ihracatinda Mart ayinda bir önceki aya göre yüzde 4,6 azalma yasandi. Aylik ithalat ise geçen yilin ayni ayina göre yüzde 68,6 azaldi.

Dis ticaret hacmi 26,8 milyon dolar oldu

Dis ticaret istatistiklerine göre Kastamonu’da dis ticaret hacmi Mart ayinda 26 milyon 795 bin dolar oldu. Mart ayinda Kastamonu’dan gerçeklesen ihracatin ISIC Rev4 ürün siniflamasina göre dagilimi incelendiginde ilk sirada aylik toplam ihracatin yüzde 29,7’sine denk gelen 4 milyon 473 bin dolar ile ’materyallerin geri kazanimi’ ürün grubu yer aldi. Bu ürün grubunu 3 milyon 982 bin dolar ile degerli ana metaller ve diger demir disi metallerin imalati ürün grubu ve 3 milyon 174 bin dolar ile kürk hariç, giyim esyasi imalati ürün grubu yer aldi. Mart ayinda Kastamonu’dan ISIC Rev4 siniflamasina göre 42 farkli ürün grubundan ihracat gerçeklesti. Ithalat ise 60 farkli ürün grubunda gerçeklesti. Ithalatin ilk üç sirasinda 5 milyon 701 bin dolar ile kimyasal gübre ve azotlu bilesiklerin imalati ürün grubu, 1 milyon 617 bin dolar ile dokuma ürün grubu ve 1 milyon 181 bin dolar ile maden, tas ocagi ve insaat makineleri imalati ürün grubu yer aldi.

Ihracatta Belçika ilk sirada yer aldi

Mart ayinda Kastamonu’dan 45 farkli ülkeye ihracat yapildi. Ilk sirada 4 milyon 473 bin dolar ile Belçika yer aldi. En fazla ihracatin gerçeklestigi ikinci ülke 2 milyon 75 bin dolar ile Güney Kore, üçüncü sirada ise 1 milyon 744 bin dolar ile Almanya yer aldi. Ayrica, Mart ayinda Kastamonu’ya yapilan ithalatta ise ilk sirada 5 milyon 718 bin dolar ile Rusya Federasyonu yer aldi. Ikinci sirada 2 milyon 383 bin dolar ile Italya ve üçüncü sirada 686 bin dola ile Almanya yer aldi. Mart ayinda Kastamonu’ya 42 farkli ülkeden ithalat gerçeklesti.
Kaynak: İHA