Findikta Külleme Mücadelesi Basladi

Ordu’da findik alanlarinda son yillarda yaygin olarak görülen ve ciddi zarar veren külleme hastaligi ile ilgili mücadele çalismasi baslatildi.

Findikta Külleme Mücadelesi Basladi
Türkiye’nin üretiminde dünya lideri oldugu findik bitkisinin en önemli hastaliklarindan olan külleme hastaligina karsi ilaçlama mücadelesi basladi.

Ordu Il Tarim ve Orman Müdürü Kemal Yilmaz, önceki yillarda külleme hasatliginin görülmedigi findik bahçelerinde, en ufak hastalik belirtisinin görünmesi ile birlikte kimyasal mücadelenin yapilmasi gerektigini söyledi.



“Findikta ciddi azalmalara neden oluyor”

Il Tarim ve Orman Müdürü Kemal Yilmaz, “Eger bir bahçede külleme önceki yillarda görülmüsse, çotanak olusturma döneminde hastaligin belirtileri gözükmeden ilaçlamanin yapilmasi gerekiyor. Bir bahçede önceki yillarda külleme hastaligi görülmemis ise o zaman bahçede ilk belirtilerin göründügü anda külleme için ilaçli mücadelenin yapilmasi gerekiyor. Bu dönemde ilimizde nisan ayinin ortalarinda ve sonlarina dogru gerçeklesiyor. Külleme hastaliginin baslangicinda yaprak üzerinde beyaz lekeler olusuyor. Bu beyaz lekeler zamanla kahverengi oluyor ve ilerleyen süreçte tüm yaprak yüzeyini kaplayarak yapragin kurumasina neden oluyor, bu da findikta verimde ciddi azalmalara neden oluyor” dedi.



“Düzenli olarak mücadele yapilmazsa zarar orani artiyor”

Bu dönemde findikta külleme hastaligina ve kozalak akarina karsi mücadele edilmesi gerektigini kaydeden Yilmaz, “Bu dönemde ilaçli mücadele yapmamiz gerekiyor. Bu ilaçli mücadeleyi yaparken öncelikli olarak hem külleme hastaligina karsi, hem de kozalak akarina karsi etkili olan ilaçlarin kullanilmasi gerekiyor. Mücadele çalismalari düzenli olarak yapilmadigi takdirde verimde ciddi kayiplar oluyor. Bir bahçede çok fazla bakim yapilsa dahi hastalik ve zararlilarla gerekli mücadele gerçeklestirilmedigi takdirde o bahçede ciddi verim kayiplari yasanacaktir. Bu verim kayiplarini yasamamak için, bakim ve budama islemlerinin yaninda hastalik ve zararlilar ile mücadelenin de düzenli olarak yapilmasi gerekmektedir. Bahçelerdeki hastalik ve zararlilarin yogunlugu arttikça o bahçedeki zarar orani da artis gösterecektir” seklinde konustu.

Yilmaz, hastalik ve zararlilar ile mücadele kimyasal mücadelenin sabahin erken saatleri ile aksamüzerin serin saatlerde yapilmasinin hem findik için, hem de aricilik sektörü için önemli olduguna deginerek, “Arilarin uçusunun az oldugu dönemler olan sabah erken saatleri ve aksam saatlerinde ilaçlamayi yaparsak, ari ölümlerinin de önüne geçmis oluruz. Yine kullandigimiz ürünlerin atik malzemelerini imha etmemiz gerekir. Bunlari, arilarin su içtigi alanlara birakacak olursak bu da arilarin ölümlerine neden olabilir” ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA