Belediye Baskani Ölümden Döndü

Girdigi karaciger komasi nedeniyle karaciger, böbrek ve akcigeri çalismayan Aydin’in Çine Belediye Baskani Enver Salih Dinçer, ambulans uçakla getirildigi Malatya’da gerçeklestirilen karaciger nakli ile yeniden yasama tutundu.

Belediye Baskani Ölümden Döndü
Çine Belediye Baskani Enver Salih Dinçer aniden rahatsizlanarak karaciger komasina girdi. Götürüldügü bir çok hastaneden geri çevrilen Baskan Dinçer, yakinlarinin yaptigi görüsmeler sonucunda ambulans uçakla Malatya Inönü Üniversitesi Turgut Özal Tip Merkezi Karaciger Nakli Enstitüsü’ne getirildi.

Burada yapilan ilk tespitlerde karaciger komasinda bulundugu, böbrek, karaciger ve akcigerinin fonksiyonunu yerine getirmedigi belirlenen Baskan Dinçer, covid 19 riskine ragmen gerçeklestirilen basarili bir ameliyat ile karaciger nakli yapildi. Gerçeklestirilen basarili ameliyatin ardindan ise uzun süre solunum aygiti ve diyaliz makinesine bagli olarak yogun bakimda yasam mücadelesi veren Dinçer, akciger ve böbreklerinin yeniden çalismaya baslamasiyla hayata yeniden tutundu.

Gerçeklestirilen nakil ile ilgili bilgi veren Inönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kizilay, “Belediye Baskani Enver Salih Dinçer hastamiz bize suuru yari kapali vaziyette geldi. Mustafa Kaya, donör olarak karacigerini verdi. Karaciger baskanimiza basarili bir sekilde nakledildi. Uzun bir hastane bakim süreci oldu. Simdi de mutlulukla sifa ile taburcu ediyoruz” ifadelerini kullandi.

Dinçer’in hastaneye komada getirildigin, anlatan Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sezai Yilmaz, “Hastanin bize gelisi oldukça sikintili ve sorunlu bir süreçti. Bir karaciger komasi halinde akcigeri, böbrekleri ve karacigeri tamamen fonksiyon disi kalmis bir vaziyette ambulans uçakla 10 Subat’ta basvurdu. Geldigi zaman, bir transplantasyon ameliyatini kaldiramayacak kadar tolere edemeyecek kadar agir bir hastalik tablosu mevcuttu. Hastanemizin tüm birimleriyle özellikle reanimasyon gurubuyla bu akcigerler her ne kadar Covid testi defalarca negatif çikmasina ragmen bir Covid hastaligi gibiydi ve akcigeri tamamen devre disi gibi bir pozisyondaydi. Geldiginden kisa bir süre sonra da regülatöre yani solunum aygitina baglamak zorunda kaldik. Acaba biraz toparlayip öyle mi ameliyata girebilir diye sartlari zorladik. Ama biraz daha beklesek kaybedecegimiz bir tablo olusmustu. Bütün riskleri göze aldik. Daha sonra bir canli vericili karaciger naklini 17 Subat’ta gerçeklestirdik. Ameliyat sonrasi da çok uzunca bir süre yogun bakimda uzunca bir süre trakeostomi ile gitti. Mekanik regülatör destegi aldi. Böbrekleri devamli 24 saat devam eden diyalizle çalistirmak zorunda kaldik. Çok uzunca bir süre geçti. Ama gelinen noktada akcigerlerimiz normal nefes aliyor. Böbrekleri normal çalisiyor. Karaciger iyi. Kendisi de artik ayakta yürümeye basladi” diye konustu.

Basarili bir operasyonla sagligina kavusan Dinçer ise ikinci dogrum yerinin Malatya oldugunu söyleyerek, “Bizim Ege Bölgesindeki hastanelerimiz biz artik yapamayiz. Bizden ümit kesildi dedigi noktada Sezai Hocam getirin ben elimden geldigince yardimci olurum demis. Ben o dönemde hiçbir sey hatirlamiyorum. Benim için ikinci bir hayat basliyor. 16 Ekim 1973 Çin’e dogumluyum. Ikincisi de 17 Subat 2022 Malatya benim ikinci dogum yerim. Ikinci vatanim oluyor. Hocam burada oldugu sürece bol bol kontrollere gelecegim. Sadece kontrol degil geldik mi Malatya’yi gezeriz” dedi.

Sagliginda herhangi bir sikinin bulunmadigini aktaran donör Mustafa Kaya ise “ Ilk günkü gibi normal bir sekilde hayatimi devam ediyorum. Ben her zaman insanlarin donör olmalari tavsiye ederim. Bir kisiye hayat vermek sevindirici bir olay” seklinde konustu.

Belediye Baskani Enver Salih Dinçer’in esi Tugba Gelincik Dinçer de Inönü Üniversitesi Turgut Özal Tip Merkezi’ne geldiklerinde esinin saglik durumunun ciddiyetini korudugunu ifade ederek, “Biz buraya çok sikintili bir sekilde geldik. Geldigimizde esim çok kötü durumdaydi. Izmir’de hiçbir doktor esimi ameliyat etmeye cesaret edemedi. Sezai hocam, bizi kabul etti. Ayni gün uçak ambulansla buraya geldik. Akcigerleri çok kötü durumdaydi hemen ameliyata alamadilar esimi. Önce onu ameliyata hazirladilar. Sonrasinda basarili bir nakil ameliyati geçirdik. Sonrasinda da çok uzun bir yogun bakim süreci, çok büyük badireler atlattik. Çok sükür simdi esim sagligina kavustu” diye konustu.

Kaynak: İHA