Malatya'da Kan Bagisi Çagrisi

Malatya’da Ramazan ayi nedeniyle kan stoklarinin azalmasi üzerine kan bagisi çagrisinda bulunan Vali Aydin Barus, “Malatya, kan bagisi konusunda Türkiye’de ilk siralarda yer alan illerden birisi. Kan bagislarimizi yapalim ve zor durumda bekleyen insanlara çare olalim” dedi.

Malatya'da Kan Bagisi Çagrisi
Il Saglik Müdürlügü önündeki Kizilay kan bagis standini ziyaret ederek açiklamalarda bulunan Vali Aydin Barus,“Bizler ameliyathane önünde yakinlarimizin zor duruma düstügü anda çaresiz kalmamak için Kizilay Kan Merkezleri’ne saglikli olan birey olarak bagista bulunmamiz gerekiyor” ifadelerini kullandi.

Malatya’nin kan bagisi konusunda Türkiye’de örnek illerden birisi oldugunu ve Ramazan ayi dolayisiyla kan bagisinda azalma oldugunu ifade eden Barus, “Malatya’da kan bagisi konusunda Türkiye’de örnek illerden birisi. Ilk siralarda yer alan illerden birisi. Ama Ramazan ayi münasebetiyle saglik endisesiyle vatandaslarimizin kan bagisindan çekindiklerini görüyoruz. Daha önce aylik olarak yaklasik 3 bin 300’lerde olmasi gereken kan bagisi sayisinin Ramazan ayinda bin 200’lere düstügünü görüyoruz. Kan bagislarimizi yapalim ve zor durumda bekleyen insanlara çare olalim” diye konustu.



Ramazan ayi dolayisiyla kan bagislarinda düsüs oldugunu dile getiren Büyüksehir Belediye Baskani Selahattin Gürkan ise, “Ramazan ayi münasebetiyle kan bagisinda da yogun bir düsüs gözlenmistir. Bu anlamda bütün hemserilerimi Kizilay’a kan bagisina davet ediyorum. Kan vermek bir can kurtarmak anlayisiyla bu çagrimiza kulak verilmesini temenni ediyorum” dedi.



Bagis sayilarinin düsmesi hastanelerdeki kan tedarikinde sikinti olabilecegini belirten Il Saglik Müdürü Prof. Dr. Recep Bentli, “Hastanelerimizde kullandigimiz kanlarin tek tedarikçisi Kizilay ve günde bir hasta için travmada ameliyatta 5-6 ünite kan kullandigimiz hastalarimiz oluyor. Bu rakamlarin bu kadar düsmesi durumunda maalesef kaybedebilecegimiz hastalar olabilecegi için tüm vatandaslarimizi kan bagisina davet ediyoruz” seklinde konustu.



Malatya’nin kan bagisinda Türkiye üçüncüsü oldugunu ancak kan bagisinda bu yil beklenen hedefin altinda kaldiklarina deginen Kizilay Malatya Sube Baskani Dr. Harun Kurt ise, “Kan bagisinda bu sene bekledigimiz hedefin çok altinda kaldik. Malatya olarak nüfusumuza oranla kan bagisi sayisinda Türkiye üçüncüsü olan bir iliz. Ayni hassasiyeti diger aylarda verdigimiz kan bagisi sayisini Ramazan ayi bitmeden de hastalilarimizin ihtiyaçlarini karsilamak üzere tüm halkimizi davet ediyoruz” ifadelerini kullandi.

Düsen kan bagislari için kan bagisi çagrisinda bulunan Kizilay Kan Bagis Merkezi Müdürü Ahmet Baris Turan ise, “Ramazan ayi itibariyle kan bagisi sayilarimiz geçen aylara göre oldukça düstü. Bütün Malatya halkini kan bagis merkezlerimize bekliyoruz. Bundan önceki kan bagisi duruma tekrar getirmelerini istiyoruz” diye konustu.

Kaynak: İHA