Barajda Korkutan Görüntüden Eser Kalmadi

Tokat’ta baraj gölünde su seviyesinin yükselmesi ile birlikte kuraklik görüntülerinden eser kalmadi.

Barajda Korkutan Görüntüden Eser Kalmadi
Almus ilçesinde 56 yildir tarimsal sulama, elektrik üretimi ve balik üretimi amaciyla kullanilan baraj gölünde su seviyesi yüzde 20’lere kadar düsmüstü. Yaklasik 5 ay önce yasanan endise verici görüntüler yerini doga harikasi manzaraya birakti. Yagislarin iyi gitmesi ve bir süre elektrik üretimine ara verilen baraj gölünde su seviyesi yüzde 50’nin üzerine çikti. Türk bayraginin dikili oldugu kayalik sular altinda kalmaya basladi.

Almus Belediye Baskani Bekir Özer, baraj gölünde su seviyesini yükselmesinin sevincini yasadiklarini ifade ederek, “Geçen sene özellikle yagislarimizin az olmasinin en büyük etkenlerinden bir tanesi idi. 2021 yilinin kisinda kar yagisi, ilkbaharinda yagmur yeterince alamadik. Ayrica yaz döneminde elektrik üretiminde bazi problemlerimiz oldu. Santralimiz özellestigi için daha fazla elektrik üretimi problemlerimiz oldu. MHP Tokat Milletvekilimiz Yücel Bulut, konuyu mecliste dile getirdi. Bu sene de yagislarimiz iyi olunca su anda su seviyemiz çok iyi durumda. Aslinda bu çok daha eski senelere üç yil, bes yil öncesine bakildiginda bu seviye bu aya göre yine düsük” dedi.



Barajda su seviyesi yükselmeye devam ediyor

Yaklasik 5 ay önceki üzücü manzaranin degismeye basladigini belirten Baskan Özer, “Geçen sene içler acisi bir durum vardi. Ama su anda su geldikçe bizim de yüzümüz gülüyor. Balikçilarin da yüzü gülüyor. Geçen sene balikçilar da çok kötü durumdaydi. Su seviyesi düstükçe sudaki oksijen düsüyor. Sudaki oksijen düstügü için balikçilar da istedikleri verimi elde edemiyorlardi. Ondan dolayi onlar da bayagi muzdaripti. Ama su anda suyumuz yükseliyor, gölümüz yükseliyor. Istenilen derecede olmasa da su anda çok iyi. Su anda günlük barajimiza günlük 5 milyon metreküp su giris yapiyor” diye konustu.

Baskan Özer, bayram tatilinde vatandaslarin ilçeyi gezmeye davet ederek, "Almus, gezme görme olarak en güzel ilçelerinden birisi. Yesille mavinin birlestigi yer burasi. Geçen sene mavimiz gitmisti sadece yesilligimiz kalmisti. Ama bu sene tekrar mavi yesille bulustu. Bayramda da Harami Yaylasi’nda, orman evlerinde, Dumanli Yaylasi, Çatak Yaylasi dedigimiz yaylalarimiza misafirlerimizi bayramda bekliyoruz” ifadelerini kullandi.

MHP’li Bulut, gündeme getirmisti

Türkiye Büyük Millet Meclisinde gündem disi söz alan MHP’li Bulut, Almus Barajinda su seviyesinde önemli derecede düsüs yasandigina dikkat çekmisti. MHP’li Bulut, konuyu güdeme tasinmasinin ardindan barajda kapaklarin kapatilmasi sonucu su seviyesinin yükselmeye basladigi bilgisine yer verilmisti. Su seviyesinin yükselmesi ile birlikte bir süre ara verilen elektrik üretimine tek tribünden devam edildigi, tarimsal sulama içinde baraj gölünden su birakilmaya baslanilacagi ögrenildi.
Kaynak: İHA