Firinlarda Kömbe Mesaisi

Hatay’in Kirikhan ilçesinde firinlar, yörenin bayramlik ikramlarindan kömbe pisirmek için fazla mesai yapiyor.

Firinlarda Kömbe Mesaisi
Hatay bölgesinde yaygin olarak bilinen ve tüketilen bir tür tatli ve pasta çesidi olan kömbe, Ramazan Bayrami’nin vazgeçilmez ikramlari arasinda ilk sirada yer aliyor. Kömbenin en önemli özelligi ise uzun süre bozulmamasi, bayatlamamasi olarak biliniyor.

Ilçede faaliyet gösteren firin ustalari, "Ramazan dolayisi ile pide firinlari sadece aksam çalisiyor ama kömbede sabah erkenden açmak durumunda kaliyoruz. Sadece Ramazan ayinin son günlerine mahsus olan bu telas bizim de hosumuza gidiyor. Iftari zor açiyoruz. Müsteriler gece yarilarina kadar sirada bekliyor" dediler.

Kömbenin kivama gelmesi için kisik ateste pismesi gerektigini anlatan firincilar, "Zaten bir tepsiye 7 TL aliyoruz. Bir tepside de 40-45 kömbe oluyor. Pisirmesi biraz eziyetli. Bu yüzden firinda sabahliyoruz" seklinde konustular.

Kömbe tarifi

Kömbe; yag, süt ve seker kenarli bir kapta elle iyice karistirildiktan sonra bu karisima vanilya, karbonat çesitli baharatlar konularak unla beraber yogrulduktan sonra hamur dinlendirilir. Ardindan hamurdan ceviz büyüklügünde parçalar alinarak susama batirilip özel kalibiyla sekillendirilir. Daha sonra firinlara tasinan kömbeler firin tepsilerine dizilerek orta sicaklikta firinda pembelesene kadar pisirilir.
Kaynak: İHA