Sivas'ta 10 Mevcutlu Köy Okulunda Dillere Destan 23 Nisan Kutlamasi

Mezun oldugu okulda ögretmen oldu, 10 mevcutlu okulda 10 yil sonra düzenledigi dillere destan 23 Nisan eglencelerine yetiskinler de katildi.

Sivas'ta 10 Mevcutlu Köy Okulunda Dillere Destan 23 Nisan Kutlamasi
Sivas merkez ilçeye bagli Kizilca köyünde Kizilca Ilkögretim okulunda 10 yildir ögrenci azligi nedeniyle 23 Nisan kutlamalari yapilamiyordu. Genelde 23 Nisan etkinlikleri sinifta siirler okunarak geçistirildi. 10 yil önce okulun ortaokul kismindan mezun olan Hilal Tan, mezun oldugu okula sözlesmeli ögretmen olarak atandi. Tan mezun oldugu okulda kendi ögrencisi oldugu dönemlerdeki gibi cosku içerisinde kutlanan bir 23 Nisan hayal etti. Tan 10 mevcutlu okulunda 10 yil sonra dillere destan bir kutlama gerçeklestirmeyi basardi.

Genç ögretmen 10 mevcutlu köy okulunda yeniden 23 Nisan eglencesi düzenleyebilmek için Sivas Belediyesi’nden destek istedi. Sivas Belediyesi’nin tahsis ettigi araçlarla Sivas Vali Muhammet Bey Ilkögretim Okulu’ndan Kizilca köyüne ögrenci tasindi. Kutlamalara köydeki yetiskinlerinde katilmasi istendi. Ortaya katilan herkesin doyasiya eglendigi bir 23 Nisan kutlamasi çikti

Kutlamalarda geçmiste ki 23 Nisan kutlamalarinin vazgeçilmezi olan; dikis yarismasi, yumurta tasima yarismasi, balon patlatma yarismasi, saç örme yarismasi ve çuval yarislarina yer yerildi. Yarismalara ögrencilerle birlikte yetiskinlerinde katilmasi renkli görüntüler olusturdu. Etkinliklerde ögrencilerin ve yetiskinlerin giydigi yöresel kiyafetlerde dikkat çekti.

“Bu okula ögretmen oldum ve 23 Nisan kutlamalarini tekrar yapmak istedim “

Köy okulunun sinif ögretmeni ve program koordinatörü Hilal Tan, “Sinifimda 10 kisi var ve karma bir sinif. 1-2-3-4 sinif ögrencilerini beraber okutuyorum. Ben zaten bu köylüyüm. 8’nci sinifa kadar burada okudum ve benim zamanimda 23 Nisan kutluyorduk. Ben mezun olduktan sonra çok bir etkinlik olmadi ve zamanla da 23 Nisan kutlamalari tamamen bitti. Bende bu okula tekrar ögretmen oldum ve 23 Nisan kutlamalarini tekrar yapmak istedim. eskisi gibi, çocuklarin eglendigi. Birde sinifimdaki ögrenciler ‘Biz 23 Nisani hiç kutlamadik, kutlayalim’ dediler. Ben, onlarinda bir 23 Nisani olsun, hayatlarinda bir anisi olsun diye yapmak istedim. Biz önceden bu tür programlari tüm köy halki birlikte yapardik. Bu yüzden hem ögrenciyi hem de köylüyü programa ve yarismalarda birlestirdim. Ben tanidiklarim araciyla Sivas Kent Konseyine ulastim ve bir kardes okul edindik. Onlarla beraber hep birlikte yapalim dedik. Onlar da misafir olmak istedi ve suanda hep beraber egleniyoruz. Bir hafta sonra da Ramazan Bayramimiz var bu yüzden ikisini bir arada çikarmak istedik ve 23 Nisanda çocuklarin bayramliklarini aldik ve hediye edecegiz” dedi.

Eski günlere döndük

Çuval yarismasina katilan köy sakinlerinden Ali Selvi, “ Çok mutlu oldum. Bizim köyümüz göç verdi, köyümüzde kimse kalmadi. Ögrencilerimiz çok az ve küçük yastalar. Bugün ki gelen çocuklarin çogu misafir, köyümüzde ögrenci kalmadi. Okul kapandi, 10 tane ögrenci var. Suan kendimizi çok güzel hissettik, eski günlere döndük. Yaptigi isler güzel, organizasyon güzel, ellerine saglik tesekkür ediyoruz” diye konustu.

“Hiç böyle 23 Nisan düzenlenmemisti”

Gösterilerde yer alan köy okulu ögrencisi Medine Cücen, “Çok güzel oldu ben begendim. Arkadaslarimla beraber güldük, oynadik, yarismalar yaptik. Çok güzel oldu. Ögretmenimiz düzenledi, hiç böyle 23 Nisan düzenlenmemisti çok güzel oldu ögretmenimize tesekkür ederiz” dedi.

Kaynak: İHA