Gaziantep'te NASA Sergisi

Gaziantep Büyüksehir Belediyesi dünyanin en büyük gezici uzay sergisi olan Amerika Birlesik Devletleri Ulusal Havacilik ve Uzay Dairesi (NASA) Uzay Sergisi kapilarini Gazianteplilere açti.

Gaziantep'te NASA Sergisi
Büyüksehir Belediye Baskani Fatma Sahin, insanligin uzaya yolculuk serüvenin anlatildigi sergiyi çocuklarla birlikte gezdi. Uzay yolculuguna 60 yil önce baslayan insanoglunun bu süreçte kullandigi araçlar, malzemeler, yemek aparatlari, kiyafetleri, roketlerinin modelleri ve araçlarin bulundugu sergi Müzeyyen Erkul Gaziantep Bilim Merkezi’nde 4 ay boyunca ücretsiz gezilebilecek.

Insanoglunun uzay macerasi anlatiliyor

4 yil içinde 12 ülkede 4 milyondan fazla kisi tarafindan ziyaret edilen sergide; ziyaretçilerin dokunabilecegi gerçek ay tasi, uzay roketlerinin kopyalari ve tam boyutlu uzay araci modelleri, Saturn V roketinin 10 metre uzunlugundaki modeli, uzaya giden astronotlar tarafindan bizzat giyilen kiyafetler, astronot menüleri ve görevlerde kullanilan ekipmanlar ile Apollo kapsülü, Sputnik 1 uydusunun ve Uluslararasi Uzay Istasyonu’nun (ISS) modelleri uzman egitmenler yardimiyla anlatimli olarak sunulacak. Tarihsel olarak uzay çalismalarinin hem Türkiye’de hem dünyada nasil gelistigini ögrenilecegi sergide agirlikli “öncü” çalismalarin alti çizildi. SpaceX-NASA is birligine kadar olan tüm kilometre taslarina deginildi.

’’Zaman bize sürdürülebilir kalkinmayi gösterdi’’

Baskan Fatma Sahin, açilista yaptigi konusmada, 23 Nisan vesilesiyle Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaslarini anarak sunlari söyledi:

“Bir Gaziantep modeli var. Ögrencilerin bu mekana ulasmasi çok önemliydi. Bize düsen 100 yil sonra ecdadimizla nasil övünüyorsak ikinci yüzyilda da en iyi yerlerde yürüyecek evlatlar yetistirmek. Sanayi ve tarim devrimlerini iskaladik. Önümüzde bilim ve teknoloji çagi var. Zaman, bilgi ekonomisini kullanarak artik akilli sehir olmayi, sürdürülebilir kalkinmayi gösterdi bize.”

’’Ufku ve vizyonu yüksek nesiller yetistirmek lazim’’

Bilime yatirimin önemine dikkati çeken Sahin, söyle konustu:

“Bu sergiye baktigimizda aklima Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Istikbal göklerdedir’ sözü geliyor. TEKNOFEST’de de bunu gördük. Paradigma dönüsümü yasadik. Büyük düsündügümüzde, hayal ettigimizde gerçek olabilecegini ögrendik. Bunlari bizim yapabilecegimize dair hedeflerimiz büyüdü. Gaziantep Büyüksehir Belediyesi olarak ufku ve vizyonu yüksek nesiller yetistirmemiz lazim. Sergidekilerin daha iyisini ve güzelini benim çocuklarim, gençlerim, akilli vizyon sahibi gençligim basaracak. Gençlerimize gelecegi emanet ediyoruz.”

’’Gaziantep farkini ortaya koyuyor’’

Gaziantep Valisi Davut Gül ise merkezin yapiminda emegi geçenlere tesekkür ederek, “En büyük sermayemiz beseri sermaye. Bu gücümüzün bizlere olumlu yansimasi için iyi egitimler almalari gerekiyor. Gerek kamu gerek hayirseverler basta olmak üzere belediyelerimizin projeleriyle de sahsi olarak kaliteli egitim aliniyor. Kurumsal ve bireysel olarak herkes egitime katki sunuyor, Gaziantep farkini ortaya koyuyor” diye konustu.

’’Gelecekte meyvelerini toplayacagiz’’

AK Parti Genel Baskan Yardimcisi, Bilgi ve Iletisim Teknolojileri Baskani Dr. Ömer Ileri’de açilista gençler için büyük bir atilim içerisinde olduklarini bahsederek söyle konustu:

’’Süphesiz bunu sürdüren bir devlet akli var. Gençlerimizin içerisindeki inovasyon ruhunu ortaya çikarmak için çesitli organizasyonlara imza atiliyor. Gaziantep’te böyle bir bilim merkezi olmasi beni ayrica mutlu etti. Gençlere sunulan imkanlarla gelecekte meyvelerini toplayacagiz. Bizim insan kalitemiz, nitelikli is gücümüz ve is kültürümüz bizi çok farkli bir noktaya tasiyacak. Uzay, gelecegin mücadele ve ekonomi alani. Gelecek uzayda. Yeni uydular firlattik. Bu uydularda yerli üretim donanim kullandik. Bu konu çok önemli.”
Kaynak: İHA