Anzer Bali'na Yurt Disindan Talep Olsa Da Öncelik Yerli Ve Hastalarin

Dünyanin çesitli ülkelerinden talep gören Anzer Bali’nda öncelik yurt disindan gelecek dövize degil yurt içerisindeki hastalara veriliyor.

Anzer Bali'na Yurt Disindan Talep Olsa Da Öncelik Yerli Ve Hastalarin
Rize’nin Ikizdere ilçesine bagli, essiz dogaya sahip Anzer Yaylasinda üretilen Anzer Bali’nin bu yil ilk cografi isaret ile satislari hiz kesmeden devam ediyor. Dünyanin birçok ülkesinden talep gören, 250 gram, 500 gram ve 1 kilogramlik kavanozlar halinde ön taleple satilan, kilogram fiyati bin 200 liradan alici bulan Anzer Bali’nin ilk partisinin satisinda sona gelinirken, 2. partinin dolum islemleri de basladi.

Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi bölümüne gönderilen ballarin Anzer Yaylasi florasina uygunluguna bakildiktan sonra heyet önünde dolumu gerçeklestirilerek kavanozlara mühür vuruluyor. Amerika Birlesik Devletleri, Japonya, Almanya, Hollanda, Güney Kore, Katar gibi birçok ülkeden talep gören Anzer Bali’nin satisinda öncelik ise Türkiye’deki hasta vatandaslara veriliyor.

Bu yil Anzer Bali’nda 4,5 tona yakin bir rekolte oldugunu ve satislarin devam ettigini ifade eden S.S. Anzer Balli Köy Tarimsal Kalkinma Kooperatifi Baskani Muzaffer Deniz “2021 ve 2022 yili sezonunda Anzer Ballarimizin Cografi Isaretli olarak dolum islemi tamamlandi. Çiçekli Köy ve Balli Köy olmak üzere 2 bölgemizde toplamda 4 buçuk ton civarinda bir rekoltemiz oldu. Ballarimizi 2 etapta gönderdik. Ilki tamamlandi ve dolum islemi de bitti. Simdi ikinci etap ballarimizin tahlil sonuçlari geldi ve dolum asamasindayiz. Onlarinda dolum islemi tamamlandiginda bu yil ki bal dolum islemi bitecek ve gelecek sezon için 2022 yili Agustos ayinin 20’sinden sonra baslayacak” dedi.

Bu yil ilk kez cografi isaret ile birlikte satisa sunulan Anzer Bali’na uluslararasi bir ilgi oldugunu ifade eden Deniz “Anzer Bali degerli olan, dünya genelinde marka degeri olan bir bal. Avrupa ülkelerinden, bilhassa Almanya, Hollanda, Ingiltere, Fransa üzerinden yogun talepler geliyor. Son yillarda Arap turistlerin ülkemize gelmesiyle, Anzer Bali’ni tatmasi, damak tadini bilmesiyle beraber Birlesik Arap Emirlikleri’nden, Katar’dan da talep oluyor. Japonya’dan, Güney Kore’den, Amerika Birlesik Devletleri’nden balimiza yogun talepler oldugunu da görmekteyiz” ifadelerini kullandi.

Birçok ülkeden talep olmasina ragmen önceligin Türkiye’deki hastalara verildiginin altini çizen Deniz “Bize bu kadar talep var ama bu ülkelere yetistirecek kadar bir balimiz yok. Öncelikli olarak ülkemizdeki hastalara ballarimizi göndermeye çalisiyoruz. Elimizde bal kaldigi, rekoltemizin yüksek oldugu durumlarda yabanci ülkelerdeki taleplere de cevap vermeye çalisiyoruz. Bu bal sifa amaçli kullanilan bir bal. Burada önemli olan insanlik. Insanlar burada bizim balimizdan 1 nebze olsun sifa buluyorsa bizde mutlu oluyoruz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA