Turizmciler Sezondan Umutlu

Yasar Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Otel, Lokanta ve Ikram Hizmetleri Bölümünün 46. Turizm Haftasi çerçevesinde gerçeklestirdigi "Turizmde Kariyer Planlamasi" etkinliginde, "Turizmde Çalisan Mutlulugu" konusu ele alindi. Türkiye’de turizm sektörünün bu yaz yeniden hareketlenecegini söyleyen ETIK Baskani Mehmet Isler, "Paskalya Bayrami çok iyi geçti. Izmir de sezonu 2021 rakamlarinin üstünde kapatacak. 2019’da Izmir 1 milyon 975 bin 187 ziyaretçi agirladi. Özellikle kruvaziyer ile gelen turistle birlikte bu yil Izmir’in 2019 rakamlarini yakalayacagini, hatta geçecegini umut ediyoruz" dedi.

Turizmciler Sezondan Umutlu
Yasar Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Otel, Lokanta ve Ikram Hizmetleri Bölümü Turizm ve Otel Isletmeciligi Programi tarafindan düzenlenen, Kariyer ve Mezunlar Müdürlügü ve Ege Turistik Isletmeciler ve Konaklamalar Birligi (ETIK) is birligiyle hazirlanan "Turizmde Kariyer Planlamasi" etkinligi, 46. Turizm Haftasi çerçevesinde gerçeklesti.

"Turizmde Çalisan Mutlulugu" konusunun ele alindigi etkinlige; Kültür ve Turizm Il Müdürü Murat Karaçanta, Türkiye Seyahat Acentalari Birligi (TÜRSAB) Izmir BTK Üyesi Ebrucan Kahraman, Ege Turistik Isletmeciler ve Konaklamalar Birligi (ETIK) Baskani ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Baskan Yardimcisi Mehmet Isler, SKAL International Izmir Baskan Yardimcisi Aydin Tokbas konusmaci olarak katildi.

Konusmacilar turizm ögrencilerine sektörü tanitip önerilerde bulunduktan sonra Izmir’in köklü otellerinden gelen insan kaynaklari temsilcileri gençlerle mülakat simülasyonlari gerçeklestirdi.

Açilis konusmasini yapan Yasar Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Sevkinaz Gümüsoglu, "Ülkemizi çok ayricalikli buluyorum. Turizm sektörümüz ülkemize bir katma deger olusturmak için harekete geçmis durumda. Ülkemiz dijital teknolojilere uyum sagladi ve biz derslerimizde turizm 4.0’i da tartisir olduk. Gençler zehir gibi geliyor, çok dolular" dedi.

Yasar Üniversitesi MYO Turizm ve Otel Isletmeciligi Programi Ögretim Görevlisi Dr. Oya Turhaner ise ögrencilere etkinlik hakkinda brifing verdi.

"Turizm ülkeye en çok gelir getiren sektörlerden biri"

ETIK Baskani ve TÜROFED Baskan Yardimcisi Mehmet Isler, meslege bir otelde belboyluk yaparak basladigini anlatarak, gençlere ilham verdi. Isler, "Eger birisi gelip bana bunlarin olacagini söyleseydi inanmazdim. Hayat hepimizi bir sürpriz olarak bekliyor. Ben içinizden biriydim. Sizden farkli degildim. Hayal ediyordum. En büyük mutluluk yaptiginiz isten zevk almaktir. Zevk alarak yapmaya basladiginizda basari geliyor ve arkasindan para kazandiriyor. Sevmedigin isi yaptigin zaman sana külfet gibi geliyor. Turizm ülkemize en çok gelir getiren sektörlerden biri. Ülkeye 45 milyon turist gelecek ve 36 milyar dolar para getirecek. Ülkeye en fazla gelir getiren otomotiv sektörü 100 milyar dolar getiriyor; fakat 80 milyar ithalat yapiyor. Yani ülkeye 20 milyar kazandiriyor. Turizm kendi kaynaklarindan bu ülkeye 36 milyar getiriyor" diye konustu.



"2022 sezonu iyi geçecek"

Turizm sektörünün gelecegiyle ilgili tahminlerde bulunan Isler, "Izmir pandemide iç pazarla birlikte, diger bölgelere göre avantajliydi. Diger bölgeler dis pazar agirlikli oldugu için daha çok etkilendi. Izmir kirilganlik esigini asip direncini artirdi. Antalya, Rus ve Ukraynali turistlerin azalmasindan dolayi düsüse geçecek. Tahminen 3 milyon Ukraynali ve 3 buçuk milyona yakin da Rus turist bu sene gelmeyecek. Antalya mevcut kazancinin yüzde 50’sini kaybetmis olacak; ama görüyoruz ki 2022 sezonu tüm Türkiye’de iyi geçecek. Izmir daha çok Ingiliz, Alman ve yerli turist aldigi için 2021’e göre daha çok turist agirlayacak. Paskalya Bayrami Türkiye genelinde çok iyi geçti. 2020’de 985 kisi geldi, 2021’de 178 bin kisi geldi, 2022’de 15 günde 300 bin kisi geldi ve 600 bin kisiye çikmasi bekleniyor. Paskalya aslinda sezonun nasil geçecegine dair bir isaret. Izmir de sezonu 2021 rakamlarinin üstünde kapatacak. Özellikle Izmir’in kruvaziyerle gelen turistle birlikte 2019 rakamlarini yakalayacagini, hatta geçecegini umut ediyoruz" dedi.



"Sektörde isiniz hazir"

Kültür ve Turizm Il Müdürü Murat Karaçanta da, "Turizm toplumlari bir günde yakinlastiran, baris içinde yasamalarini saglayan dogayi, insani sevmeyi ve saygili olmayi ögreten bir sektör. Turizm, geride birakmaya çalistigimiz pandemi döneminde de önemli hale geldi. Zor günlerin geride kaldigina inaniyoruz. Hedeflere ulasacagimiza kusku duymuyoruz. Bu hedeflere ulasirken nitelikli eleman ihtiyacinin artacagina inaniyoruz. Turizm dogrudan ve dolayli genis bir istihdam alani olusturuyor. Sektörde eleman sikintisi çekiyoruz. Ihtiyaci karsilamak için de mücadele veriyoruz. Pandemide çok sikinti yasadik ve halen de yasiyoruz. Sektörde isiniz hazir. Staj konusunda üniversite ögrencilerine desteklerimizi sürdürüyoruz. 3 aydan fazla staj yapmak isteyen ögrencilere sigortasini ödemek kaydiyla artik biz de staj yaptirabilecegiz. Her yil ortalama 50 üniversite ögrencisi kurumumuzda staj yapiyor. Herkes bize imreniyor. Turizm sektörünün içinde olmak istiyorlar. Turizm sektöründe mezun olup garson olacagim diye düsünmeyin. Hiç geri durmayin, pisman olmayin. Turizm sektöründe olmanin sevincini yasayin" diye konustu.

Konusma sonrasinda Izmir’deki otellerin temsilcileri 27 ögrenciyle görüstü. Turizm ögrencileri etkinlik sayesinde, Izmir’in en iyi otelleriyle görüsmelerde bulunarak mülakat simülasyonlarina katildi.

Kaynak: İHA