Milli Radar KALKAN-II Görev Basinda

Türkiye’nin ilk milli hava savunma erken ikaz radari KALKAN, kritik askeri ve sivil tesisleri korumaya devam ediyor. Milli olarak gelistirilen birçok radar teknolojisinin ve elektronik taramali faz dizili radarlarin “atasi” olarak kabul edilen KALKAN radari, kazandigi yeni yeteneklerle görev yapiyor.

Milli Radar KALKAN-II Görev Basinda
Milli radar teknolojilerinin gelisiminde, özellikle de elektronik taramali faz dizili radarlarin gelisiminde önemli bir siçrama projesi olan ASELSAN’in KALKAN radari, Türkiye’yi en yüksek radar teknolojilerini milli olarak üretebilen ülkeler arasina sokan çok kritik projelerin de yapi tasi oldu. Kazanilan tecrübeler ve yeni teknolojilerle sürekli gelistirilerek KALKAN-II adi verilen sistem, kritik askeri ve sivil tesislerin korunmasi amaciyla hava hedeflerini en dogru ve hizli sekilde tespit edebiliyor. Sistem pek çok farkli tehdidi kisa sürede tespit edilerek takip edilmesini, sagladigi verilerle bu tehditlerin hava savunma sistemleriyle imha edilmesini sagliyor. KALKAN-II radari ayni zamanda muharebe sahasinda elektronik karistirma yapmaya çalisan düsman sistemlerini de tespit ederek takibini yapabiliyor. Hava Savunma Erken Ikaz ve Komuta Kontrol Sistemi (HERIKKS) ana arama radari olarak Türk Silahli Kuvvetleri (TSK) envanterinde, kritik bölgelerde 2011 yilindan itibaren görev yapan KALKAN-II, TSK’nin alçak ve orta irtifa hava savunma ihtiyaçlarinda dis kaynaklara bagimliligini ortadan kaldirdi.

KALKAN-II radari, HISAR O+ Hava Savunma Sisteminin bir parçasi olarak yaklasan tehdidi imha etmek için füze ara güdüm radari olarak da kullaniliyor. KALKAN-II radari, 360 derecelik bir kapsama açisiyla 100 hedefi ayni anda tespit edebiliyor. Helikopterle tasinabilme özelligine de sahip olan sistem, zorlayici çevresel kosullara dayanikli olarak uzun süre görev yapabiliyor.

ASELSAN, radar teknolojilerinde global marka

ASELSAN Yönetim Kurulu Baskani ve Genel Müdürü Prof. Dr. Haluk Görgün, yüksek radar teknolojilerinde Türkiye’nin global bir marka haline geldigini belirterek, “ASELSAN’in radar alanindaki faaliyetlerinin ülkemiz için önemi, bu sistemlerin yerli ve milli olma zorunlulugu ile artik net bir sekilde ortaya konuldu. Dünyada çok az ülkenin milli imkanlarla üretmeyi basarabildigi hava savunma radarlarini tasarliyor, üretiyor ve gelistiriyoruz. Radar projelerimizde mükemmelligi ve daha fazla teknolojik yetenek kazanimini hedefliyoruz. Güvenlik güçlerimizin sahadaki farkindaliginin ve etkisinin artirilmasina yönelik olarak gelismeleri yakindan takip ediyor, sahip oldugumuz yetenekler sayesinde çok hizli bir sekilde ihtiyaci karsilayabilecek radar sistemlerini ortaya çikarabiliyoruz. Türk mühendisliginin gücüyle gece gündüz çalisarak en yüksek radar teknolojilerini ülkemizin güvenligi için gelistirmeye devam edecegiz” diye konustu.

Kaynak: İHA