Burdur Sis Köfte, Iftar Sofralarinin Da Vazgeçilmezi

Burdur’da vatandaslar yöresel lezzet olan Burdur sis köfteyi iftarda da tercih ediyor.

Burdur Sis Köfte, Iftar Sofralarinin Da Vazgeçilmezi
Burdur’un yöresel lezzetlerinden Burdur sis, Ramazan ayinda da sofralardaki yerini koruyor. Bölgeye has tadi olan sis köfte iftar yemeklerinde de en çok tercih edilen tatlardan. Yerel restoranlarda siparisler birbiri ardina veriliyor. Tam lezzetini bölgedeki meralarinda yetisen büyükbas hayvanlar ve yöre ustalarinin ellerinden alan sisin kendine has hazirlanis sekli var.

Burdur sisin bölgedeki önemini anlatan Lokantacilar ve Pastacilar Esnaf Odasi Baskani Birol Kaval, “Burdurumuzun vazgeçilmez Ramazan tatlarindan ve damak tatlarindan biri de Burdur sis köftedir. Burdur sis köfte 2005 yilinda Burdur ilimize ait cografi isaretler belgesini almis, ramazan ayimizin hiç vazgeçilmez tatlarindan birisidir. Yüz yili askin bir kebaptir. Içinde herhangi bir baharat yoktur” dedi.

Burdur sisin hazirlanisi hakkinda bilgi veren Isletme Sahibi Baris Kaval, “Burdur sis, dananin sadece kaburga kiymasindan, içerisine etin yag durumuna göre yüzde 10-15 iç yagi ilave edilerek, kiymamizdan çift çekilmis halde elde ederiz. En önemli özelligi içerisinde herhangi bir baharat olmamasidir. Içerisine sadece kaya tuzu girer. Kaya tuzu da tabi burada çok önemli, tuzu kiymamizin üzerine sadece örtecek kadar yetecek miktarda ekeriz. Çok ya da az oldugunda sislerden dökülme yapar” seklinde konustu.

Sisin sunum asamasindaki inceliklere de deginen Kaval, “Burdur sisin yapimi kadar servisi de çok önemli. Porsiyonda 6 çöp var. Kendi hazirladigimiz tirnakli pidenin arasina çekilerekten servis edilir. Bu da ayri bir lezzet kazandirir” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA