Zira Don Erkenci Bugdayi Vurdu

Yüregir Ziraat Odasi Baskani Mehmet Akin Dogan, 20 Mart günü yasanan zirai donun erkenci bugdayi da vurdugunu söyledi.

Zira Don Erkenci Bugdayi Vurdu
Dogan, yaptigi açiklamada, bugdayin en erken yetistirildigi Adana’da kuvvetli donun bugüne kadar hiç dondan zarar görmeyen bugdayi da etkiledigini, bunun sebebinin ise bugday çesitlerinin degismesi ve erkenci bugday çesidinin piyasaya çikmasi oldugunu ifade etti.

Çiftçilerin çogunun erkenci bugdaydan çok verim aldigi için bu yil da ektiklerini söyleyen Dogan, "Tarladaki bugdayin erkenci olmasi sebebiyle kamistan çikan basaklar daha tazeyken kiragi düstü, don olustu ve basaklar tam yetismeden öldü. Geç ekilen geçci bugday çesidini ise etkilemedi" dedi.

Üreticilerin havalar isindiktan sonra bugdaylarinin zarar gördügünü fark ettiklerini belirten Dogan, söyle devam etti:

"Bazi çiftçilerimiz, bugdaylar kardesleme yaptigi için alt yapraklarindaki kamislardan da bugday çikacagini düsünerek, ürünlerini sulamaya basladi.

Su anda da bölgemizde bugdaylarin çogu sulanmakta. Çiftçilerimiz bir umutla kardeslemeden bugdaylarin yeniden basak vermesini bekliyordu ama maalesef arazilerimizi gezince gördük ki erkenci bugdayda yüzde 50’nin üzerinde verim kaybi olmus. Bunun üzerine bazi çiftçilerimiz bugdayini sürmek zorunda kaldi, bazilari bugdaydaki basaklardan umudunu keserek hayvan yemi yapilmasi için silaj olarak degerlendirdi, bazilari da bir umutla bekliyor ama durum hiç iyi görünmüyor."

Mehmet Akin Dogan, zirai don sebebiyle, ürünlerinde yüzde 50’nin üzerinde verim kaybi yasayan çiftçilerin, zararlarini karsilamak için borçlandigini söyleyerek, "Borçlanan çiftçimiz bir sonraki sezon ekim yapamaz veya tarim üreticiligini birakir. Tarimda üretim olmazsa sadece çiftçilerimiz degil, hem ülke ekonomisi hem de tüketici, kisacasi hepimiz zarar görürüz. Bakanligimizdan çiftçilerimize destek vermelerini bekliyoruz" diye konustu.

Kaynak: İHA