Karabük'te Bagimlikla Mücadele Çalistayi Basladi

Karabük’te 2 gün sürecek olan Bagimlilikla Mücadele Çalistayi basladi. Çalistayda konusan Karabük Valisi Fuat Gürel, uyusturucu ile mücadelenin önemli oldugunu ancak bunun yaninda teknolojik bagimliginin ise giderek arttigini söyledi.

Karabük'te Bagimlikla Mücadele Çalistayi Basladi
Karabük Il Saglik Müdürlügü tarafindan Kültür Merkezinde Bagimlilikla Mücadele ‘Ben Olsaydim’ Çalistayi gerçeklestirildi.

Çalistaya Karabük Valisi Fuat Gürel, Cumhuriyet Bassavcisi Koray Kesgin, Il Jandarma Komutani Kidemli Albay Garip Gümüs, Il Emniyet Müdürü Sirri Tug, Il Genel Sekreteri Mehmet Uzun, Il Saglik Müdürü Dr. Ahmet Sari ile kurum müdürleri ile STK temsilcileri katildi.

Saygi durusunun ardindan Istiklal Marsi’nin okundugu çalistayin açilis konusmasini yapan Il Saglik Müdürü Ahmet Sari, sayisiz teknolojik icat ve gelismelerle dolu 21. Yüzyil bagimlilik türlerinin küresel çapta arttigi bir dönem oldugunu söyledi.



Sari, “ Bagimlilik, sosyal, psikolojik ve fizyolojik bireylerin sagligini bozarak, dünyanin tamamini tehdit eden bir halk sagligi sorunu olmanin yaninda ülkelere mali açidan büyük zararlalar veren toplumsal bir problemdir. Tek çati altinda bütüncül, sistematik ve etkili bir yaklasimla ele alinmasi gereken tibbi, adli, hukuki ve sosyal yönleri olan bagimliligin, konunun tarafi konumundaki tüm kurumlarin ve sivil Inisiyatiflerinin koordinasyon içerisinde hareket etmesi ile çözülebilecek çok boyutlu bir sorun oldugu ortadir. Bagimliliklar ancak önleyici tedbir ve bilinçlendirme çalismalari yapilmasi halinde önlenebilir hastaliklardir. Kamuoyunda farkindalik olusturmak, hedef kitlede arzu edilen tutum ve davranis degisikligini saglamak için yapilacak çalismalarin, iletisim, içerik, yönetim ve stratejilerin belirlenmesi gerekmektedir” dedi.

Karabük Valisi Fuat Gürel ise, Bagimlilikla mücadele koordinasyon kurulu toplantilarini sürekli yaptiklarini söyledi.



Her geçen gün aleyhlerine isleyen ve ortada çok önemli bir durumun oldugunun da altini çizen Vali Gürel, “Madde bagimliligi dedigimiz, tütün, uyusturucu gibi kaynakli bir kisim bagimlilik çesitlerini hepimiz biliyoruz. Bunun yaninda davranissal bagimlilik dedigimiz, özellikle son yillarda daha önce televizyonla, sonra bilgisayar ve en sonda telefonlarla gündemimize gelen günde 5-6 saatimizi çalan, çocuklarimizin çok daha fazla zamanini çalan olumsuz, belki basarisizliga iten ve olumsuz bir hava uyandiran bagimlilikla alakali konularimiz var. Bunlari hep beraber tartisip çözüm önerimizi paylasacak çikis yollari arayacagiz” diye konustu.

Çalistay daha sonra Karabük Üniversitesi Tip Fakültesi Dekan Yardimcisi Dr. Ögretim üyesi Erkay Nacar’in ‘Tütün ve Alkol Bagimliligi’, Karabük Egitim Arastirma Hastanesi Psikiyatri Uzmani Dr. Ögretim Üyesi Nefise Demir’in ‘Uyusturucu Bagimliligi’, Karabük Üniversitesi Sosyal Hizmetler Bölüm Baskani Doç. Dr. Oguzhan Zengin’in ‘Davranissal Bagimliliklar’, Karabük Üniversitesi Adli Tip Anabilim Dali Baskani Dr. Ögretim Üyesi Zafer Liman’in ‘Bagimliliklara Adli Yaklasim’ konulu sunumlar gerçeklestirdi.
Kaynak: İHA