Kars'ta Bagimlilik Çalistayi Basladi

Kars’ta 2 gün sürecek olan ‘Bagimlilik Çalistayi’ basladi.

Kars'ta Bagimlilik Çalistayi Basladi
Vali/Belediye Baskan Vekili Türker Öksüz Baskanligi’nda Valilik Gazi Toplanti Salonu’nda düzenlenen çalistayda bagimlilikla mücadele ve yapilmasi gerekenler masaya yatirildi.

Toplantinin açilisinda konusan Il Saglik Müdürü Uzman Doktor Zakir “Bagimlilik; kisinin kullandigi bir madde, alkol, nesne veya yaptigi bir davranis üzerinde kontrolünü kaybetmesidir. Kontrolsüzce kullanilan her madde ya da gerçeklestirilen her davranis bagimlilik olusturma riski tasir. Kisiler hayatta birçok seye karsi bagimli olabilir. Örnegin madde, alkol, sigara, kumar, teknoloji, herhangi bir esya veya davranis, bagimlilik, her ferdi, her aileyi, her toplumu ilgilendiren önemli bir konudur,düsünemeyecegimiz kadar olumsuz sonuçlara yol açar, ferdin sagliginda, ailenin, toplumun sagligin da birebir etkiler olusturur” dedi.

Daha sonra söz alan Vali/Belediye Baskan vekili Türker Öksüz, bagililik mücadelenin 4 baslikla ele alinmasi gerektigini belirtti.

Öksüz, Bagimlilik denilince akla uyusturucu bagimliligi, tütün bagimliligi, alkol bagimliligi ve teknoloji bagimliligi gelmektedir. Bagimlilikla mücadele de bu 4 baslik ekseninde ele alinmaktadir. Bunun yaninda kavramsal olarak Madde Bagimliligi ve Davranissal Bagimliliklar olmak üzere 2 ana baslik olarak da ele alinmaktadir. Madde Bagimliligi tütün, alkol, uyusturucu madde bagimliligini, Davranissal Bagimliliklar da teknoloji bagimliligi ve teknoloji bagimliligi ile iç içe olan internet bagimliligi, dijital oyun bagimliligi, sosyal medya bagimliligi, kumar bagimliligi, alisveris bagimliligi, akilli telefon bagimliligi gibi basliklari sayabiliriz. Üzülerek görüyoruz ki ülkemizde ve dünyada tütün, alkol ve uyusturucu madde alim oranlari hizla artmakta, maddeye baslama yasi gittikçe düsmektedir. Bunlara ek olarak teknolojideki hizli gelismeler, bilinçsiz ve problemli teknoloji kullanimi sonucu ortaya çikan teknoloji bagimliligi kavrami da hayatimizi isgal etmis durumdadir. Bagimlilik, ne yazik ki sadece ülkemizin degil dünyanin da mücadele ettigi, insani hem zihnen hem de ruhen felç eden, hayattan koparan, toplumlari perisan eden çagimizin bir hastaligi ve toplumsal bir sorun haline gelmistir. Onun için bagimlilikla hep birlikte topyekûn mücadele etmemiz gerekiyor” diye konustu.

Oksüz, “Kolluk kuvvetlerimiz ve diger ilgili kurumlarimizca bagimliligin her alani ile ilgili mücadele edilmekte, Bakanliklarca da çesitli projeler yürütülmektedir. Içisleri Bakanligimizca bir yandan terör örgütlerinin de en önemli finans kaynagi olan uyusturucu kaçakçiligi ile operasyonel mücadeleler yapilirken, bir yandan da “UYUMA”, “Görev Bende”, “En Iyi Narkotik Polisi Anne” gibi teknolojik ve egitime yönelik projelerimiz basariyla yürütülmektedir. Çocuklarimizin ve gençlerimizin bagimliliklarin esiri olmamasi için ailede ve okulda alacagi egitimin yaninda, devlet olarak bizler de gençlerimize kaliteli zaman geçirecek altyapiyi olusturmak zorundayiz. Bildiginiz gibi ülke genelinde oldugu gibi ilimizde gençlerimizin kaliteli zamani geçirecegi, gençlerimizin sokaga çiktiginda istismara ugramadan fiziksel ve ruhen gelisimini tamamlayacak mekânlar olusturuluyor. Bunlari yapmazsak o zaman kötü niyetlilere zemin hazirlamis oluruz. Toplumu ve insanligi olumsuz etkileyen bagimlilikla mücadelenin daha etkin yürütülmesi için konuya iliskin sorunlarin tespit edilerek çözüm önerilerinin degerlendirilecegi “Ben Olsaydim” temali Çalistayimizin bagimlilikla mücadelemize büyük katkilar sunacagina inaniyorum” seklinde konustu.

Çalistaya daha sonra sunumlarla devam etti. 2 Gün sürecek olan çalistayda bagimlilikla mücadele ele alinacak.

Düzenlenen çalistaya, Vali Yardimcisi Mehmet Zahid Dogu, Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Kadir Aslan, Bassavci Soner Aygün, Emniyet Müdürü Yavuz Sagdiç, Jandarma Komutani Albay Hidir Ayçiçek, Il Saglik Müdürü Uzman Doktor Zakir Lazoglu, STK’lar, kurum ve daire müdürleri katildi.

Kaynak: İHA