Kadinlarda Daha Sik Görülüyor

Iskenderun Gelisim Hastanesi Kulak Burun Bogaz (KBB) Hastaliklari Uzmani Op. Dr. Yusuf Tüfenkçi, günümüzde gözyasi kanal tikanikligi (DSR) ameliyatinin cildi kesmeden tamamen burun içinden yapilan islemler ile kapali olarak yapilabildigini söyledi.

Kadinlarda Daha Sik Görülüyor
Op. Dr. Yusuf Tüfenkçi, siklikla görülen gözyasi kanali tikanikliginin belirtilerini ve tedavi yöntemini açikladi.

Op. Dr. Tüfenkçi, “Gözyasi, gözümüzü korumak için sürekli olarak göz çevresindeki bezlerden salgilanan bir sividir. Gözyasi, gözümüzün temizlenmesini, nemlenmesini ve enfeksiyonlara karsi korunmasini saglar. Gözyasi, bir kanal araciligiyla burun içine bosaltilir. Böylece, sürekli salgilanan gözyasinda disari tasma olmaz. Ancak bu kanal; tekrarlayan enfeksiyonlar, burun içinden baski yapan kitleler, kanalin dogustan darligi -yoklugu ve kanali hasara ugratan kazalardan dolayi tikanabilir. Kanal tikandiginda, gözyasinda tasma olur ve kiside sürekli aglamis gibi bir görünüm olusur. Hastalarda, gözlerde sulanma disinda, çapaklanma, kizariklik, agri iltihapli akinti sikayetleri de görülebilir” dedi.

Kadinlarda daha sik görülen gözyasi kanal tikanikligina uyguladiklari tedavi yönteminden söz eden Op. Dr. Yusuf Tüfenkçi, “Gözyasi kanalinin açilmasi için birkaç yöntem tespit edilmistir. Endoskopiden önce açik cerrahi teknikle, göz ile burun arasindaki cilt kesilir, kanala ulasilir ve açilirdi. Günümüzde bu ameliyat, cildi kesmeden tamamen burun içinden yapilan islemler ile kapali olarak yapilabilmektedir. Ameliyat ortalama yarim saat sürmektedir. Genelde tampona gerek kalmaz, dikis atilmaz ve yüzde iz birakmaz. Gözyasi kanalinin açikligini stabilize etmek için kanal içine silikon tüp yerlestirilir ve bu tüp iki ay sonra poliklinikte alinabilir” diye konustu.

Kaynak: İHA