Bakyapi'dan Bin 500 Konutluk Yeni Proje
Bakyapi Yönetim Kurulu Baskani Veysel Bakgör, bugüne kadar 17 bin konut insa ettiklerini, Demirtas’ta 1500 konutluk yeni projeye yakin zamanda baslayacaklarini açikladi. Bebe tekstiline yönelik Yildirim’da yapacaklari uluslararasi ticaret merkezi projesinde ilk kazmayi vurduklarini da belirten Veysel Bakgör, makul fiyatli konut üretimine iliskin de "Tedarikte aldigimiz indirimler ve kendi yöntemimizle gelistirdigimiz ar-ge çalismalariyla müsterilerimizi makul fiyatli konut sahibi yapiyoruz" dedi.

Bursa’nin sanayilesen ve sürekli gelisen kent olarak dikkati çektigini belirten Bakgör, “Ister istemez, konut ihtiyaci da kesintisiz devam ediyor. Müsterimizin bize verdigi bir görev var. Ekonomik anlamda kaliteli, nitelikli ve fiyati da makul seviyede konut üretimine devam etmek istiyoruz. Onun için yeni bir projeye basladik. Bin dairenin üzerinde bir konut projesini hayata geçirecegiz. Bununla birlikte o talebe karsilik, gerekli olan çalismalarimizla yolumuza devam edecegiz. Bugüne kadar, Bakyapi olarak 17 bin konut insa ederek sahiplerine teslim ettik. Insanlar bu noktada bize teveccüh gösteriyorlar. Biz de haliyle ister istemez, bu sorumluluk geregi proje üretmeye ve gelistirmeye devam ediyoruz. Buna dayali olarak da, binli rakamlardan bahsettigimiz projenin devaminda da yeni iki projemiz daha olacaktir” dedi.
Konut fiyatlarinda en düsük fiyati bulmak için uzun süre ar-ge çalismasi yaptiklarini belirten Bakgör, söyle konustu:
“Adetlerin çok olmasi münasebetiyle, en ufak detayina varincaya kadar ölçeklendirmede, projelendirmede, hassas bir çalisma yapiyoruz. Bunun yansimasi da çoklu adetlerden kaynakli, satin almalara yansiyor. Biz bunlari tüketicilerle paylasiyoruz. Ancak öncelik verdigimiz önemli konu, arazi gelistirirken özellikle mülkiyetini edinerek araziyi kendi bünyemize katarak projeyi hayata geçirmeye çalisiyoruz. Bu da bize ciddi anlamda maliyetlerde avantaj sagliyor. Konut üretiminde arazi gelistirmek en önemli sacayaklarindan biridir. Bursa’da bilindigi gibi makus bir talihimiz var. Çok fazla arazi gelistirecek imkânlar yok. Tarim arazilerimiz çok. Burada dengeyi yöneticiler saglayacaklar. Tabii haliyle bu konut arzi tarafinda maliyetlerin dünya ile birlikte her türlü malzemedeki fiyat artislari ciddi anlamda Türkiye’deki maliyetlere ve konut fiyatlarina da yansidi. Ama yapilmasi, atilmasi gereken önemli adimlar var. Bunlardan bir tanesi, yaklasik 15 gün önce alinan bir kararla yüzde 1’lik olan KDV oraninin 150 metrekarenin altindaki dairelerde yüzde 8’e çikarilmasi ciddi anlamda sürpriz bir maliyet oldu. Bu son tüketici için biraz sikinti olacak. Biz olmasin demiyoruz. Ancak belirli bir arazi ve rayiç bedeli yine dikkate alinarak belirli bölgelerde bunun son tüketiciye ve alt gelir grubuna iyi yansimasi adina bir düzeltme yapilmasi gerektigini düsünüyorum.”
Fonlama maliyetinin olduguna dikkati çeken Bakgör, “Ister istemez tüketiciler, vadeli konut edinmeye alistilar. Bunun tekrar nitelikli yönetilebilir makul rakamlara düsürülmesi, kredilendirme imkâni sunulmasi hem sektöre canlilik getirecek, hem de tüketicinin ihtiyaci olan beklentilere cevap verecektir. Çünkü ister istemez, konut fonlanmasi gereken bir yatirimdir. Konut edinmesinde toplu bir para olusturmak kolay degildir. Bu adimlar atilirsa, makul düzeyde belirli emtialarda düzeltme hareketlerin olacagina da inaniyoruz. Umarim bunlarin hepsi bir araya geldiginde tüketici lehine bir gelisme olacaktir. Emtia fiyatlarinda gerileme olursa, haliyle üretilecek konut veya diger yatirimlarin fiyatlarinda da bir düsüs olacaktir. Bizler nasil ki artislar da hemen bunu uyguluyorsak, gerileme oldugunda da dikkate almamiz gerekiyor. Yani yapmazsak, kendi kendimize ihanet etmis oluruz. Tüketici de bunun farkinda olacaktir” dedi.
Bursa’da bebe tekstilinde ihracatin lokomotifi Visne Caddesi’nin önemini vurgulayan Veysel Bakgör, sunlari kaydetti:
“Bebe konfeksiyonu alaninda çok nitelikli ve özellikli üretici ve toptanci firmalarimiz var. Ama alan sinirli oldugu için sektöre yeni girenler, Bursa’da faaliyetlerine devam etmek isteyen yeni girisimcilere de firsat olusturmak istedik. Bir de mevcut olan sartlarini daha da gelistirmek isteyen; özellikle Avrupa ve dünyaya açilan birçok üretici firmalar var. Bunlara da daha ileriye dönük toplu bir merkez olusturmak istedik. Yildirim ilçesinde adini Yeni Visne Uluslararasi Ticaret Merkezi olarak düsündügümüz yeni yatirimi hayata geçiriyoruz. Bebe giyimi ve triko üzerine yapilacak. Bünyesinde tabi ki bine yakin araç kapasiteli kapali otoparkinin oldugu, 150 yatakli bir is oteli olan, alisveris yapilabilecek mini magazalarinin, yeme içme alanlarinin ve bankalarin oldugu tam bir merkez olacak. Yurt disindan satin almaya gelenler, haliyle böyle bir merkezle karsilastiklarinda hayran kalacaklarini düsünüyoruz. Çok sükür ruhsatimizi alip hafriyatimiza da basladik” dedi.
