Uzmandan Uyari Açiklamasi 'Solunum Ve Kalp Hastalari Toz Tasiniminda Evden Çikmamali'

Halk Sagligi Baskani Uzman Dr. Cihat Adin, Meteoroloji 15. Bölge Tahmin ve Uyari Merkezi’nin Mardin’de 3 gün sürecek toz tasinimi uyasina, solunum, akciger, alerji ve kalp hastaligi olan vatandaslarin evden çikmamalari gerektigine dikkat çekti.

Uzmandan Uyari Açiklamasi 'Solunum Ve Kalp Hastalari Toz Tasiniminda Evden Çikmamali'
Meteoroloji 15. Bölge Tahmin ve Uyari Merkezinden yapilan açiklamaya göre, Misir ve Suriye kaynakli toz tasinimi hadisesinin bugün ve yarin Mardin’de etkili olmasi, Çarsamba sabah saatlerinde etkisini kaybetmesi beklendigi uyarisi yapildi. Bunun üzerine Uzman Dr. Cihat Adin, solunum, akciger, alerji ve kalp hastaligi olanlarin toz tasiniminin oldugu günlerde evden çikmamalari gerektigini söyledi.



Toz tasiniminin Afrika ve Arabistan çöllerinden bölgeye kadar atmosferin yüksek tabakalarinda yere inmeyen küçük boyutlu partiküllerin havada tasinmasiyla gerçeklesen bir doga olayi oldugunu ifade etti.

Bu tarz durumlarda bilhassa astimi, alerjik akciger hastaliklari, solunum yolu rahatsizliklari, kronik akciger hastaligi, KOAH hastaligi, kalp hastaligi olan bireylerin bilhassa önümüzdeki birkaç gün boyunca disariya çikmamasi gerektigini belirten Dr. Adin, “Disariya çikmasi eger zorunlu ise N95 dedigimiz maskeleri kullanmasi, mümkün degilse normal maske kullanmasini önermekteyiz. Kapi ve pencerelerin kapali tutulmasi bir yagis gerçeklestigi halde yagistan sonra da birkaç gün boyunca bu tedbirlere dikkat edilmesi gerekmektedir. Aksi durumda bazi solunumsal rahatsizliklari, kalp rahatsizliklarini tetikledigini ve bunlarin ciddi sonuçlar dogurabildigini yer yer gözlemlemekteyiz” dedi.

Kaynak: İHA