Türkiye Savunma Sanayi Hedef Büyüttü
Türkiye savunma sanayi vites yükseltti. Geçen yil 3 milyar 224 milyon dolar ihracat gerçeklestiren savunma sanayi, bu yil 4 milyar dolarin üzerinde ihracat hedefliyor.
SAHA EXPO Fuari, 25 -28 Ekim 2022 tarihleri arasinda düzenlenecek. Bünyesinde savunma, havacilik ve uzay teknolojileri sanayinde yer alan 721 firma ve 22 üniversitenin yer aldigi SAHA Istanbul Sanayi kümelenmesi, Avrupa’nin en büyük sanayi kümelenmesi olmaya hazirlaniyor. Türk savunma sanayisinden dünya markalari çikarmak için SAHA MBA programini baslatan SAHA Istanbul; savunma, havacilik ve uzay teknolojileri alanindaki firmalarin endüstriyel yetkinlik düzeylerini yukari çekmeyi, ihracatini gelistirmeyi, yeni teknolojiler ve projeler gelistirmesine destek olmayi hedefliyor.
Savunma, havacilik ve uzay teknolojileri sektörlerinin 2021 yilinin degerlendirildigi basin toplantisinda konusan SAHA Istanbul Genel Sekreteri Ilhami Keles, "Avrupa Kümeler Birligi’nde su anda Airbus’tan sonra ikinci büyük kümeyiz ama makas çok kapandi. Çok hizli bir büyüme trendimiz var. Birkaç ay sonra SAHA Istanbul Kümemiz, Airbus’in Toulouse’daki "AerospaceValley"in de üzerinde bir büyüklüge ulasacak ve Avrupa’nin en büyük sanayi kümelenmesi olacak. Su anda 721 Firma, 22 Üniversite olarak üyemiz var. 46 Firmanin da süreci devam ediyor" dedi.
Türkiye’de savunma sanayinin çok hizli bir büyüme trendi içinde oldugunun altini çizen Ilhami Keles, “Savunma sanayi geçen yil 3 milyar 224 milyon dolar ihracat gerçeklestirdi. Hedef, bu yil 4 milyar dolarin üzerine çikmak. SAHA Istanbul olarak; savunma, havacilik ve uzay teknolojileri alanindaki firmalarin endüstriyel yetkinlik düzeylerini yukari çekmek, ihracatini gelistirmek, yeni teknolojiler ve projeler gelistirmesine destek olmak, SAHA Akademi ve bünyesinde ki SAHA MBA programiyla sektörü yönetim, hedefler ve insan kaynaklari anlaminda dünya markasi olmaya hazirlamak gibi gayretlerimiz var” seklinde konustu.
"Rusya-Ukrayna savasi, ülkelerin öz güçlerinin ve öz savunma yeteneklerinin her seyin önünde oldugunu gösterdi"
Disa bagimliligi ortadan kaldirmak için firmalarin yeteneklerini birlestirerek; yeni yetenekler, konsorsiyumlar ve benzeri yapilarla bu sinerjiyi olusturduklarini ifade eden Keles, "Türkiye için savunma, havacilik ve uzay alaninda dünya rekabetinde yer almak çok önemli bir konuma geldi. Rusya-Ukrayna savasi, ülkelerin öz güçlerinin ve öz savunma yeteneklerinin her seyin önünde oldugunu gösterdi. Olay sadece insansiz hava araçlari da degil. Mühimmat teknolojileri, elektronik harp, benzeri endüstriyel yeteneklerin kara araçlarina yansimasi, deniz platformlari, uzay arastirmalari ki Bakanimiz da açikladi, yakinda uzaya insan göndermeye baslayacagiz" diye konustu.
"Artik yüksek teknoloji yetmiyor, bunlari yerli kaynaklarla üretebilir hale gelmek gerekiyor"
SAHA Istanbul’un, yerli üretimin gelismesi için çok kapsamli destekler verdigini anlatan Keles, “Savunma sanayisi, sivil havacilik ve uzay, yüksek teknoloji gerektiriyor. Bunlari büyük oranda yerli malzemelerle üretebilir hale geldiginiz zaman sivil teknolojileri de çok hizli bir sekilde ekonomiye kazandirabiliyorsunuz. Savunma Sanayi Baskanliginin 700’ün üzerinde projesi var. Savunma sanayisinin yillik cirolari 11 milyar dolarin üzerinde. Bunlarin ihracata yansimasi geçen yil 3 milyar 224 milyon dolar olarak gerçeklesti. Bu rakamin 2022 için çok rahat 4 milyar dolarin üzerine çikacagini düsünüyoruz. Bu çok hizli bir sekilde artacak. Platform satmaya basladik. Platform sattiginiz zaman onun altindaki mühimmatlar, alt sistemler birer ihracat kalemi haline geliyor" dedi.
SAHA Istanbul bünyesinde hazirlik düzeyi 5, 6 seviyesine gelmis, prototipleri ortaya çikmis projelerin yatirim almasiyla ilgili bir “SAHA Girisim” altyapisi olusturduklarini anlatan Keles, "Firmalarin insan kaynagi gelistirme süreçlerinde meslek içi egitimlerde, yüksek teknoloji egitimleri de SAHA Akademi altinda verilmeye baslandi. Firmalarin, üniversitelerin laboratuvar ve akademik altyapilarindan faydalanmasini saglamak üzere gayretlerimiz sürüyor. Ayrica, komitelerimizin altinda ülkenin disa bagli oldugu konularda projeler olusturuluyor" seklinde konustu.
Keles, "SAHA Akademi, SAHA’da yer alan firmalarin teknik yönden insan kaynagi ihtiyacini takviye etmek, gelistirmek üzere kurdugumuz bir akademi. Burada bu isin Amiral gemisi SAHA MBA. Bizim üyelerimizin tamami sanayicidir ve bu sanayicilerin yüzde 89’u da KOBI. Biz sunu gördük, bizim ülkemizdeki sanayi firmalarinin yüzde 96,5’u ikinci kusakta batiyorlar. Üçüncü kusagi göremiyorlar, torunlari göremiyorlar. Bu ülke için çok önemli bir problem çünkü bir firmayi kuruyor, gelistiriyor ve bir yerlere getiriyor. O firma battigi zaman o ülkenin o firmaya yaptigi bütün yatirimlar, insan kaynaginin emegi, orada olusan know-how, orada olusan müsteri stoklari çöp oluyor. Öyle olunca da uzun soluklu firmalar üretemedigimiz için dünya markasi çikartamiyoruz" dedi.
Keles, SAHA Istanbul tarafindan uygulamaya geçirilen SAHA MBA programi hakkinda da su bilgileri verdi: “Türkiye’nin bir dünya markasi egitimi çikarmak üzere yola çiktik. Bu nedenle, bu egitimi TÜBITAK is birligi ile hayata geçirdik. Harward, Stanford gibi 15 tane Üniversitenin MBA programlarini inceledik ve onlara es yogunlukta bir program hazirladik. Bir yil süren bir egitim bu ve 2 dönem egitimi tamamladik, mezunlari verdik. Programin hedefi 2026’da SAHA MBA’i dünyanin en prestijli ilk 10 programindan birisi yapmak. Bu derslerin yani sira, katilimcilara aldiklari derslerin tatbikini yaptiriyoruz. SAHA MBA’e, ikinci kusak yöneticiler, patronlar, üst düzey yöneticiler katiliyor. 6’sarli 5 Firma kurduruyoruz. Önce durum çalismasi yapiliyor 3 hafta. Durum çalismasindan sonra simülasyona sokuluyor. Simülasyona girdikten sonra bu 5 firma birbirleriyle rekabet ediyorlar, kararlar veriyorlar ve kararlarinin sonuçlarina göre büyüyorlar, gelisiyorlar veya batiyorlar. Gerçekte firma çok kar edecekse orada da ediyor, batacaksa orada da batiyor".
"SAHA EXPO’da bu yil Metaverse’de olacak"
Keles; “Bu yil SAHA EXPO fiziki fuar disinda “Metaverse” olarak da yapilacak. Dünyanin her yerinden ziyaretçiler kendi avatari ile fuari ziyaret edecek, gezecek. Katilimcilar kendi avatarlariyla yer alabilecek. Fuara gelemeyenler Metaverse ile fuara dünyanin her yerinden katilabilecek. Fiziki fuara katilanlar ücretsiz girebilecek” seklinde konustu.