Trabzon'da Çamur Afeti

Trabzon’un Sürmene ilçesi Oylum mahallesinde yaylalarda eriyen kar sulari sonrasi dagin yamacindan akan çamur deryasi genis bir alanda çamur tabakasi olustururken, çamur deryasina dönen mahallede 3 ev yikildi, eski okul ve yanindaki lojman çamurla doldu.

Trabzon'da Çamur Afeti
Trabzon’da dün geceden bu yana etkili olan ve mevsim normallerinin üzerinde 28 dereceye kadar yükselen sicak hava afetlere neden oldu. Ani hava sicakliklari nedeniyle yaylalarda eriyen karlar gece yamaçlardan asagiya önce dere sonra de adeta çamur olarak akti. Trabzon’un Sürmene ilçesi Oylum mahallesinde yaylalarda eriyen kar sulari sonrasi dagin yamacindan akan çamur deryasi genis bir alanda etkili oldu. Dag adeta çamur olup akarken, mahallede genis bir alanda çamur tabakasi olusturdu. Mahallede eskiden okul olarak kullanilan bir bina ve yanindaki eski lojman çamurla dolarken, 3 ev gelen çamur tabakasi nedeniyle yikildi. Yikilan evlerde kalanlar gece akan çamurun gürültüsü ile uyanarak evlerini terk edince ölmekten kurtuldu. Elektrik ve suyun verilemedigi mahalle adeta bir çamur afeti yasarken, bölge havadan da görüntülendi.

“Daha önce böyle bir sey yasamadik”

Yasanan çamur afeti ile ilgili açiklama yapan Oylum mahalle muhtari Niyazi Akyasan, çamura bulanan bölgeden sabah namazi sirasinda Rafet Akyasan’in kendisini telefonla aradigini belirterek “Mahalleden Rafet aradi, namazi kilmis yatiyordum. ‘Heyalan bizi aliyor’ dedi evleri. ‘Acilen çoluk çocuk disari attik, hayvanlari tahliye etmeye basladik’ dedi.

Insan ve hayvanlar suanda kurtarilmis durumda. Yikilan okulun lojmani var. Rafet’in bir evi var ve Hasan Çakir’in bir evi var. Yikilan 3 tane evimiz var. Bu gece çok sicak bir hava olmasindan dolayi karlarin erimesinden dolayi bazi yerlerde ufak tefek heyelanlar oldu. Onlarda sebeke borularini patlatti. Onlarin birlesmesiyle heyelanlar meydana geldi. Mahallemizde su yok. Elektrik yok. Yakin zamanda da bunlarin olmasi zor gibi çünkü bütün sebekemizin baglantilari kopmus durumda. Bizim yukar ki mahalleye yol olmadigindan dolayi gitme sansimiz yok. Daha önce böyle bir sey yasamadik” dedi.



Yasadiklari korku dolu anlari anlattilar

Çamura batan mahallede oturan ve son anda evlerini bosaltarak kurtulan Haydar Akyasan ise “Sabahin ilk saatlerinde büyük bir ses ile uyandik. Pencereden disariya baktigimizda dagin asagiya dogru geldigini gördük. Heyelan geldi evin önüne yigildi. Çocuklarimi aldigim gibi yola çiktik. O arada babama bagirarak onu uyandirdim. Sonrasinda ahirlardaki hayvanlarimizi kurtarmaya basladik. Korkuyorduk. Benim kaldigim ev yikildi gitti. Besikte çocugum vardi ilk onu aldim. Esim ile disariya çiktik. Korku içindeydik. Hayvanlari disariya çikardiktan sonra ev yikildi. Dere gelmis olsaydi hiç ruhumuz duymadan bizi almis götürmüs olacakti” diye yasadigi korku dolu anlari anlatti.

Babasi Rafet Akyasan ise yaptigi açiklamada “Sabah namazindan sonra uyudum. Oglum beni kurtardi. Heyelan her seyimizi aldi gitti. Canimizi zor kurtardik” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA