Tatvan'da Meyve Fidanlari Toprakla Bulustu

Karin baskenti olarak bilinen Bitlis’te havalarin isinmasiyla birlikte meyve fidanlari toprakla bulusturuldu.

Tatvan'da Meyve Fidanlari Toprakla Bulustu
Bu yil karin 10 metreyi geçtigi Bitlis’te, yagis ile birlikte tarim arazilerindeki verimin de artmasina yönelik beklentileri artirdi. Tatvan ilçesinde havalarin isinmasiyla birlikte çiftçiler bag ve bahçelere inerek budama, çapa ve ekim yapti. Van Gölü kiyisinda bulunan Yelkenli köyünde bag ve bahçelerinde bakim yapan üreticiler, meyve fidesi dikmeye basladi.

Üreticiler sabah erken saatlerde tarlalarina inerek ceviz agaçlari ile domatesten sogana kadar tarimsal üretim gerçeklestiriyor.

Üreticiler, bu yil karin geç kalktigini ve artan yagistan dolayi verimde ümitli olduklarini söyledi.

Bu yil baharin geç geldigini ama karlarin erimesiyle birlikte ekim yapmaya basladiklarini söyleyen Zakir Tarlan, “Bu yil baharimiz geç geldi. Ama güzel geldi. Bitlis’in Tatvan ilçesi Yelkenli köyünde fidan dikiyoruz. Tarlamiza ceviz fidanlarini dikiyoruz. Fidan dikme elbette ki bir Sadaka-i cariyedir. Biz bunu biliyoruz ki Allah Resulü buyuruyor, ‘Müslüman bir kisi bir agaç diker de ondan insan, hayvan veya kus yerse, bu yenen sey kiyamete kadar o kimseye sadakadir.’ Efendimiz yine ‘Eger yarin kiyamet kopacagini anlasaniz ve elinizde bir fidan varsa ve ekmek için herhangi bir engel yoksa fidaninizi ekiniz’ buyuruyor. Bizler de fidan dikmeye önem gösteriyoruz. Ülkemizin bir numarali cevizi olan Adilcevaz ilçesinin ceviz agacini getirdik ve ekmeye çalistik. Insallah Rabbim hayirlara vesile etsin. Baharimiz hos gelmis sefalar getirmis” diye konustu.

Çiftçiligin geçim kaynaklari oldugunu ve bundan dolayi üretime basladiklarini belirten Aydin Çanakçi ise “Her sene oldugu gibi martin sonlarina dogru ekimlerimizi yapiyoruz. Bu yil kisimiz geç bitti ve bayagi kar vardi. Ramazan ayinda bos kalmamak ve zaman geçirmek için ufaktan çalismaya basliyoruz. Bütün her yer yonca tarlasi ve çiftçilik geçim kaynagimiz. Sürekli ceviz agaci, erik agaci ve meyve agaçlari dikiyoruz. Hem hayvanlar, insanlar için hem de geçim kaynagi oldugu için ideal bir durumdur” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA