Ögrencilerden Motosiklet Sürücüleri Ve Kuryelere 'Güvenli Sürüs' Konferansi

Trakya Üniversitesi ögrencileri tarafindan motosiklet sürücüleri ve kuryelere yönelik ‘Güvenli Sürüs‘ konferansi düzenlendi.

Ögrencilerden Motosiklet Sürücüleri Ve Kuryelere 'Güvenli Sürüs' Konferansi
Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Halkla Iliskiler ve Tanitim Programi uygulama etkinlikleri çerçevesinde Devlet Konservatuari toplanti salonunda yapilan ‘Güvenli Sürüs’ konferansina katilan OMM (Onat Motosiklet Meraklilari) Dernegi üyesi ve Ileri Sürüs egitmeni Ömer Özgül, motosiklet kazalarinda yüzde 70 bedenin hasar gördügüne dikkat çekti.

Motosiklet sürücülerine dogru hizla gitmeleri tavsiyesinde bulunan Özgül, pandemiden sonra trafikte motosiklet kullananlarin sayilarinin arttigini belirtti.

"Yeterli egitim almadan yagilan sürüsler kazalara sebep oluyor"

Yeterli egitim almadan yapilan sürüslerin kazalari da beraberinde getirdigini aktaran OMM (Onat Motosiklet Meraklilari) Dernegi üyesi ve Ileri Sürüs egitmeni Ömer Özgül, "Sürüs esnasinda düsme yasandiginda, asfaltta sürtünmeye bagli 700-1200 derece arasi isi olusuyor. Çok ciddi cilt yaralanmalari ortaya çikiyor. Motosikletçiler mutlaka dogru, koruyucu ekipmanlari olan, sürtünmeye dayanikli kiyafet giymeli. Kasksiz park bile edilmemeli, trafik kurallarina, isaretlerine uyulmali, dogru hizda gidilmeli. Dogru hiz ‘’ bir motosikletçinin yolun kendisine ait bölümünde açik ve engelsiz görebildigi mesafede durabilecegi hizdir’’. Karayolunda bizler görünmeziz, mutlaka kendimizi diger sürücülere göstermek zorundayiz. Kazalarin yüzde 70’ inde motosiklet sürücüsünde bedeni hasar oluyor. Motosiklet kontrollerinin (Yakiti,Yagi,Suyu,Elektrik aksamlari,Lastikleri vb.)yolculuga çikmadan önce her seferinde mutlaka kontrol etmeleri gerekir ’ ifadelerine yer verdi.

Interaktif olarak yapilan konferansta sürücülerin sorulari da yanitlanirken, OMM Dernegi üyelerinden Fikret Akkurt Motosiklet kazalarinin oraninda kentsel yerlesim alanlarinda meydana geldigini aktardi.

Ölümle sonuçlanan kazalarin yarisindan fazlasinin kirsal alanlarda yasandigini söyleyen Akkurt, Kazalarin; %15’i sollama esnasinda, %12’si viraj alirken, %30’u ise islak yolda kaymadan ötürü meydana geldigine degindi.

‘Motosiklette kaza yapma sikliginin genç ve deneyimsiz sürücülerde daha yaygin oldugunu vurgulayan Fikret Akkurt, yaralanmayla sonuçlanan kazalari yapanlarin %93’ünün erkeklerden ve en fazla can kaybi olan yasin ise 17 olduguna dikkat çekti.

Ayni deneyime sahip 20 yasinda ve 30 yasindaki sürücüler kiyaslandiginda; 20 yasinda olanlarin 3 kat daha fazla kaza riski altinda olduklarini söyleyen Akkurt, motosiklet egitimi alarak ve koruyucu ekipman kullanarak birçok kazanin önüne geçebilecegini ve sonuçlarin bu kadar agir olmayacaginin altini çizdi.

Organizasyon sorumlularindan Mevlüt Kirdag, Yüksekokul Müdürü Doçent Dr. Mustafa Hatipler adina Ömer Özgül’e tesekkür belgesini sundu.

Organizasyon sorumlulari, Halkla Iliskiler ve Tanitim programi 2.sinif ögrencileri Mevlüt Kirdag, Sinem Cömert, Nihal Ülger, Onur Demirko, Yusuf Akyüz, Eren Geylaner, Emirhan Salk, (OMM) Motosiklet Meraklilari Dernegi ile iletisim kurarak sürücüleri bilinçlendirmeyi hedeflediklerini söylediler.

Yaklasik 2 saat süren konferansa Edirne’deki kuryeler ve motosiklet sürücüleri katildi.

Kaynak: İHA