Nefesiyle Okul Harçligini Çikartiyor

KOCAELI – Kocaeli’de üniversite okuyan Ali Riza Çakir çocuklugundan beri dinledigi Kazim Koyuncu’dan etkilenerek 2 yil önce tulum çalmayi ögrendi. Haftanin belirli zamanlarinda sokaga çikan Çakir, tulumuna üfleyerek okul harçligini çikartiyor.

Nefesiyle Okul Harçligini Çikartiyor
Kocaeli Üniversitesi Iletisim Fakültesi ögrenci olan Ali Riza Çakir, uzun zamandir dinledigi Kazim Koyuncu’dan etkilenerek 2 yil önce tulum çalmaya basladi.

Ailesinin de destegini alan Çakir, pandemi döneminde kendini gelistirdi. Üniversite 1’inci sinif ögrencisi olan Çakir, etkinlik ve dügünlere gitmesinin yani sira bos zamanlarinda sokakta tulum çaliyor. Kocaelilerin, tulum sesinden çok hoslandigini söyleyen Çakir, yasitlarinin kültürel müziklerini daha çok sahiplenmesi gerektigini ifade etti.



“Insanlari mutlu görmek de beni mutlu ediyor”

Tulum çalmasinin insanlar tarafindan hos karsilandigini söyleyen Çakir, “Hobi olarak tulum çaliyorum. Ayni zamanda enstrümanlarimla etkinliklerde, dügünlerde ve sokakta çalarak harçligimi çikartiyorum. Izmit’te çok Karadenizli oldugu için sokaklarda yaptigim is hos karsilandi. Ben aslen Rizeliyim. Burada da Karadeniz’in farkli illerinden çok insan var. Yaptigim müzik Izmitli insanlarin da çok hosuna gidiyor. Burada harçligimi kazanmamin yani sira, insanlari mutlu görmek de beni mutlu ediyor” dedi.



“Beni gören insanlar ilk basta sasiriyor”

Bazi halk enstrümanlarinin fazla bilinmediginin altini çizen Çakir, kendisini gören insanlarin sasirdigini belirtti.

Çakir, “Türkiye’de bazi halk enstrümanlari fazla bilinmiyor. Tulum da bunlardan biri, az kisi çaliyor. Dinleyen kesim de az oldugu için beni gören insanlar ilk basta sasiriyor, fakat tabii ki de hoslarina gidiyor. Tulum çalmaya 2 yil önce pandemi döneminde baslamistim. Evde sürekli çalarak kendimi gelistirdim. Onun disinda gitar da çaliyorum fakat tulumu daha çok seviyorum. Gitar, tulum ve diger enstrümanlar birlestirilebilir. Kazim Koyuncu ve diger sanatçilarimiz geçmiste bunu basarmislar. Su anda üniversite okuyorum ama kendimi daha çok gelistirirsem müzik sektöründe ilerlemek isterim” ifadelerini kullandi.

“Yasitlarimin da kendi kültürüne sahip çikmasini istiyorum”

Halk müzigine sahip çikilmasi gerektigini vurgulayan Çakir, “Yasitlarimin ve büyüklerimin bize ait halk müzigine sahip çikmasini isterim. Genelde yasli insanlar tulum, saz ve kemençeye dikkat çekiyor. Yasitlarimin da kendi kültürüne sahip çikmasini istiyorum. Ailem bana bu konuda çok destek oldu, ailecek de Karadeniz türkülerini çok severiz. Ayrica Kazim Koyuncu’nun müziklerini çok sevmem beni etkiledi” diye konustu.

Kaynak: İHA