Markalarin Mart Ayi Cirolari Yüzde 30 Yükseldi
Fiyat artislarinin bir süre daha devam edecegini öngördüklerini belirten BMD Baskani Sinan Öncel, “Tablo özellikle sabit ve dar gelirli yerli tüketicinin alim gücünün önümüzdeki aylarda zayiflayacagi anlamina geliyor. Dolayisi ile bu yil markalarimiz açisindan turist alisverisi hayati önem tasiyor” dedi.
Perakende sektöründe ocak ayinda tahminlerin üzerinde daralan cirolar, yilin ilk çeyregi bitmeden büyük ölçüde toparlandi. Bünyesinde Türkiye’nin önde gelen 454 markasini bulunduran Birlesmis Markalar Dernegi’nin (BMD) üyeleri arasinda yaptigi ankete göre, mart ayinda cirolar subata göre ortalama yüzde 30 artis gösterdi.
BMD Baskani Sinan Öncel, mart ayi ile birlikte pandemidede de iki yili geride biraktiklarini hatirlatti. Cirolardaki artisa ragmen markalarin adet satislarinda henüz pandemi öncesindeki rakamlara ulasamadiginin altini çizen Öncel, söyle devam etti:
“Cirolardaki artisin iki temel nedeni var. Birincisi maliyetlere bagli olarak fiyatlar artiyor. Ikincisi ise turist alisverisi. TL deger kaybettigi için Türkiye’de fiyatlar yabancilar açisindan çok cazip. Mart ayinin sonuçlarini henüz bilmiyoruz ama ilk iki ayda ülkemizi ziyaret eden turist sayi geçen yila göre yüzde 169 artarak 2 milyon 823 bine ulasti. Gözlemlerimiz ve turistlerin ziyaret ettigi magazalarda elde edilen cirolar, martta da yabancilarin yogun alisveris yaptigini gösteriyor. Diger taraftan son üç ayda tüketici fiyatlari kümülatif olarak yüzde 23 artti. Ancak hazir giyim ve ayakkabi kategorileri basta olmak üzere markalar piyasa kosullari nedeniyle maliyetleri fiyatlara yansitamiyor. Mart ayi itibari ile ÜFE ve TÜFE arasindaki fark yüzde 53,8’e ulasmis bulunuyor. Bu durum bir yandan kârsizligi getirirken diger taraftan önümüzdeki aylar için fiyat artisi riskini barindiriyor. Tablo özellikle sabit ve dar gelirli yerli tüketicinin alim gücünün önümüzdeki aylarda zayiflayacagi anlamina geliyor. Dolayisi ile bu yil markalarimiz açisindan turist alisverisi hayati önem tasiyor. Son yillarda Türkiye’de kartli harcamalarda yabancilarin payi yüzde 8 düzeyindeydi. Bu yil oranin yüzde 10’un üzerine çikabilecegini öngörüyoruz.”
“Çalisanlara yapilan gida yardimlari vergiden muaf tutulmali”
Sinan Öncel, markalarin bir yandan maliyetleri fiyatlara yansitmamak için kârlarindan fedakârlik ederken diger taraftan da çalisanlarin özellikle gidaya erisimlerini kolaylastirmak için çözüm yollari aradiklarini belirtti.
Personelin hakli olarak yemek ücretlerinin azligindan sikâyet ettigini belirten Öncel, “Günlük yemek ücretinin halen 36,72 TL’lik bölümü vergiden muaf tutuluyor. Bu tutarin en az 60 TL’ye çikarilmasi hem çalisanlarimizi hem de firmalarimizi rahatlatacak. Ayrica yil içinde firmalarin personele yaptigi gida desteklerinin de vergiden muaf tutulmasi gerektigini düsünüyoruz” dedi.