Malatya'da Baraj Ve Göletler Doldu

Son yillarda yetersiz yagis nedeniyle kuraklik etkilerinin yasandigi Malatya’da bu kis etkili olan kar yagislari yüzleri güldürdü. Kentteki baraj ve göletlerdeki doluluk oranlarinda artis gözlemlenirken, uzmanlar kentte bu yil kuraklik beklenmediginin müjdesini verdi.

Malatya'da Baraj Ve Göletler Doldu
Uzun yillar Malatya’da yagislarin yetersiz olmasi nedeniyle yasanan kuraklik belirtileri, bu kis yasanan kar yagisi ve yagmurla birlikte ciddi ölçüde azaldi. Karlarinda erimesiyle baraj ve göletlerdeki doluluk oranlarinda ciddi artis yasanirken, 2022 yilinda üretimi etkileyecek bir kuraklik belirtisi de gözükmüyor. Battalgazi ilçesinde bulunan Orduzu göleti de bu yilki yagislarin etkisi ile eski yillara nazaran büyük oranda doldu. Özellikle bölgedeki kayisi agaçlarinin sulanmasinda kullanilan göletteki doluluk ise çiftçilerin yüzünü güldürüyor.

Malatya Ziraat Mühendisleri Odasi Baskani Fevzi Çiçek, Malatya’nin cografi olarak orta siddete kuraklik bölgesinde yer aldigina dikkat çekerek, Her 5 yilda bir siddetli kuraklik peridoyu yasiyoruz. Ama bu yil biraz daha kuraklik riskinin olmadigi, su alti kaynaklarinin kar yagisina bagli olarak beslendigi, baraj ve göletlerin doluluk oranlarinin arttigi olumlu bir yil oldu” dedi.

Bu yil kuraklik riskinin az olmasinin suyun hoyratça kullanilmasi anlamina gelmedigini ifade eden Çiçek, “Mevsimsel olarak baktigimizda tarimsal kuraklik riski ile simdilik karsi karsiya degiliz. Geride kalan Ocak ayinda ilk kez böylesine bir yagis aldik. Geçmis yillarsa su sikintilari yasiyorduk. Bu yil bunlara ragmen ürün desenlerini olustururken kendi bölgesel su kaynaklarini dikkate alirsak uzun vadede su sikintisi yasamayacagiz” seklinde konustu.

Yer alti sularinin her zaman stratejik sular olduguna da dikkat çeken Baskan Çiçek, “Ama maalesef üzülerek bakiyoruz ki son dönemlerde artezenleri siddetle kullaniyoruz. Bu da uzun vadede ciddi krizlere yol açacaktir, bunun yerine tedbir alinmasi gerekiyor. Müstakil su sahibi olmak yerine toplu tüketimlere yönlendirilmesi daha olumlu olacaktir. Bu nedenle salma sulama yani halk arasinda vahsi sulama dedigimiz yöntemden vazgeçip basinçli sulama yapilmasi gerekiyor. Çok su çok verim anlamina gelmez. Suyun verilme sekline göre kontrollü verilmesi gerekiyor” diye konustu.

Kaynak: İHA