Iftarda Çorbadan Sonra 10 Dakika Önemli

Su ve hurma ile orucu açtiktan sonra mutlaka çorba içilmesinde fayda oldugunu belirten Diyetisyen Gülsah Bozkurt, "Çorbadan sonra 10 dakika ara vermek, sindirim sistemi için çok önemli. Ayni zamanda ‘Ramazanda nasil zayiflayabilirim’ diyenler için de bu güzel bir cevap" dedi.

Iftarda Çorbadan Sonra 10 Dakika Önemli
Ramazan ayinda saglikli beslenmenin çok önemli oldugunu ifade eden Romatem Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bursa Hastanesi Diyetisyeni Gülsah Bozkurt, “Fakat hizli kilo kayiplarini hiçbir sekilde istemiyoruz. Çünkü hizli kilo kaybinin karsiligi, kas ve su kaybi yasatmaktadir. Ramazan ayinda en çok sikinti yasanilan konulardan bir tanesi de, susuzluktur. Çünkü yaklasik 16 saate yakin susuz kaliyoruz. Bizim de iftar ile sahur arasinda canimiz istemiyor dahi olsa günlük su alimimizi tamamlamamiz gerekiyor. Çesitli ve dengeli beslenmek çok önemlidir. Karbonhidrat, protein, doymamis yag kaynaklari, vitamin ve mineralleri çesitli olacak sekilde almamiz gerekiyor” dedi.

En büyük hatalardan birinin de, sahur yapmadan oruç tutulmasi olduguna dikkat çeken Diyetisyen Bozkurt, “Bu hizli kilo kaybini arttirabilir. Istemedigimiz kas kayiplarini ortaya çikarabilir. Vücudun fizyolojik yapisini bozup, kan sekerinin daha çok düsmesine sebep olacaktir. Ayni sekilde kan basinci ve tansiyon sorunlari da yasanacaktir. Biz bu problemlerin yasanmamasi için mutlaka sahura kalkilmasini istiyoruz. Sahura kalktigimizda da, su içip yatmadan gerçekten protein ve karbonhidrat dengeli olacak sekilde besinleri güzel bir ögün hazirlayarak sahur yapmaliyiz” seklinde konustu.

Iftarda da bazi önemli noktalarin olduguna dikkat çeken Bozkurt, “Bir bardak su ile orucumuzu açtiktan sonra mutlaka hurma yenmesinde fayda vardir. Çünkü hurma, kalsiyum, magnezyum ve lif kaynagidir. Kabizlik problemi olusabiliyor. Bunu azaltmaya en güzel destek olacaktir. Su ve hurma ile orucu açtiktan sonra mutlaka çorba içilmesinde de fayda vardir. Bu sekilde midede olusabilecek gaz, siskinlik ve hazimsizlik problemlerini azaltmis oluyoruz. Çorbadan sonra 10 dakika ara vermek, sindirim sistemimiz için çok önemli. Ayni zamanda ‘Ramazanda nasil zayiflayabilirim’ diyenler için de bu güzel bir cevaptir. Daha sonrasinda kati ana yemekler yenebilir. Bir de en önemlisi, olusabilecek tatli isteklerini karsilayabilmek. Ramazanda tatli isteklerini yemegin hemen ardindan kesinlikle önermiyoruz. Iftardan en az 2 saat geçtikten sonrasinda az sekerli ve sütlü bir tatliyla bu ihtiyaç karsilanabilir. Kabizlik problemi yasayanlar için kuru erik, kayisi ve incirle bir ara ögün yapilabilir. Siyah çaydan ziyade, yesil çay kilo vermemize de yardimci olacaktir” dedi.

Kaynak: İHA