Gençler Kirsalda Desteklenecek

Tarim ve Orman Bakanligi tarafindan yürütülen, Birlesmis Milletler Uluslararasi Tarimsal Kalkinma Fonu (IFAD) tarafindan desteklenen Kirsal Dezavantajli Alanlar Kalkinma Projesi kapsaminda genç girisimcilere ulasilarak üretime katilimlarini saglamak amaciyla Genç Girisimciler Egiticilerin Egitimi programi Adana’da yapiliyor. Egitim programi sonrasinda genç girisimcilerin egitilerek projeye dahil olmalari hedefleniyor.

Gençler Kirsalda Desteklenecek
Tarim ve Orman Bakanligi tarafindan yürütülen ve halen 6 ilde devam eden Kirsal Dezavantajli Alanlar Kalkinma Projesi’nde kirsal göçün önlenmesi ve gençler için sosyal ve ekonomik yönden cazip imkanlar yaratmasi açisindan önemli firsatlar sunuluyor. Projenin uygulandigi Kastamonu, Sinop, Bartin, Adana, İçel ve Osmaniye illerindeki proje yürütücüsü teknik personellere sahadaki gençleri projeye dahil edebilmeleri için egitim verilmeye baslandi.

Adana’da 5 gün devam edecek egitimin açilisinda konusan Tarim ve Orman Bakanligi Tarim Reformu Genel Müdürlügü Etüd ve Proje Daire Baskanligi Koordinatörü Nejla Furtana, Kirsal Dezavantajli Alanlar Kalkinma Projesinin uygulandigi alanlardan göçün, özellikle gençlerin göç etmesinin önemli bir sorun oldugunu belirterek gençlerin bir kisminin bu alanlarda kalarak belirli bir sosyal ve ekonomik aktiviteyi devam ettirmelerinin projenin temel hedefi oldugunu vurguladi. Furtana, “Gençlerin göçünün önlenmesi veya göç edenlerin tekrar dönmelerini saglamanin çok kolay olmadigi ortadadir. Son yillarda yasanan pandemi, dogal hayati tercih, büyüksehirlerde yasam kosullarinin agir olmasi, ekonomik sikintilar geri göçe sebep olacak faktörlerdir” dedi.

Furtana, tarimda hali hazirda çalisan, tarim disinda farkli bir iste asgari ücretle çalisan ya da hiç isi olmayan gençlerin proje kapsaminda egitim verilerek desteklenecegini ve projelerine de yüzde 70 ayni veya nakdi destek saglanacagini sözlerine ekledi.

Toplumsal Cinsiyet ve Hedefleme Uzmani Meltem Kiliç ise yetiskin egitiminde motivasyon ve istegin önemli oldugunu ifade ederek yetiskin egitiminde zorlama oldugunda istenilen verimin alinamadigini vurguladi.

Kastamonu, Sinop, Bartin, Adana, İçel ve Osmaniye illerinden 40 kadar teknik personelin katildigi egitimlerde Izleme ve Degerlendirme Uzmani Erhan Baysan ve Tarim Uzmani Ender Yesil tarafindan katilimcilara pazar analizi, proje hazirlama, pazarlama plani, stratejik planlama, finansal okuryazarlik konularinda egitim verilecek. Egitim alan teknik personeller daha sonra kirsal kesimdeki gençlerle biraraya gelerek yasadiklari yerde kendilerine sosyal ve ekonomik katki koyabilecek proje fikirlerini toplayarak hayata geçirmelerini saglayacak.
Kaynak: İHA