Esenyurt'ta Patent Seferberligi Projesi Baslatildi
Esenyurt’ta baslatilan patent seferberligi projesinin tanitim toplantisinda konusan Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardimcisi Çetin Ali Dönmez, "Yeni fikirler ve inovasyon ile para kazaniliyor. Herkesin yaptigini yaparak para kazanmak zor. Bu isin anahtari teknoloji, katma degerli üretim ve patenttir" dedi.
Katma degerli, birim fiyati yüksek ürünler üretmek amaciyla; Esenyurt Sanayici ve Is Insanlari Dernegi (ESIDER), Türkiye Patent Hareketi Platformu Dernegi ve Patent Hareketi Dernegi’nin destegiyle Esenyurt bölgesinde patent seferberligi baslatildi. ‘Esenyurt Teknoloji, Patent Seferberligi Projesi’yle bölgede faaliyet gösteren 10 binin üzerinde isletmenin sinai mülkiyet haklari alaninda bilinç seviyesinin artirilarak ortaya konulan fikirlerin ticarilestirilmesine hiz verilmesi hedefleniyor. Projenin açilisi Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardimcisi Dr. Çetin Ali Dönmez, Türkiye Ihracatçilar Meclisi Baskani Ismail Gülle, Esenyurt Belediye Baskani Kemal Deniz Bozkurt, Esenyurt Kaymakami Vural Karagül, Istanbul Sanayicileri ve Is Insanlari Dernekleri Federasyon (ISIFED) Genel Baskani Muammer Ömeroglu, ESIDER Yönetim Kurulu Baskani Emin Armagan Sakar ve Türkiye Patent Hareketi Platformu Yönetim Kurulu Baskani Av. Ali Çavusoglu’nun katilimiyla gerçeklesti.
"Katma degerli ürün Türkiye’nin kurtulusudur"
Projenin tanitiminda konusan Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardimcisi Çetin Ali Dönmez, "Dünyada yeni fikirler ve inovasyon ile para kazaniliyor. Herkesin yaptigini yaparak para kazanmak zor. Bu isin anahtari teknoloji, katma degerli üretim ve patenttir. Yatirimlarin yüksek teknolojili olmasi lazim en azindan orta yükseklikte olmasi lazim. Esenyurt teknoloji üssü olacaksa kamu, özel sektör ve üniversitelerin ortak çalismalari lazim. Is adamlarinin Ar-Ge platformlarina destek olmasi gerekiyor. TUBITAK enstitülerinin örnegine bakarsak kamu destegiyle ilerleniyor. Özel sektöründe bu isin içinde olmasi gerekiyor. Devlet isin bir parçasi elbette olacak ama is adamlarin da bu isin bir parçasi olmak için çalismali. Mühendislerimiz yeni patentler çikaracaksa bu mühendislerimizin yetismesi, iyi ücret almasi gerekli. Mühendislerimiz atölye çalismalari yapmali, tesisleri ziyaret etmeli. Mühendislerimiz rutin islerin disinda Ar-Ge faaliyetlerine de odaklanmali. Katma degerli ürün Türkiye’nin kurtulusudur. Türkiye taseron degil, dünyanin bas aktörlerinden olmali" dedi.
TIM Baskani Ismail Gülle ise "Patent, Ar-Ge gibi kelimeler son dönemde çok sik duyuluyor. Geçen ay açikladigimiz Mart ayi ihracat rakamlarinda birim kilogram ihracatimizin 1,5 dolar seviyesine yaklastigini görüyoruz. Bunu kalici hale getirdigimizde 1,5 dolar üzerindeki rakamlar söylediklerimizin altini doldurabilir. Girisimcilik ekosisteminde su ana kadar bin 100 girisimcimizi ihracat ile bulusturduk. Türkiye artik gelisen ve teknoloji üreten bir ülke" açiklamasinda bulundu.
Fikir üretmenin önemine dikkat çeken Esenyurt Belediye Baskani Kemal Deniz Bozkurt, "Ekonomi önemli bir sorun, ekonominin de canlanmasi için üretmemiz arti deger olusturmamiz lazim. Dünyayla rekabet edebilmenin ön kosulu rekabet edebilecek ürünleri üretmektir. Kendimize özgün dünyayla rekabet edebilen ürünler üretmemiz lazim. Üretmek sadece fabrikada tasarimi yapilan ürünleri üretmek degildir. Burada fikir üretmenin önemi ortaya çikiyor. Ortaya çikan fikri korumak gerekir, kendi fikirlerimizi patentlendirmemiz gerekiyor" diye konustu.