Bisikletle Dünyayi Geziyor

Bisiklet ile dünya turuna çikan Kemal Sanli, hem çocukluk hayalini gerçeklestiriyor hem de dünyayi geziyor.

Bisikletle Dünyayi Geziyor
2008 yilinda bisiklet ile dünya turuna çikan Kemal Sanli, Iran’a gitmek için Igdir’a geldi. Igdir’da kamp yapan Sanli daha sonra Iran’a dogru yola çikti. Bisiklet sürmek ve bisiklet ile dünya turu yapmanin çocukluk hayali oldugunu belirten Sanli, “2008 yilinda bisiklet sürmeye basladim. Öncesinde dag yürüyüslerim vardi. Bisiklet ufak yaslarimdan beri zaten içimdeydi hep. Isi gücü bir tarafa biraktiktan sonra ancak firsat buldum. Yurtdisi turlarina öncelikle yakin komsu ülkelerden basladim; Gürcistan, Bulgaristan, Yunanistan oradan Balkanlara açildim” dedi.

‘En uzun turum üç ay sürdü’

Bisiklet ile dünya turuna çiktigi zaman en uzun turun üç ay sürdügünü belirten Sanli, “En uzun yaptigim turlar Uzak Dogudan Singapur’dan basladigim Vietnam Kamboçya daha sonra Laos oldu. Onun haricinde Afrika’dan Fars, Tunus, Sudan gibi ülkeleri gezdim. Evimin kapisi önünde basladigim en uzun turlar da var. Bunlarda Adriyatik’i geçerek Italya, Italya’dan Ispanya’ya, Fransa’ya geçip tekrar bir Portekiz’e dogru gittigim oldu. Bir 60 ülkenin üzerinde sadece bisikletle gezmisligim var. Söyle ki en uzun turum 3 ay sürdü. Daha uzun turlara vaktim olmuyor çünkü is hayatimi da hala sürdürüyorum. 2008 yilinda isimi birakip bu islere girdim. Yani hobimi gerçeklestiriyorum. Sadece yazin bir 5 aylik isim var” diye konustu.

Yazin çalistigini kisin ise tura çiktigini belirten Kemal Sanli, “Burhaniye Ören ilçesinde ikamet ediyorum, Kisin ise Izmir’de yasiyorum. Yazin Ören de bir giyim yeri isletiyorum” dedi.

Yaptigi bisiklet turunda bazi zorluklar ile de karsilastigini belirten Sanli, “Turlarda karsilastigimiz zorluklar var. Bir kere performans olarak iyi olmak zorundasiniz, iyi beslenmek zorundasiniz. Tehlike olaraktan karsimiza çikan tehlikeler oluyor. Bunlar için de hazirlikli ve biraz bilgili, tecrübeli olmalisiniz. Genelde ben yazin çalisip kisin turlara çiktigim için daha soguk iklimlere bisiklet kullanmis oluyorum eger Uzakdogu gibi sicak ülkelere gitmesem. Bir takim soguk ile karsilastigimiz oluyor ama üstesinden geliyoruz” dedi.

Tura çiktigi bisiklete bütün kamp esyalarini yükledigini söyleyen Sanli, “Bisiklette bütün kamp esyalarimiz mevcut. Yani bütün evinizi minyatür olarak yaninizda gezdiriyorsunuz. Mutfaginiz var, kamp ocaginiz var, tencereniz var. Belki kendi ülkenizde bulunup da baska ülkede bulunmayan ayni tati bulamayacaginiz bir takim yiyecekleri yaninizda bulunduruyorsunuz. Örnegin ben zeytinyagi bölgesi çocugu oldugum için zeytinyagi mi yanima alir en uzak ülkelere kadar onu yanimda götürüp o yagi kullanirim”

‘Tüm zorluklara hazirlikli olmalisiniz’

Yollarda birçok zorluklar ile karsilastigini belirten Sanli, “Yaninizda bir cep telefonu, fotograf makinesi olmalidir. Soguklara karsi soguk kislik giysiniz olacaktir. Asiri yagislarda da birkaç gün bir yere mahkum olmamak için yagmura karsi da bir takim elbiselerinizin bulunmasi lazim. Bisikletle ilgili birtakim arizalar olabilir, onlara karsi da bütün malzemelerinizin yaninizda olmasi lazim” dedi.

Insanlarin kendisine çok ilgi gösterdigini ve olumlu tepkiler aldigini belirten Sanli, “Ülkeden ülkeye bisikletliye olan ilgi farkli oluyor. Özellikle Dogu illerine seyahat etmeyi daha çok seviyorum. Çünkü batiya dogru gittigimiz zaman zaten bizim büyük sehirlerimizde var olan kültürler ayni seyler ile karsilasiyoruz. O bakimdan dogu tarafindan seyahat ettiginizde örnegin bir Iran tarafina gittiginizde benim için çok etkileyici olmustu. Çok sicak bir halk, Türkiye için de durum ayni. Mesela su an Igdir’dan Kars’ta ve diger ileride çok iyiliksever çok sicak insanlarla karsilastim. Özellikle küçük çocuklar ilgi gösteriyor ve biraz turist muamelesi gösteriyorlar. Sonra Türk oldugumuzu anlayinca biraz farkli bir sey ortaya çikiyor” diye konustu.

Bisiklet ile gezince daha çok insanlar ile muhabbet kurdugunu belirten Sanli, “ Bisikletin basta sagliga faydasi muhakkak var. Bunun haricinde bisikletle gezince bize soruyorlar niye bisikletle geziyorsun. Niye motor degil baska bir araç degil. Bisikletle gezince insanlar ile daha da iyi bir kontak kuruyorsunuz. Insanlarla daha iyi iliskiler içinde oluyorsunuz. Köylerden gelip geçtiginiz zaman selamlasip, muhatap oluyor muhabbet edebiliyorsunuz. Oysa bir otomobilin içinde olsaniz bunu yapamazsiniz” dedi.

Kaynak: İHA