Rizeli Ahsap Ustasinin Hayali

Rizeli ahsap ustasi Sahin Çolak, akrep ve örümcekten yola çikarak yaptigi minyatür at arabasinin insanlarin kullanabilmesi için metalden olanini yapmayi hedefliyor.

Rizeli Ahsap Ustasinin Hayali
Ahsap ustasi Sahin Çolak (64), ürettikleri ile dikkatleri üzerine çekmeye devam ediyor. Daha önce piknige gittigi arkadasinin kendisinin bardagina daha fazla içecek doldurdugunu fark edince ahsaptan ’Adalet Kupasi’ ismini verdigi ilginç bir bardak üreten Çolak bu kez örümcek ve akrebin yürügünden yola çikarak ahsaptan oyuncak bir at arabasi üretti.

Ürettigi minyatürün ilerleyen zamanlarda insanlarin kullanabilecekleri büyüklükte olanini üretecegini ifade eden Çolak, üretimde sinir tanimasa da meslegi olan ahsap ustaliginin unutulmaya yüz tuttugunu görünce üzüldügünün de altini çiziyor.

Kendisine ait hobi atölyesinde ahsap üzerine hediyelik süs esyalari üretimi ile adindan söz ettiren ahsap ustasi Sahin Çolak herhangi bir üniversite egitimi almadigini ve doganin güzelliklerinden yola çikarak ürünler ortaya koydugunu söyledi.

Çolak “Ben mekatronigin ders niteliginde olanini bilmiyorum. Ben bu robotlari deneme yanilma yöntemiyle, örümcek ve akrepten yola çikarak yaptim. Su anda yaptigim ölçümler bunun sadece formülünü, sifresini, yürüyüsünü ve yapimini ögrenmek içindi. Ben bu robotun ortam elverisli oldugu zaman ahsaptan olanini degil de metalden olanini yapacagim” dedi.

Ilk olarak ahsaptan minyatürünü yaptigi at arabasini metalden yapacagi zaman insan kuvveti ile yürüyebilmesi için pedallar koyacagini da sözlerine ekleyen Çolak “Metalden yapacagimi bisiklet pedalindan yapacagim ama ileride motosiklet motorundan güç verebilirim. Ben mekatronige merak sardim. Bunlar suan da üniversitelerde veya günümüzün konusu olan robot sistemlerinde kullaniliyor. Çevremde merakli gençler var. Drone projesi yapan gençler var. Onlarda benim atölyemi AR-GE çalismalarinda kullaniyor. Onlardan da esinleniyorum. Elektronikten pek anlamam ama mekatronikten anlarim” seklinde konustu.



"Z kusagi merakli degil ama sanat sanattir"

Ahsap ustaligini gelecek nesillere tasiyabilmek için ugrastigini ancak meslek için bir talep olmadigini da hatirlatan Çolak “Bu meslegi ögrenmek için hiçbir istek yok. Gençlerimiz para olan islere bakiyorlar. Z kusagi nasil bir sey bilmiyorum ama bildigim seyler bunlardir. Z kusagi bu mesleklere merakli degil ama sanat her zaman sanattir. Unutulmaya yüz tutmus bir sanattir bunlar. Bizler yapmayinca bunu kimse yapmaz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA