Karabük'te 3 Bin Dekar Alanda Ayçiçegi Ekilecek

Karabük’te "Tarim Arazilerinin Kullaniminin Etkinlestirilmesi Projesi" bünyesinde 3 bin dekarlik alanda ekimi yapilacak olan yaglik ayçiçegi tohumlari çiftçilere dagitildi.

Karabük'te 3 Bin Dekar Alanda Ayçiçegi Ekilecek
Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in karariyla desteklenecek ürünler listesine alinan yaglik ayçiçeginin ekiminin yapilacagi yerlerden biri Karabük’ün Eskipazar ilçesi olarak belirlenmisti. Geçtigimiz yillarda Tarim ve Orman Bakanliginca yürütülen Milli Tarim Projesi altinda atil durumdaki 250 dekar alanda yüzde 75 hibe tohum destegiyle toprakla bulusturulan ayçiçegi tohumlari 2 bini Eskipazar ilçesinde, bini merkez ve Eflani ilçesinde olmak üzere 3 bin dekar alana ekilecek. Yaglik ayçiçegi tohumlarinin dagitilmasi için Eskipazar Gençlik Merkezi bahçesinde tören düzenlendi.

Törene Vali Fuat Gürel, Eskipazar Kaymakami Furkan Korkusuz, Eskipazar Belediye Baskani Hüseyin Dönmez, Il Özel Idaresi Genel Sekreteri Mehmet Uzun, Il Tarim ve Orman Müdürü Çetin Ayvalik, siyasi parti temsilcileri, il ve ilçe protokolü, Il Genel Meclis üyeleri Sunay Yaka ve Sirri Sen ile çiftçiler katildi.

Saygi durusu ve Istiklal Marsinin okunmasi ile baslayan törende konusan Vali Fuat Gürel, Eskipazar ilçesinin antik bir kentte ev sahipligi yaptigi, ayni zamanda ilin en fazla tarim arazilerinin ve hayvanciligin oldugu önemli bir merkez oldugunu belirtti.

Pandemi sürecinde üretmeden tüketmenin mümkün olmayacagini gördüklerini ifade eden Gürel, “Tedarik zincirlerinin ne kadar önemli oldugunu, tedarikin güvenliginin saglanmasinin, özellikle Rusya ve Ukrayna arasindaki savastan dolayi ne kadar önemli oldugunu anlamis olduk. Bu tarim arazilerimizin en fazla oldugu Eskipazar’da tarim arazilerinin iyi bir sekilde kullanilmasi, tarimin çesit açisindan, hangi ürünlere uygun oldugunun tespiti açisindan arkadaslarimiz çalismalar yapti ve geçen sene burada ayçiçegiyle alakali bir çalisma yapildi, 250 dönüm civarinda bir ayçiçegi ekimi yapildi ve basarili oldu” diye konustu.

Eskipazar ilçesinin ayçiçegi üretiminde tesvik bünyesine alindigini aktaran Eskipazar Kaymakami Furkan Korkusuz, ayçiçegine olan ilginin ilerleyen yillarda daha da artacagini düsündügünü söyledi.

Korkusuz, dagitilacak tohumluklarla beraber ilçe genelinde 400 ton üretimin olmasi planlandigini ve bunun 6 milyon TL gelir saglayacagini kaydetti.

Kaynak: İHA