Gaziantep'te Covid-19 Salgini Tamamen Kontrol Altinda

Gaziantep Il Saglik Müdürü Dr. Ümit Mutlu Tiryaki kentteki son koronavirüs bilançosunu açiklayarak, “Gaziantep’te Covid-19 tamamen kontrol altinda ve sadece 25 civarinda yogun bakim hastamiz var” dedi. Kentteki vaka sayilarinin da ciddi bir düsüs yasadigini ve 9 ilçenin 6’sinda vaka sayisinin sifir oldugunu söyleyen Tiryaki, grip hisseden vatandaslarin omicron varyantini çok hafif sekilde atlattigini söyledi.

Gaziantep'te Covid-19 Salgini Tamamen Kontrol Altinda
Gaziantep Il Saglik Müdürü Dr. Ümit Mutlu Tiryaki, koronavirüs salgini ile ilgili kentteki son durumu açiklayarak, salgininin tamamen kontrol altinda oldugunu söyledi.

Gaziantep’te, Covid-19 yogun bakim hasta sayisinin 25 civarinda oldugunu belirten Il Saglik Müdürü Dr. Ümit Mutlu Tiryaki, bu hastalarin da yeni hasta degil, geçmisten bu yana tedavisi devam eden eski hastalar oldugunu ifade etti.

Covid-19 salgininda kentteki 9 ilçenin 6’sinda sifir vaka noktasinda olduklarini da belirten Il Saglik Müdürü Tiryaki, Ramazan Bayrami öncesi vatandaslara rehavet uyarisi da yaparak asilari eksiksiz yaptirmanin önemini hatirlatti.

“Gaziantep olarak salginda uzun zamandan beri kontrol altinda gidiyoruz”

Kentteki koronavirüs bilançosunu açiklayan Gaziantep Il Saglik Müdürü Dr. Ümit Mutlu Tiryaki, “Koronavirüs salginda Gaziantep olarak uzun zamandan beri kontrol altinda gidiyoruz. Geçmiste vaka konusunda Türkiye ve dünyada salginin yogun oldugu dönemlerde biz de ciddi artislar yasadik. Biz göreve geldikten sonra Gaziantep sadece bir kere pik seviyesini gördü, ancak sonrasinda hiçbir zaman ciddi vaka artislarimiz olmadi. Hatta bu süreçte vaka sayisi bakimindan çogu zaman Türkiye’nin son 10 sehri arasinda yer aldik. Su anda da pandemi kosullarinda ciddi bir rahatlama var. Rahat olmamiza ragmen bu pandeminin bütün dünyaya bir kisiden yayildigini da unutmamak gerekiyor" dedi.



"Kronik rahatsizligi bulunanlar için risk devam ediyor"

Salginin en rahat dönemini yasadiklarini söyleyen Dr. Ümit Mutlu Tiryaki, bu rahatliga ragmen kronik rahatsizligi bulunanlar için riskin devam ettigini aktararak, "Rahat durumdayiz ama hala devam eden bir süreç var. Son dönemlerde hastalik biraz daha rahat geçiriliyor ama risk gruplarinda tehlike hala devam ediyor. Özellikle kronik hastaligi bulunanlar, belli yasin üzerinde olanlar ve özellikle asi yaptirmamis gruplarda koronavirüse yakalananlar hala bazi sikintilar yasayabiliyor. Ama bu durum ilk zamanlara göre kiyas yaptigimiz zaman çok çok daha iyi bir vaziyette” seklinde konustu.



“Yogun bakim hasta sayimiz 25 civarinda”

Gaziantep’teki hastane doluluk oranlarinda da ciddi düsüsler oldugunu söyleyen Il Saglik Müdürü Dr. Ümit Multu Tiryaki, “Hastanelerimizdeki yatak doluluk oranlarimizda da ciddi bir rahatlama var. Gaziantep’teki merkez hastanelerimizde su an sadece iki hastanemizde koronavirüs yogun bakim hasta kabulü yapiliyor. Bu hastanelerimiz Sehitkamil Devlet Hastanesi ve Ersin Arslan Devlet Hastanesi Ek Hizmet Binasi. Su an normal serviste yatan koronavirüs hastamiz hemen hemen hiç yok. Gaziantep genelindeki toplam yogun bakim hasta sayisi ise 25 civarinda. Bu rakam geçtigimiz dönemlerle kiyas yapacak olursak yok denecek kadar az bir rakam. Ve bu yogun bakim hastalari da geçmis zamandan bu yana yatan ve hala tedavisi devam eden hastalardan olusuyor. Yani yakin zamanda yogun bakim hasta yatisi olmadi. Bu da sürecin giderek daha iyi gittiginin bir göstergesidir. Kesinlikle bitti diyemeyiz ama bir rahatlama yasadigimizi söyleyebiliriz” ifadelerini kullandi.

“Grip hisseden vatandaslar Omicron varyantini hafif bir sekilde atlatiyor”

Son dönemlerde belirtisi olan hasta olmadigi için test sayisinin da giderek azaldigini söyleyen Ümit Mutlu Tiryaki, "Son zamanlarda test sayimiz da düstü. Daha dogrusu test yaptirmaya gelen vatandaslarimizin sayisinda ciddi bir azalma var. Biz her yerde test almaya, vatandasin her talebine karsilik vermeye devam ediyoruz. Bu konuda hiçbir vatandas geri çevrilmiyor ama ilk döneme kiyasla test sayimiz çok az. Hatta bu süreçte kendisini grip hisseden birçok vatandasimiz omicron varyantini çok hafif bir sekilde atlatiyor. Bu nedenle vatandaslarimizin çogu grip zannederek test yaptirmaya gelmiyor. Su anda da çogu vatandasimizda semptomlar bir nevi soguk alginligi gibi kendisini gösteriyor. Insanlar genelde hafif ates, bogaz agrisi, halsizlik, kirginlik ve çok az öksürük sikâyetiyle hastaligi atlattigi için grip ile karistirabiliyor. Biz bu durumda yine uyariyoruz. Vatandaslarimiz bu semptomlari hissederse, kronik hastaliklari varsa ve özellikle asisizlarsa mutlaka testlerimize basvurmalarini istiyoruz” ifadelerine yer verdi.

“Gaziantep’in birçok ilçesinde su an vaka sayimiz sifir durumda”

Gaziantep’in ilçelerindeki vaka durumunu da açiklayan Dr. Ümit Mutlu Tiryaki, “Gaziantep’in birçok ilçesinde su an vaka sayimiz sifir durumda. Yani birçok ilçemizde su an hiçbir vakamiz yok. Biz bu süreçte test yapmaya da devam ediyoruz ve yaptigimiz testlere ragmen birçok ilçemizde vaka çikmiyor. Su anda toplam 9 ilçemizden 6 tanesinde yaklasik bir haftadir korona virüs vakasi çikmiyor” seklinde konustu.



“Asi yaptiran sayisi günde 100’e kadar düstü”

Salgindaki düsüsle birlikte vatandaslarda rehavet olustugunu ve bunun ciddi sorunlar dogurabilecegini de ifade eden Dr. Tiryaki, “Bu rahatlama durumuna ragmen biz hala özellikle hastanelerimizdeki asi noktalarimizi aktif olarak çalistirmaya devam ediyoruz. Bu salginda asinin önemi çok büyük. Su an bir rahatlamaya girdigimiz için insanlarda da bir rehavet olusuyor. Insanlar nasil olsa bir sey olmaz gibi düsünüyor ama biz eger bugün vaka sayilarini bu kadar düsünebildiysek bunda en önemli etken asidir. Biz bir zamanlar 30 bin civarinda asi yaparken suanda günlük asi sayimiz 100’e kadar düstü. Tabii biz bunda Ramazan ayinin da etkisi oldugunu düsünüyoruz. Ama vatandaslarimiz iftardan sonra da gelerek her sekilde asilarini olabilirler” dedi.



“Salgindaki düsüste en büyük etken asi, vatandaslar asiya güvensin”

Salginda yasanan rahatlamadaki en büyük etkenin asi oldugunu vurgulayan ve vatandaslarin asiya güvenmesini isteyen Gaziantep Il Saglik Müdürü Tiryaki, “Insanlarin birçogunda hala asiya güven sorunu var. O yüzden biz uyarilarimizi tekrarliyoruz. Asi sikintili bir sey olsaydi ben yapmazdim. Ben kendi adima örnek vereyim. Ben de bu hastaligi atlattim. Bu hastaligi en kötü zamanda agir sekilde atlattim. Sonra asilar çikmaya baslayinca iki doz Sinovac ve bir doz Biontech asisi yaptirdim. Yakin zamanda da ikinci Biontech asisini yaptirdim. Yani sikintili olsaydi, yaptigim asilarda sorun olsaydi kendimde bir yan etki ya da bir sorun olusurdu. Ama ben bu süreçte hiçbir sikinti ya da hiçbir yan etki yasamadim. O yüzden bu asilarin hiçbir yan etkisinin olmadigini gördügüm için ve bu asilarin beni korudugunu gördügüm için vatandaslara da öneriyorum” ifadelerine yer verdi.

"Salgin siradan bir solunum yolu enfeksiyonu halini alabilir"

Salginin belli bir zaman sonra siradan bir solunum yolu enfeksiyonu halini alabilecegine deginen ve bunun öngörüldügünü aktaran Gaziantep Il Saglik Müdürü Dr. Ümit Mutlu Tiryaki, “Koronavirüs salgini yasadigimiz varyasyonlar ve mutasyonlar sonrasinda belki de tamamen ortadan kalkabilir. Belki de belli bir süre sonra Covid-19 salgini siradan bir solunum yolu enfeksiyonu halini alabilir. Yani nasil grip asisini yilda bir kez yaptirarak korunabiliyorsak belki de ileriki dönemde koronavirüste de ayni durum geçerli olabilecek. Su an için bunlari öngörmek söylemek biraz erken fakat gidisat onu gösteriyor” diye konustu.

Kaynak: İHA