FRC'de DOSTEK Rüzgari

Izmir’de düzenlenen uluslararasi liseler arasi robotik yarismasi FIRST Robotics Competition’a (FRC) katilan Denizli OSB Teknik Koleji (DOSTEK), güvenli tasimacilik için tasarladiklari robotla kiyasiya yaristi.

FRC'de DOSTEK Rüzgari
Ögrencilerin bilim ve teknolojiye olan ilgilerini artirmak amaciyla düzenlenen FRC, Fuar Izmir’de gerçeklestirildi.

Etkinlige, Denizli OSB Teknik Koleji de katilarak hünerlerini sergiledi. Etkinlige katilan takimlar, güvenli tasimacilik için tasarladiklari robotlarla kiyasiya yaristi.

"Kargoda güven ve hiz"

DOSTEK Müdürü Saadettin Dumlu, “Tüm ögrencilerimizin kendilerini ifade edebilecekleri sosyal, teknik, kültürel projeleri gündemde tutuyoruz. Burada sadece 5 ögretmen ve 25 ögrencimiz var ama okulumuzda bulunan 60 ögretmen ve 900 ögrencimizin tümü farkli organizasyonlarin içerisinde yer alabilecekleri projelerde görev aliyor. Ögrencilerimize mutlaka hayat boyu ögrenme ve takim halinde çalisma prensibini kazandirmayi amaçliyoruz. Yarisan ekiplerin içerisinde yarismaya ilk kez katilan ekip biziz. Memnuniyetle görüyoruz ki ögretmenlerimiz ve ögrencilerimiz ilk yarisma olmasina ragmen çok büyük basari gösteriyor. Bütün bu sartlari hazirlayan Denizli OSB yönetimine, bölge müdürlügümüze ve bölgemizde bulunan sanayicilerimize çok tesekkür ediyoruz” dedi.

Yarisma kapsamini anlatan Dumlu, “Pandemi döneminde kargoculuk çok önem kazandi. Bu senenin temasi da bunun üzerine kuruldu. Ögrencilere, kargoda güven ve hiz mantigi veriliyor. Toplar da kargo paketini ifade ediyor. Tasarlanan robotlarin, kargoyu güvenli bir sekilde alip tasiyarak yerlestirilmesi gerekiyor. Bunun mekaniksel tasarimi ve yazilimini gençlerimiz gerçeklestiriyor" diye konustu.



“Gece gündüz çalistik”

DOSTEK Otomasyon Ögretmeni ve FRC Yarisma Mentörü Engin Yilmaz, “FRC’de; nasil tasarim yaptiginiz, güvenligi nasil sagladiginiz, takim çalismanizin nasil oldugu çok önemli. FRC’de ilk kez yarisiyoruz ve sadece 6 haftada yarismaya hazirlandik. Takim olarak iyi bir is basardik. Robot yapim süreci çok heyecanliydi. Ekip olarak gece gündüz çalistik. Güvenli tasimacilik, çagimizda önem tasiyor. Güvenli tasimaciliga çözüm üretmek amaciyla bir yarisma düzenlendi.

Kargoyu temsil eden topu güvenli tasmak ve yolculuk süresinin güvenli olmasi gerekiyor. Çözümü de karmasik degil, basit bir sekilde bulmak gerekiyor. Kargolari tasirken de atarken de yerlestirirken de mekanizmamizi oldukça basit bir sekilde tasarladik. Bu yüzden tasarimimiz burada çok begenildi" sözlerine yer verdi.
Kaynak: İHA