Findikta Kadin Emegi

Istanbul’dan Artvin’e kadar 50 kooperatife bagli degisken ortak sayisiyla, alaninda dünyanin en büyük üretici birligi olan Findik Tarim Satis Kooperatifleri Birligi (FISKOBIRLIK) kadin isçilerin omuzlarinda üretime ve ihracata katki saglamaya devam ediyor.

Findikta Kadin Emegi
FISKOBIRLIK’in her yil yaklasik 3 milyon dolar gelir elde ettigi findik ihracatinin yüzde 90’ini nihai ürünler olustururken, findiga bu katma degeri ise kadin isçilerin sagladigi belirtildi.

Üretimden Ar-Ge’ye, laboratuvardan pazarlamaya kadar yüzde 80’i geçen kadin is gücüyle 25 ülkeye ihracat yaptiklarini kaydeden FISKOBIRLIK Yönetim Kurulu Baskani Lütfi Bayraktar, kadinlarin is hayatinda çok daha dikkatli, titiz ve sabirli olduklari için isletmelerin büyümesine ve kaliteli üretime büyük katki sagladigini söyledi.



-Findik üretiminin her alaninda kadin emegi var

Kadin çalisan sayisi ile basari arasinda dogru oranti oldugunu ifade eden Bayraktar, “FISKOBIRLIK’te suan 350 kadin istihdam edilmektedir ve bu da isletmenin yüzde 80’ini olusturmaktadir. Ayrica 50 kooperatifimizin yaridan fazlasinda kadin müdirelerimiz vardir. Bir gün FISKOBIRLIK Genel Müdürünün ve Baskaninin da kadin olmasini arzu ederiz. Her zaman bu kurumda istihdamda kadina pozitif ayrimcilik saglanmaktadir. Suanda 25 ülkeye 100 milyon lira ihracat rakamimiz bulunmaktadir. Ülkemizde ve dünyada raflarda yer alan ürünlerimizin elinin emegi vardir. Tüm bu basarilarin kaynagi kadin çalisanlarimizin yüksek olmasi. Kadin çalisan sayisi ile basari arasinda dogru oranti var. Kadin çalisanlar isletmelerin büyümesine katki sagliyor” ifadelerini kullandi.

Hem aile hem de ülke ekonomisine katki saglamanin özgüvenini yasadiklarini anlatan FISKOBIRLIK Ar-Ge Sorumlusu Özlem Ertemoglu Özdemir, ”Hem çalismak hem de anne olmanin zorluluklarini yasiyoruz. Burada çalistiktan sonra evde çocuklara zaman ayirmak, ev isleriyle ilgilenmek ne kadar zor olsa da üreten bir kadin olmanin verdigi bir özgüven var. Burada gerek isçi gerekse idareci olarak çalisanlarin yüzde 80’inin kadinlar olusturuyor. Ülkemizin en önemli gelir kaynaklarindan birisi findik ve ihracatta önemli katki sagliyor. Böylesine bir stratejik ürünün üretiminde bulunmak, hem aile hem de ülke ekonomisine katki saglamak bizlere güven veriyor” diye konustu.



Findigi Giresun’dan dünyaya ihracatini kadinlar sagliyor

FISKOBIRLIK’te yaklasik 5 yildir Kalite Kontrol Sefi olarak görev yapan Gida Mühendisi Suzan Yavuz Saygili ise “Kadin eli degmis Giresun kalite findiklar FISKOBIRLIK öncülügünde tescillenip, cografi isaretli olarak dünya pazarinda yerini almistir. Bunun için kadinlar olarak gurur duyuyoruz. Findik hassas bir üründür ve isçiligi titizlikle yapilmak zorundadir. Görmek, seçmek kadinlarin daha basariyla yapabilecegi bir istir ve kadin elinin degdigi bu ürünler daha kaliteli olmaktadir. Bir kadin olarak findiga kiymasiyla, ezmesiyle, her çesit kremasiyla, çikolatasiyla katma deger katarak dünya pazarina arz etmekten mutluluk duyuyoruz. Bir anlamda findigin Giresun’dan dünyaya ihracatini kadinlar sagliyor diyebiliriz” dedi.

Kaynak: İHA