Cevizli Ve Yogurtlu Lezzetiyle Sinop Mantisi

Sinop denilince tarihi ve essiz denizinin ardindan akla ilk gelen manti, müdavimlerden yogun talep görüyor. Siparislere yetisemeyen manti üreticileri, kargoyla sehir disina gönderiyor.

Cevizli Ve Yogurtlu Lezzetiyle Sinop Mantisi


Kayseri algisi kiriliyor

Yöresel isaret alarak tescillenen Sinop mantisinin ünü, ülke sinirlarini asti. Türk mutfaginin benzersiz tariflerinden olan Sinop mantisi, geçmisten süregelen Kayseri yöresine ait manti algisini kiriyor. Özellikle yaz döneminde yogun sekilde yabanci ve yerli turist agirlayan Karadeniz’in sirin kenti Sinop’a ayak basanlar, manti yiyebilecegi yerler ariyor. Yapilisi biraz zahmetli olan Sinop’un ünlü cevizli ve yogurtlu mantisini üreten kentteki manticilar da el emegi ürünleriyle, disaridan gelen misafirlerini en iyi sekilde agirlamaya çalisiyor.

Sinop mantisinin sirri

Ustalikla yogrulan, ince açilan hamurdan küçük kare parçalar yapip, içine önceden hazirlanmis kiyma ve sogan karisimi yerlestiriliyor. Kulak seklinde katlanip tepesi daga benzer sekilde kivriliyor. Sicak suda bir süre haslandiktan sonra üzerine olmazsa olmazi tereyagi, istege göre ceviz veya yogurt dökülerek servise sunuluyor. Essiz lezzetiyle yiyenlerin damaklarini senlendiren Sinop mantisini bir yiyen unutamiyor. Siparislere yetisemeyen manti üreticileri de bu lezzeti kargoyla baska sehirlere gönderiyor.

“Manti için Sinop’a geliyorlar”

Kentte 20 yildir mutfak ustasi Nurgül Kalyoncu, özellikle manti yemek için kente gelenlerin oldugunu belirterek, “Manti deyince akla Kayseri gelirdi, simdi o algiyi da kirdik. Manti deyince insanlarin aklina Sinop mantisi geliyor. Dünyadan ve Türkiye’den her yerden insanlar, geldiginde ilk önce Sinop mantisi yapan yerlere akin ediyorlar. Sehir içine ve sehir disindan istekler oluyor. Firinlayip sehir disina da kargo ile gönderebiliyoruz” dedi.

Kaynak: İHA