Sinop'un Imar Sorunu Çözülüyor

Sinop Belediye Baskani Baris Ayhan’in ‘1/25 binlik imar planinda bürokrasi engeli’ açiklamasinin ardindan Mekânsal Planlama Genel Müdürü Erdal Kayapinar, Sinop’a geldi. Kayapinar, “Degisiklikleri bir hafta içerisinde yaparak planlari askiya çikartacagiz” dedi.

Sinop'un Imar Sorunu Çözülüyor
Geçen günlerde basin mensuplarina açiklama yapan Sinop Belediye Baskani Baris Ayhan, 1 Kasim’da 1/25 binlik imar planini Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi’na teslim ettigini, Bakan Murat Kurum tarafindan da Mekânsal Planlama Genel Müdürü’ne iki kez talimat verildigini ancak bakanin talimatinin yerine getirmemesi dolayisiyla Sinop 1/25 binlik imar planina kavusamadigini ifade etti.

Söz konusu söylem ile ilgili Mekânsal Planlama Genel Müdürü Erdal Kayapinar, açiklama yapmak ve sorulari yanitlamak için Sinop’a geldi. Sinop Çevre ve Sehircilik Il Müdürlügü toplanti salonunda Sinop Valisi Erol Karaömeroglu, Belediye Baskani Baris Ayhan ve oda baskanlari ile dernek baskanlariyla bir araya gelerek toplanti düzenledi.



“Sadece plan degisikligi niteliginde teklifler olumlu degerlendirilmekte”

Mekânsal planlama Genel Müdürü Kayapinar, “Sinop merkez ilçesinin 1/5 bin ve 1/bin uygulama imar plani, nüfus yogunlugu, donat alanlarin dagilimi, kurum görüslerine göre gerekli sentez ve analizlerin yapilmamasi, kiyi kanununa bazi aykiriliklar sebebiyle ve pesinden 25 bin ölçekli çevre düzeni planina uyumsuzluklar nedeniyle yargi karariyla iptal edilmistir. Biz bu çerçevede gerek belediye, gerek bakanlik olarak bu isin üzerindeyiz. Bakanliga sunulan 25 bin ölçekli çevre düzeni plani teklifinde, sadece plan degisikligi niteliginde teklifler olumlu olarak degerlendirilmekte. Dolayisiyla su asamada plan revizyonu yapamiyoruz, plan üzerindeki degisiklik niteligi gerektiren hususlari yapiyoruz” diye konustu.

Sinop’un 25 binlik plani hakkinda belediye baskani ile Ankara’da 2 defa görüstüklerini dile getiren Kayapinar, “Yol haritasini o zaman belirledik, ne yapilmasi gerektigini anlattik. 25 bin çevre düzeni plani içerisinde ayrilmis konut disi kentsel çalisma alanlarini kaldiriyoruz. Buradaki kararlari kentsen yerlesim ya da kentsel gelisim alanlari olarak belirliyoruz. Diger bir konu turizm alanlarinda, Sinop’ta daha çok tatil köyü, otel, pansiyon gibi bu tür turizm gelistigini görüyoruz. Burada da daha önce 25 bin ölçekli planda, su anda yürürlükteki planda olan turizm alanlariyla ilgili parsel büyüklükleri, emsalleri, yükseklikleri konusunda belediyenin taleplerini öne alarak bu dogrultuda yeniden düzenliyoruz. Hatta kentsel yerlesim alani içinde yer alan turizm alanlarinda karar verme süreçlerini alt ölçekli planlarda serbest birakarak yerel idarenin, belediyenin kararlarina birakiyoruz” seklinde konustu.



Bir hafta içinde kamuoyuna sunulacak

Kayapinar, “Yukarida belirttigim kararlari düzeltmeler çerçevesinde plan degisikligi niteligindeki degisiklikleri bir hafta içerisinde yaparak bakanimizin da onayiyla Sinop kamuoyuna duyuracagiz ve planlari askiya çikartacagiz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA