Deniz Marulu Yeniden Görüldü
Izmir’de havalarin isinmasiyla beraber Inciralti sahilinde bulunan Çakalburnu Lagünü yesile boyandi. Deniz suyu sicakliginin yükselmesiyle beraber gerçeklesen plankton patlamasinin deniz marulu olusumuna etki ettigine dikkat çeken iklim bilimci Prof. Dr. Dogan Yasar, körfezin denizlere kaçak olarak akitilan sulardan kurtulmasi gerektigine vurgu yapti.

"STANDART HALE GELMEYE BASLADI"
Izmir Körfezi’nde her sene görülmeye baslanan deniz marullari ile ilgili açiklama yapan iklim bilimci Prof. Dr. Dogan Yasar, denizlere kaçak olarak akitilan atiklar sebebiyle artik her sene deniz marulu görülebilecegini söyledi.
Prof. Dr. Yasar, "Deniz marullari artik her yil Izmir körfezi için standart hale gelmeye basladi.
Deniz marulu olusumu, özellikle Inciralti’nda baslar çünkü bu bölge çok sigdir. Daha sonra Bostanli tarafina geçer. Izmir Körfezi biyolojik açidan çok zengindir. Akdeniz’in biyolojik olarak en zengin merkezlerinden birisidir. Bir de biz denizlere arti besin atiyoruz, kirletiyoruz yani. Çok güzel bir aritma tesisimiz yapildi, her sey güzel, ama hala daha çok ciddi miktarda körfeze akan kaçaklar var. Kaçak girislerin neden oldugu bir olay bu. Besin olarak zaten körfez biyolojik açidan çok zengin. Bir de üstüne biz ilave yapigimiz zaman bu deniz marullarini görüyoruz. Uzun yillardir her sene deniz marullarini görüyoruz. Özellikle Nisan basi geldigi zaman, havalar su isindigi anda görmemiz normal" dedi.
"MARMARA’DA MÜSILAJI YINE GÖRECEGIZ"
Geçen sene Marmara Denizi’nin büyük bir bölümünü kaplayan müsilaji görme sansinin bu sene de yüksek oldugunun altini çizen Prof. Dr. Dogan Yasar, "Deniz marullarinin ardindan Marmara’da da müsilaji görecegiz. Bunlar tamamen insan hatalari. Insanlar olarak denizleri foseptik olarak kullanmamizdan kaynaklaniyor. Özellikle Marmara foseptik olarak çok kullaniliyor. Biz kesinlikle denizlere akittigimiz sulari aritarak vermeliyiz. Gerektiginde tüm aritma tesisleri sübvanse edilmeli. Çünkü denizlerimiz gerçekten elden gidiyor" ifadelerini kullandi.
(Ali Ihsan Çiftçi - Sinan Yeniçeri - Ali Gözeten / IHA)
