Uykuda Bile Ergonomi Ile Iç Içeyiz

Yasar Üniversitesi ve Türk Ergonomi Derneginin is birligi ile gerçeklesen 27. Ulusal Ergonomi Kongresi’nde konusan Ulusal Ergonomi Dernegi Baskani Prof. Dr. Ahmet Fahri Özok insanlarin artik uykuda bile ergonomi ile iç içe oldugunu vurguladi.

Uykuda Bile Ergonomi Ile Iç Içeyiz
27. Ulusal Ergonomi Kongresi, Yasar Üniversitesi ve Türk Ergonomi Derneginin is birligi ile Selçuk Yasar Kampüsünde gerçeklestirildi.

Bu yilki temasi “Is yerinde saglikli ve verimli çalisma ortami” olarak belirlenen kongrede, paneller ve davetli konusmacilarin yani sira 100’e yakin konusmaci, ergonomi çerçevesinde farkli disiplin ve konularda yüz yüze ve çevrimiçi olmak üzere 51 sunum yapti. Kongrenin açilis törenine Yasar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemali Dinçer, Ulusal Ergonomi Dernegi Baskani Prof. Dr. Ahmet Fahri Özok, Mühendislik Fakültesi Dekani Prof. Dr. Erol Sezer, Endüstri Mühendisligi Bölümü ve Kongre Baskani Doç. Dr. Özgür Toy, akademisyenler ile ögrenciler katildi.

Ulusal Ergonomi Dernegi Baskani Prof. Dr. Ahmet Fahri Özok, ilki 1987 yilinda gerçeklestirilen kongrenin 27.’sini düzenlemenin mutlulugunu yasadiklarini belirterek “Insanin ve isin oldugu her yerde, yasamin her safhasinda ergonomi var. Eskiden ergonomi, çalisma yasamiyla sinirliydi. Artik uykuda bile iç içeyiz. Zira ergonomik yatak kavrami var. Saglikli yatma aliskanligi, sabah daha dinç kalkmak için yatagin bile ergonomik olmasi lazim. Ergonomi her yerde var. Insanlara insanca bir yasam ortami sunmakla mükellefiz. Ergonomi, disiplinler arasi bir alan olarak o kadar zengin bir içerige sahip ki bir mühendis, bir hukukçu veya bir tipçi ergonomiyle ugrasabilir” dedi.



“Cevap, ergonomide”

Prof. Dr. Özok, ergonominin insan onuruna yakisir, insanca çalismanin gelismesine katki saglayan bir bilim dali oldugunu ifade ederek, “Insanca çalismak son derece önemli. Deger yargilarimiz degistikçe, insana verilen önem arttikça ergonominin önemi de artmaktadir. Çalisma ortamlarinin da verimlilik, üretkenlik ve insanca olmasi için mutlaka ergonomi ile iç içe olmasi gerekir. Insanca çalismak, üretkenlik ve verimlilik kümesinin ortak alanlarinda hepsi bir arada olmasi için ergonomiden baska bir çikar yol yok. Artik ev ve isyerleri, eskisi kadar birbirinden ayri ortamlar olmaktan çikti. Degismeyen bir sey var; insanca çalisma kosullari altinda ne yapmamiz gerektigine karar vermemiz lazim. Insan çalisirken ne yapmak lazim ki hem verimli ve üretken çalissin. Bunun cevabi ergonomide” diye konustu.



“Ev ve isyeri, birbirinden ayri ortamlar olmaktan çikti”

Yasar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemali Dinçer de “Yakin zamana kadar sadece uzmanlarin ve bilim insanlarinin kullandigi ergonomi, is sagligi ve güvenligi, verimlilik gibi terim ve kavramlar, artik günlük hayatimizin bir parçasi haline geldi. Özellikle Covid-19 pandemisi sürecinin beraberinde getirdigi davranis degisimi, bu kavramlari daha da önemli hale getirdi. Birçok meslek kolu, uzaktan çalisma kosullarini deneyimledi. Ev ve isyeri, artik eskisi kadar birbirinden ayri ortam ve mekanlar olmaktan çikti. Teknolojik gelismeler sayesinde ve pandemi sürecinde, evlerimiz, birçogumuz için çalisma ortami, çocuklarimiz ve gençlerimiz içinse okul haline dönüstü. Ortam kosullarinin verimlilige olan etkisini hep beraber yakindan deneyimleme firsatimiz oldu. Yasayarak ögrendik. Bu yasadiklarimiz ve gelismelerin, yeni çalisma modelleri, yeni egitim-ögretim modelleri ortaya çikardigina da taniklik ediyoruz. Bu deneyimler isiginda Ulusal Ergonomi Kongresi’ni ‘Is yerinde saglikli ve verimli çalisma ortami’ temasi ile Yasar Üniversitesinde gerçeklestirmenin gururunu hissediyoruz” ifadelerini kullandi.

92 katilimci, iki davetli oturumcu

Doç. Dr. Özgür Toy, kongrenin es zamanli olarak yüz yüze ve çevrimiçi gerçeklestirildigini belirterek ergonomi alaninin mühendislikten mimarliga; sagliktan sanat tasarima; isletmeden egitime birçok bilim alanindan akademisyenin bir arada çalismasina ve ortak ürünler üretmesine olanak sagladigini söyledi.

Doç. Dr. Toy, “Kongrede 51’i yüz yüze, digerleri çevrimiçi olmak üzere toplam 92 katilimci, iki davetli oturumcu yer aliyor. Bir panel ve 10 bildiri sunumu oturumunda toplam 51 bildiri sunuluyor. Bu kongreye ev sahipligi yapmaktan mutluluk ve gurur duyuyoruz” seklinde konustu.

Kongrede katilimcilara, Dr. Hasan Hüseyin Tokgöz ve Risk Yönetimi Derneginin katkilariyla “Ergonomik risk degerlendirmesi” egitimi de verildi.

Kaynak: İHA