TOGG'un Robotik Beyni Sivas'ta

Türkiye’nin genis çapli robot yarismasi öncesi yerli ve milli otomobilimiz TOGG’un simülatörünü hazirlayan Salih Kükrek, bilisim teknolojileri alaninda egitim veren ögretmenlerle bir araya geldi.

TOGG'un Robotik Beyni Sivas'ta
Sivas Türkiye’nin en büyük robot yarismalarindan birine ev sahipligi yapmaya hazirlaniyor. Sivas Valiligi himayesinde Il Milli Egitim Müdürlügü tarafindan organize edilen Sivas Robot Yarismasina (SI-RO) suana kadar 63 il kayit yaptirdi. 24-27 Mayis tarihleri arasinda Sivas’ta gerçeklestirilecek yarisma için 25 Mart tarihine kadar basvurular kabul edilecek. Yarisma; IHA, tematik robotlar, yapay zeka ve akilli teknolojiler kategorilerinde gerçeklestirilecek.

Sivas Il Milli Egitim Müdürlügü SI-RO hazirliklari kapsaminda Sivas’ta bilim ve teknoloji alaninda egitim veren ögretmenlere yönelik egitim çalismalarini sürdürüyor. Bu kapsamda yerli ve milli otomobilimiz TOGG’un simülatörünü hazirlayan Salih Kükrek, Muhsin Yazicioglu Kültür Merkezinde, Sivas’ta bilisim teknolojileri alaninda egitim veren ögretmenlerle bir araya geldi. Kükrek, yapay zeka ve robotik yazilim konularinda sunum yapti.

Bilisim teknolojileri önemseniyor

Sivas Il Milli Egitim Müdürü Ergüven Aslan bilisim teknolojileri alanindaki egitim programlarina önem verdiklerini belirtip, “Çocuklarimizi günümüzün sartlarinda gelecege hazirlamak, gelecekte neler yapabilecegimizi onlara göstermek, ayni zamanda bunlarin egitimini vermek için bu söylesiyi organize etti. Bu yönde farkli çalismalarimizda var. Bunlardan biriside Sivas robot yarismasidir. Bu anlamda gerek konferans, panel, söylesi, alt yapisinin hazirlanmasi, bunlara hazirlik asamalarinda bir takim toplantilar yapilmaktadir. Bu toplantilardan biride bugün Salih Kükrek hocanin katilimi ile gerçeklesti. Bizim için çok degerliydi çünkü, bilisim ögretmenlerimiz ve bu organizasyonun içerisindeki ögretmenlerimiz için en azindan yapay zeka ve robotik kodlama anlaminda da bilgilendirme ve farklilik oldu” dedi.



TOGG’un robotik beyni yapay zekayi anlatti

Salih Kükrek sunumunda robot teknolojilerinde yapay zekayi nasil kullandiklarina degindigini belirtip, “Sivas Valiliginin misafiri olduk. Sivas Il Milli Egitim Müdürlügümüzün düzenledigi robot yarismasi var. Bu kapsamda teknoloji konularini konustuk. Yapay zeka ve robotik konularini anlattik. Bu alanda da robot yarismalarinda temalar var. Biz robotik çalismalari olan bir simülasyon firmasiyiz. TOGG ve Aselsan gibi ülkemizin güzide kuruluslarinin test altyapilarini sagliyoruz. Robotik çalismalarimizin neler oldugunu, yapay zekayi nasil kullandigimizi anlattik.” dedi.



TOGG’ya yakinda isteyen binebilecek

Kükrek, TOGG’a yakinda isteyen herkesin binebilmesini arzuladiklarini ifade edip, “TOGG Türkiye için çok önemli bir proje, milli, manevi bir proje. TOGG tanitimdan önce bazi teknolojik alt yapilar hazirladi. Dört ana asamasindan biri akilli yasam dedigimiz kisim. Birisi hologram teknolojileri. Bir tanesi de güç elektrigi. Dördüncü maddede modelleme ve simülasyon. Bir aracin site ait olabilmesi için yazilimindan diger tüm teknik asamalarina kadar size ait olmasi lazim. Bu anlamda da TOGG tamamen yerli ve milli bir proje. Bu yapilan modellerin dogrulanmasi ve test edilmesi için bir simülasyona ihtiyaç vardi. Bizde bu kisimda rol aldik. Bugün TOGG son noktaya geldi. Yakinda herkes binecek. Daha da önemlisi simdi Gebze’de deney ortami var. Kullanici deneyim laboratuvari var. Orada bizim gelenler bizim simülatörümüzü kullanabiliyorlar” seklinde konustu.

Kaynak: İHA