Bat Tokat'in Mi Sivas'in Mi

Tokat Belediye Baskani Eyüp Eroglu, Sivas Belediye Baskani Hilmi Bilgin’in “Bat yemegi Sivas’a ait” açiklamasina karsi açiklama yaparak, “Bat Tokat’indir. Sivas Belediye Baskanimizi seviyoruz, Sivas’imizi seviyoruz. Onlara selam iletiyoruz. Tokat Bati’ni yemege davet ediyoruz” dedi.

Bat Tokat'in Mi Sivas'in Mi
Sivas’ta “Gidani Koru Sofrana Sahip Çik" projesi kapsaminda yemek türetme etkinliginde “Bat” yemegi yapildi. Farkindalik olusturmak amaciyla düzenlenen etkinlikte Sivas Belediye Baskani Hilmi Bilgin, basin mensuplarinin ‘Bat yemegi Sivas’in mi, Tokat’in mi?’ sorusuna “Bat yemegi Sivas’a ait” cevabini verdi. Baskan Bilgin’in açiklamalari sosyal medyada gündem oldu. Tokatlilar bat yemegin tartismasiz Tokat’in oldugunu, türküsünün bile yazildiginin altini çizdi.

Tokat kebabi ile ilgili de iki il arasinda tartisma yasanmisti

Tokat Belediye Baskani Eyüp Eroglu, geçtigimiz yillarda da Tokat kebabi ile ilgili de benzer bir tartisma yasandiginin altini çizerek, “Hilmi baskanim bizim dostumuz. Çok sevdigimiz birisi. Yine Sivas’imiz Sivas Belediyemiz bizim kardes ilimiz, kardes belediyemiz. Sonuçta Sivas’ta olan münasebetlerimizi söylemeye gerek yok. Sivas gerçekten bizim böyle en sevdigimiz illerin basinda geliyor. Tabii bazen de böyle tatli rekabetler de oluyor. Bundan daha önceki bir zaman diliminde Tokat kebabiyla ilgili de böyle bir tartisma çikmis ve akabinde Tokat kebabinin tescili alinmis, cografi isareti alinmis ve kebabin Tokat’a ait oldugu tescillenmisti. Simdi de tabii batla ilgili böyle bir süreci izliyoruz” dedi.



“Bat Tokat’indir”

Baskan Eroglu, “Batin ana ham maddesi yesil mercimektir. Yesil mercimegin içerisine salça, baharatlar, ceviz gibi bir takim diger ürünlerin de eklenmesiyle yapilan bir yiyecek. Bat nasil güzel yenir derseniz asma bag yapragi ile ev ekmegi ile yenir. Simdi baktigimizda bugün asma bag yapragi deyince Tokat akla gelir. Yani yapraksiz bir bat yemegi olmaz. Yaprak Sivas’ta var mi? Derseniz yok. Nerede var yaprak? Tokat’ta var. Birincisi bu. Ikincisi mercimek. Ben bildigim kadariyla Sivas’ta öyle çok mercimek falan yetismez. Mercimek Tokat’ta yetisir. Ama Sivas’ta yesil mercimek yetismez. Belki bazi alanlarda bilmiyorum varsa benim lütfen yanlisimi düzeltin. Mercimek de Tokat’a ait. Simdi bütün bunlari derleyip topladiginizda yani mercimegin Tokat’ta yetisiyor olmasi batin en önemlisi yaprakla beraber yeniliyor olmasi baktiginizda bu isin Tokat’ta oldugunu zaten ispat eder. Bir de bizim “Tokatliyiz dediler. Bir kazan bati yediler. Daha yok mu? Dediler” diye devam eden çok güzel de bir türkümüz vardir. Herhalde bütün bunlardan sonra da bir sey demeye de hacet kalmamistir. Bat Tokat’indir. Sivas Belediye Baskanimizi seviyoruz, Sivas’imizi seviyoruz. Onlara selam iletiyoruz. Tokat Bati’ni yemege davet ediyoruz” ifadelerini kullandi.

Bat yemegi Tokatlilarin vaz geçilmezi

Tokat mutfaginin geleneksel lezzetlerinden olan bat yemegi bulgur ve mercimekle hazirlanir. Yaninda asma yapraklari veya ekmek ile servis edilir. Domates salçasi katildigindan eksili bir tadi olan bat yemegini genelde kadinlarin gün davetlerinde vaz geçilmezleri arasinda yer alir. Kentte lokanta isletmecisi Necla Keser, bat yemeginin Tokatlilarin vaz geçilmez damak lezzetleri arasinda yer aldigini söyledi.

Keser, bat yemeginin Tokat’in oldugunun belirterek, “Tokat kebabini sebzeli kebap olarak sunduktan sonra simdi de batimiza sahip çiktilar. Sivasli kardeslerimi bir isletmeci olarak çok seviyorum. Ben lokantamda Sivas köftesi satiyorum ama Tokat köftesi diye demiyorum. Tokat kebabi olsun, bat olsun. Yöremize ait bir yemektir. Herkes kendi yemegine sahip çiksin" açiklamalarinda bulundu.
Kaynak: İHA