ODÜ 'De Nevruz Kutlamasi

Ordu Üniversitesi’nde (ODÜ) Nevruz Bayrami programi gerçeklestirildi.

ODÜ 'De Nevruz Kutlamasi
Tip Fakültesi Morfoloji binasi Konferans Salonu’nda gerçeklestirilen programin açilis konusmasini yapan Dis Hekimligi ögrencisi Leyla Musali, “Nevruz Bayrami ya da kisaca Nevruz Dünya çapinda çesitli halklar tarafindan kutlanan geleneksel yeni yil ya da doganin uyanisi ve bahar bayramidir. Nevruz Bayrami’nda Azeri halkina özel bazi adetlerimizde vardir. Ben bir Azeri olarak sizlere onlardan da bahsedecegim. Mesela Keçel ve Kosa. Azerbaycan’daki vazgeçilmez kisileridir. Onlarin oyunlari bayrama özel olarak kis ve yazin kavgasini, farklarini ifade ediyor. Hem bayram alanindaki insanlari eglendiriyor hem de bayramin önemini bizlere anlatiyor. Nevruz bayrami yillarca kutlanmis ve kutlanmaya devam edilen bir bayramdir. Bir gün herkesin kesinlikle böyle bir bayram etkinligine katilmasini temenni ederim" dedi.



Nevruz Türk dünyasinda kutlanir

Tip Fakültesi ögrencisi Aziz Muradi, “Bugün, geceyle gündüzün esit oldugu, günlerin uzayip sicakliklarin artmaya basladigi 21 Mart’a rastlamaktadir. Bu günlerde doga da uyanip canlanmaya basladigindan Nevruz günleri, baharin da basladigi günlerdir. Nevroz bayrami, Semerkant’dan Buhara’ya kadar, Taskent’ten Askabat’a kadar, Dusanbe’den Belh’e kadar, Kabil’den Tebriz’e kadar, Siraz’dan Bagdat’a kadar, Bakü’den Istanbul’a kadar ve Avrasya cografyasinda yasayan bütün insanlar bugünü Nevruz Bayrami olarak kutluyorlar. Tarihten ve atalarimizdan gelen bu güzel gelenegi, bu ortak kültür degerimizi sonsuza dek yasatma ve bize yurt olan doga ve çevremizi en iyi sekilde koruma bilinci ve arzusuyla, Nevruz Bayrami’nizi kutluyorum" diye konustu.



"Nevruz, Türk’ün öz bayramidir"

ODÜ Rektörü Prof. Dr. Ali Akdogan da söyle konustu: “Yüzyillardir Orta Asya’dan Balkanlara kadar genis bir cografyada yasatilan degerlerimizden biri olan Nevruz; baharin gelisinin, bolluk ve bereketin simgesi olmasinin yani sira birlik ve beraberligin, sevgi ve saygiyi yasatan bir bayramin adidir. Bu duygularla Nevruz Bayrami’nizi kutlar, baris ve huzurun egemen oldugu yeni baslangiçlara vesile olmasini temenni ederim.”

Ordu Büyüksehir Belediyesi Baskan Vekili Celal Tezcan, Nevruz’un Türk Milletine ait bir bayram oldugunu belirtti.

Tezcan, “Nevruz bize bahar geldi, kalk uykudan, heyecanlan, topragi ek ve sana geri versin diyor, insanlari sev, güne gülerek basla çünkü tabiat canlandi diyor. Bir haber veriyor sizi dürtüyor. Bayramlarin anlaminda bir derinlik vardir onu görmek gerekir, Nevruzun da anlami toprakla bulusma günü, topragi sahiplenme, eseleme günü. Bayramlarin birlestirici özelligi varsa bu mayayi bizler çalmaliyiz. Nevruz Bayrami’niz kutlu olsun” Ifadelerini kullandi.

Programin devaminda Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Doç. Dr. Kemal Saylan “Nevruz” konulu bir sunum gerçeklestirerek Nevruz Bayrami’nin tarihi süreciyle ilgili dinleyicileri bilgilendirdi.

Programa, Ordu Vali Yardimcisi Ayhan Durmus, ODÜ Rektör Yardimcilari Prof. Dr. Niyazi Tasci ve Prof. Dr. Tahsin Tonkaz, Fakülte Dekanlari, kamu kurum ve kurulus temsilcileri, akademik ve idari personel ile ögrenciler ve davetliler katildi.

Kaynak: İHA