MODEF 2022 46. Uluslararasi Inegöl Mobilya Fuari Açildi

Bursa’nin Inegöl ilçesinde MODEF 2020 Mobilya Fuari 46’inci kez kapilarini açti.

MODEF 2022 46. Uluslararasi Inegöl Mobilya Fuari Açildi
Açilis törenine Bursa Valisi Yakup Canbolat, AK Parti Bursa Milletvekili Vildan Yilmaz Gürel, Bursa Büyüksehir Belediye Baskan Vekili Murat Demir, Inegöl Kaymakami Eren Arslan, Inegöl Belediye Baskani Alper Taban, Türkiye Agaç Isleri Federasyonu Baskani Ali Riza Ercan, Bursa Ticaret ve Sanayi Odasi Baskani Ibrahim Burkay, Inegöl Ticaret ve Sanayi Odasi Baskani Yavuz Ugurdag, Istanbul Mobilya Kâgit ve Orman Ürünleri Ihracatçilar Birligi Baskani Ahmet Güleç, Siyasi Parti Temsilcileri, Oda ve Dernek Baskanlari ile sektör temsilcileri katilim gösterdiler.

Inegöl Ticaret ve Sanayi Odasi (ITSO) Yönetim Kurulu Baskani Yavuz Ugurdag, “Bugün itibariyle Türkiye’nin ve dünyanin bekledigi fuarimizi açiyoruz. Türkiye’nin en köklü fuar organizasyonuna sahibiz. Her zaman bir fuardan fazlasini sunmak için yola çikan bir organizasyonu gerçeklestiriyoruz. Özellikle mobilya sektörüne hitap eden fuarimiz yurtiçi ve yurtdisi ziyaretçileriyle tüm ilçeye hitap eder duruma gelmistir. Turizm ve otelciliginden çarsi esnafina olmak üzere her kesime ekonomik katki saglamaktadir. Fuar tanitimini gerçeklestirirken Inegöl sehrimizi ve ekonomimizi, sonrasinda ise mobilya sektörümüzü tanitiyoruz. Gerek yerel gerekse ulusal medyada tanitimlarimizi gerçeklestiriyoruz. Mobilya sektörümüz sehrimize her anlamda katki saglayan 1. Sektördür. Inegöl bu sene dis ticaret hacmi açisindan 1.8 milyar dolar hacme ulasirken Türkiye’nin 24. En büyük ekonomisi konumuna geldi. 1.4 milyar dolar ihracatla Türkiye’nin 18. büyük ekonomisi konumunda. 1 milyar 5 milyon dolarla Türkiye’nin en büyük dis ticaret fazlasini veren bölgesiyiz. Yüzde 34 ile Bursa’ya dis ticaret fazlasi katkisi veriyoruz. Bu ekonomiye en fazla katkiyi saglayan sektör mobilya sektörüdür. 660 milyar dolara ulasarak yüzde 24 büyüme gerçeklestirdi, Türkiye mobilya ihracatinda da yüzde 18 katki saglayarak önemli merkezlerden biri olma iddiasini sürdürüyor. Dünyanin en büyük 2. Fuarini Ocak ayinda Istanbul’da gerçeklestirdik. Mobilya sektörü son yillarda ülke ekonomisine en üst düzeyde katki saglayan sektörlerden biri haline geldi. Mobilya sektöründe Inegöl’ün katkisi yillardir yadsinamaz. Bu katkinin basinda tabi ki bu fuar organizasyonu geliyor. Bu organizasyonun hayata geçmesinde 86 yilindan bu yana o dönemki idarecilerimiz ve yöneticilerimiz, esnafimiz, Milletvekillerimiz ve emegi geçen herkesten Allah razi olsun. Bugün itibariyle burada 165 firmamiz fuarimiza katki sagliyor. Bunun yaninda katilmak isteyip de katilamayan firmalarimiz da bulunduklari yerlerde bir fuar havasinda çalismalarini sürdürüyorlar. Fuarlarimiza ciddi katilim yapan ve yasanan zorlu pandemi sartlarina ragmen rakamlarini artiran sanayicilerimize mütesekkiriz. Katilim saglayan saglamayan tüm Inegöllü mobilyaci arkadaslarimizi ayakta alkisliyorum. Bu rakamlara çok zor ulasiyoruz. Hammadde krizleriyle karsi karsiyayiz. Sikâyet etmiyoruz ama problemlerimiz var, çözüm ortaya koymaya çalisiyoruz. Ciddi fiyat artislari ve hammadde temin sorunuyla karsi karsiyayiz. Yine birkaç gündür MDF ile ilgili zamlardan bahsediliyor. Reel fiyatlara uymayan fiyatlarla karsi karsiyayiz. Sikâyetten ziyade tespit ortaya koymaya çalisiyoruz. Hammadde üreticileri ve biz üreticiler ayni gemideyiz. Lütfen ona göre hareket edelim. Reel rakamlarin üzerinde emtia fiyatlariyla karsi karsiya kaliyoruz, bu da bizim gücümüzü düsürüyor. Buna dikkat etmeliyiz. Fuarimizin sehrimize ve ülkemize hayirlar getirmesini temenni ediyor, emegi geçen herkese tesekkür ediyorum” dedi.

Istanbul Mobilya Kâgit ve Orman Ürünleri Ihracatçilar Birligi Baskani Ahmet Güleç, “Dünya mobilya sektörüne baktigimizda Türkiye bu pastadan pay almaya baslamis durumda. 12 milyar dolarini Türkiye olarak biz üretiyoruz. Dünyada ilk 10 ülke arasinda, ihracatta da 8. sirada yer aliyoruz. Bugün Fransa ve Almanya gibi gelismis ülkeler de Türkiye mobilyasini alma yolunda ilerliyor. Mobilya hikayesinde çok fazla büyüdük. Rakip olan ülkelerimiz bizim gibi büyüyemiyorlar. Türkiye mobilya sektörü tüm imalat sektörünün müsterisi olarak büyüyor ve bu anlamda ABD, Çin ve Italya’dan sonra aslinda dünyada 4. sirada yer almakta. Gelecegimiz var. Çok önemli bir noktadayiz. 36 bin tane mütesebbisimiz var ve bunun 12 bin tanesi ihracat yapiyor. Istihdam dostu bu sektörümüzün ciddi anlamda yan sanayi ihtiyaci var. Bunu kamu politikasi haline getirmemiz lazim. Sürdürülebilirligi saglamamiz lazim aksi takdirde gemiyi kaçiririz. Sektör temsilcileri olarak yan sanayimizle bir holdingin iki parçasi gibiyiz. Türkiye hammaddesi güçlü olmasaydi mobilya bu duruma gelmezdi ancak bu hikayeyi sürdürmemiz lazim. 36 bin üreticimizi motive ediyoruz ama öyle bir yere geldik ki artik herkesin biraz düsünmesi lazim. Bazi projelere ihtiyacimiz var. Orman Genel Müdürlügünün yüzde 66 zammini enflasyona mi baglamaliyiz? Kamu ve özel sektör hikayesini yeniden kurgulamali. 3 ayda 1 milyar dolari astik. Geçen sene 4. ayin 10’unda asmistik, bu sene 1 ay erken astik. Türkiye mobilya sektörü her anlamda üretimini gerçeklestiriyor ama bu sürdürülebilirligi saglamamiz lazim. Bakirköy Belediye Baskanini Inegöl’e davet ediyorum. Bir Belediye Baskaninin fuarlara nasil etkisi oldugunu gelip görsün. Ülkemiz için, ihracat ve fuarlarin bu kadar önemli oldugu bu dönemde kendisini insafa davet ediyorum. Fuarimizin hayirli ve bereketli olmasini temenni ediyorum” seklinde konustu.

Türkiye Agaç Isleri Federasyonu Baskani Ali Riza Ercan, “Insani yasat ki devlet yasasin. Biz yasarsak hammadde imalatçilarimiz da yasar. Bizi yasatmaz, bu kartel anlayisla yollarina devam ederlerse biz de baska yollar arayacagiz. Yavuz Baskanimin sözlerinin altina imzami atiyorum. Biz zincirin halkalarindan biriyiz. Bize gelen ürünleri mamule çevirirsek is yapabiliriz.3 milyar dolar arti vermis bir sektörün temsilcileriyiz. Dünyadaki en büyük ithalatçi ülke ABD. Biraz ufkumuzu genisletip ABD’ye yönelmemiz gerekiyor. Ticaretimizin en büyük kismini Avrupa Birligi ülkeleriyle yapiyoruz ama mobilya ihracatimizi ABD, Ingiltere, Fransa ve Kanada gibi ülkelere açmamiz lazim. Küçükler büyüyecek ki büyümenin hazzini beraber yasayalim. Bu fuarlar bizim büyümemiz için bir vesiledir. Fuarlar bizim ufkumuzu genisletiyor, kendimizi gelistirmemize vesile oluyor. Emegi geçen herkese tesekkür ediyorum” ifadelerini kullandi.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odasi (BTSO) Baskani Ibrahim Burkay, “Bir isi 46 kez tekrarlayabilmek bu cografyada hiç kolay degil. Yavuz kardesim Inegöl’deki üreticilerin ne kadar kiymetli oldugunu hatirlatti, hakikatten de öyle. Yüzde 1 bile olmayan bir sektör dünya ihracatindaki payini yüzde 2’ye çikartti. Bu çok önemli bir rakam. Ama ciddi anlamda gidecegimiz yol var. BTSO olarak üzerimize düsen ne varsa her zaman yanlarindayiz. Elimizden gelen tüm destegi vermeye haziriz. Birlik ve beraberligimizi çok güzel götürüyoruz. Büyümek için alanlara ihtiyaç var. Yöneticilerimiz birlik ve beraberlik içerisinde Inegöllü sanayicilere yeni alanlar açiyorlar. Aksi takdirde büyümemiz mümkün degil. Sirketlerimizin ölçegini büyütmemiz lazim. Bunun için de yeni alanlara ihtiyaç var. Bu anlamda Inegöl ciddi projeler yönetiyor. Fuariniz tüm katilimcilariniza, sektörümüze ve ülkemiz ihracatçilarina hayirli ve ugurlu olsun” dedi

Inegöl Belediye Baskani Alper Taban, “46.sini gerçeklestirecegimiz fuarimiz için bir aradayiz. Sehrimiz ticaret sehridir. Bu sehrin mayasinda hep vardi. 1500’lü yillarda Osmanli donanmasina kürek ve kereste imalati yapiyordu. Bu anlamda üretme potansiyelimiz çok yüksek düzeydedir. Buradan tüm sektör temsilcilerimize tesekkür ediyorum. Sadece mobilya mi? Tüm karma sektörlerin sehrimizde oldugunu belirtmek istiyorum. Sehrimizde turizm ve tarim da yapmak istiyoruz ama bu sehir ticaret sehri.“ Büyüksehir bütünsehir” diyerek Bursa’nin tüm fuarlarina talibiz. Fuar dediginizde sehirde tüm esnaflar ve ticaret hareketleniyor. Yine bunun haricinde Inegöl’ümüzde artik azalan sanayi alanlarini artirmak üzere çalistayimiz var. Bunun sonucu yaptigimiz protokol neticesinde sehrimizde çalismalar yürütülüyor ve bizleri önerilerde bulunulacak. Yeni ilave sanayi alanlarinin nereye kurulmasiyla sehrimize katki saglanir noktasinda çalismalar yapacagiz. Bu çalismalari ilerleyen dönemde kamuoyu ile paylasacagiz. Bu sehrin büyümesi, üretiminin artmasi adina katki saglayan herkese tesekkür ediyor, saygilar sunuyorum” dedi.

Bursa Büyüksehir Belediyesi Baskan Vekili Murat Demir, “Bursa Büyüksehir Belediyesi olarak daima mobilya sektörümüzün yaninda olduk, bundan sonra da yanlarinda olacagiz. Alinur Aktas Baskanimizin selamlarini iletiyor, fuarin sehrimize ve ülkemize hayirlar getirmesini temenni ediyorum” seklinde konustu.

AK Parti Bursa Milletvekili Vildan Yilmaz Gürel, “Dünyanin dinamikleri degisiyor, dolayisiyla küresel ekonomi de degisim ve dönüsüm içerisinde. Artik hiçbir sey eskisi gibi degil. Alisilagelmis ülkeler artik siralamada üst siralarda yer almiyor. Türkiye, pandemide sanayi üretiminde listenin basinda yer aliyor. Küresel anlamda degisen ekonomik konumda masadaki yerini alacak. Riskler çok yüksek. Dünya ekonomisi olarak en zor dönemlerden birini yasiyoruz. Her güçlükten sonra bir kolaylik vardir. AK Parti 2002’de ülkenin basina geldiginde ülke ekonomisinin durumu ortadaydi. Hepsinin üstesinden gelecek kadrolara sahibiz. Tüm zorluklari el birligi ile asacagiz” seklinde konustu.

Bursa Valisi Yakup Canbolat, “Inegöl’ün önemli bir klasigi haline gelen fuarimizin 46.si için gerek yurtdisindan gerekse yurtiçinden gelen konuklarimiza hos geldiniz diyorum. Inegöl, ihracat ve ithalat rakamlariyla Türkiye’ye model olma yolunda ilerliyor. Fiziki konumu itibariyle de önemli bir sanayi merkezi durumundadir. Ilimiz ekonomisine ciddi katkilar veren Inegöl sanayisi, ciddi istihdam saglayan bir bölgedir. Cografi olarak önemli bir stratejik noktada yer aliyor. Ilçemiz mobilya sektörü her yil bünyesine yenilerini ekleyerek ihracatini ileri tasimaktadir. Mobilya sektörünün ekonomik büyüklügü, istihdama büyük katkisinin en büyük desteklerinden biri de bu fuarlarimizdir. Yilda 2 kez uluslararasi mobilya fuari düzenleyen ilçemizde MODEF ve MODEF EXPO marka degeri haline gelmistir. Bu marka degerler artik uluslararasi arenada takip edilir hale gelmistir. Ortalama 25 bin ziyaretçinin ugrak yeri olan fuarlarimiz hatiri sayilir isbirliklerine vesile olmaktadir. Alanin da satanin da memnun ayrildigi fuarimizin sektörün tüm temsilcilerine güzellikler getirmesini Rabbimden niyaz ediyorum. 93 ülkeden gelecek 2 bin civarindaki ziyaretçilerimizle de bu ekonomik yükselisi sürdürecegimize inaniyorum. Bu kapsamda emegi geçen Inegöl Ticaret ve Sanayi Odamiza, Büyüksehir Belediyemize, Inegöl Belediyemiz ve emegi geçen herkese tesekkür ediyor, firmalarimiza bol kazançlar diliyorum. Kendisine has çizgileri olan bu fuarimizin hedefine ulasacagina inaniyorum” açiklamalarinda bulundu.
Kaynak: İHA